Nieuwsbrief ICT

Nieuwsbrief juni 2022

Nieuwsbrief maart 2022

Ken je onze helpdek al?
Op onze ICT-helpdesk vind je al heel wat artikels, filmpjes, tutorials, ... over ICT en media in de klas. Er zijn thema-pagina's over de verschillende Google apps, maar ook over werken met chromebooks en een heuse FAQ-pagina. We vullen de helpdesksite wekelijks aan met nieuwe info. Alle ICT-artikels uit de voorbije nieuwsbrieven kan je er ook terugvinden.
En heel handig: rechts bovenaan staat een vergrootglas. Als je daarop klikt, kan je met een zoekwoord de hele site doorzoeken!


Chromebooks hier, chromebooks daar, chromebooks overal!
Wist je dat we al meer dan 1000 chromebooks hebben in onze SG? Een fantastische troef voor al onze leerlingen. En vooral: erg handig te beheren door onze ICT-dienst.
Tip: Chromebooks klap je best niet zomaar dicht als je klaar bent met werken. We zien het liefst dat je ze effectief uitschakelt. Leer deze attitude ook aan aan je leerlingen!


Puntjes van de maand: iedereen mee!
Onze ambassadeurs brengen elke maand op de teamvergaderingen een maandpuntje rond één van de Google apps. Op die manier willen we iedereen mee krijgen en de kans geven om op een rustig tempo mee te groeien. Ging het tijdens de personeelsvergadering toch iets te snel of wil je het nog eens rustig herhalen achteraf? Heb je één stapje niet genoteerd en raak je nu niet verder? Geen probleem! Alle presentaties staan in PDF na te lezen op de helpdesk onder de FAQ. Of klik op het vergrootglas en zoek op "maandpuntjes".


Extensies in de kijker

Met de extentie Dualles, kan je je Scherm snel opsplitsen in verschillende vensters. Klik hier om de extensie aan je chromebrowser toe te voegen.


Ken je "Keep awake" nog uit de vorige nieuwsbrief? Wil je verhinderen dat je chromebook of je digitaal bord in slaapstand gaat? Zorg dan dat het zonnetje op staat! Wil je deze ook installeren? Klik dan hier!


Sharing is caring

Een leuze die we heel vaak zien op sociale media, maar ook binnen Bewonderwijs kunnen we voor elkaar zorgen door zaken te delen.
Op de gedeelde Drive "BEWO Leerkrachten" kan je materiaal plaatsen om te delen met collega's uit andere scholen. Enkele collega's waren al zo genereus om er materiaal op te zetten. Als iedereen zijn steentje bijdraagt helpen we elkaar op weg met leuken ideeën. Als je iets gedeeld hebt, geef dan in de chat een seintje aan je collega's. Zo weten ze dat er nieuw materiaal te vinden is.

Nieuwsbrief december 2021

Scratchen op de computer!

Scratch is visuele programmeertaal. De taal is geschikt voor het maken interactieve verhalen, animaties, spellen, muziek, ... en richt zich speciaal op jonge mensen vanaf 8 jaar.

Het bijzondere aan deze programmeertaal is dat het werkt met blokjes in plaats van tekst. Dat beperkt fouten door de onderdelen van een programma als legosteentjes in elkaar te laten passen. Als de blokjes passen is het programma in orde en kan het worden uitgevoerd.


Wil je eenvoudig programmeren in de klas? Wil je werken aan ZILL-doel WDlw7 en vele andere?

Maar... Ken je er zelf nog niet zo veel van? Heb je wat koudwatervrees om er mee te beginnen?

Onze ICT-dienst ontwikkelde een lessenreeks die ondersteund wordt met kort instructiefilmpjes. Handig om rechtstreeks in de klas te gebruiken! Je kan dit vinden op de gedeelde Drive BEWO Leerkrachten -> ICT

Je kan ook nog steeds pedagogische ondersteuning aanvragen. Dan komen we je in de klas helpen bij het scratchen of andere computeractiviteiten!


En wat met kleuters?

Ook in de kleuterklas kan je al beginnend programmeren aanbrengen. Dit kan zelfs volledig zonder computer of iPad! Neem een kijkje op deze website.


Nog meer zin in computationeel denken?

Op deze website vind je heel mooi uitgewerkte activiteiten die laagdrempelig zijn om uit te voeren. Wist je dat collega's van Bewonderwijs hieraan hebben meegewerkt?

Nieuwsbrief oktober 2021

Sinds 1 september is de ICT-werking in onze scholengemeenschap grondig hervormd. Om een snellere en krachtigere werking te creëren, hebben we ervoor gekozen om vanuit een centrale dienst te werken en onze uren samen in te zetten. Waar de ICT-coördinator vroeger slechts 1 keer per week op school kwam, zijn we nu van maandagochtend tot vrijdagavond permanent bemand en kunnen we dus op elk moment van de week interventies uitvoeren. We hebben ook meer ICT-uren gekregen in het kader van Digisprong en willen deze inzetten op het pedagogische ICT-luik. Momenteel kan je reeds pedagogische ondersteuning in de klas aanvragen en is er wekelijks een Google-vragenuurtje op maandagmiddag van 12 tot 13 uur.

We werken ondertussen met de brede ICT-werkgroep (hierin zitten directies, ICT-dienst, leerkrachten en pedagogische begeleiding) verder aan het pedagogische luik en hebben dit schooljaar als doel gesteld om de leerlijnen voor alle klassen op punt te zetten. Hier hoor je zeker nog meer over!

In september hebben we meer dan 120 technische ICT-hulpvragen afgewerkt en zorgden zo voor een vlotte schoolstart in alle scholen. We proberen steeds zo snel mogelijk te reageren op de hulpvragen die ons ingestuurd worden door directies en ambassadeurs. De hulpvragen worden binnen onze dienst verdeeld. Zo kan het zijn dat je een nieuw ICT-gezicht op je school ontmoet.


Naast de intranet-startpagina's voor leerkrachten, introduceerden we ook startpagina's voor leerlingen die per school gepersonaliseerd werden. Opnieuw een stukje gebruiksgemak voor alle gebruikers!


Exensie in de kijker!

Ken je de Keep Awake extensie? Deze zorgt er voor dat je chromebook of chromebox niet in slaapstand gaat. Je vindt deze extensie in Google Chrome; klik rechts bovenaan op het puzzelstukje. Zie je de zon? Dan gaat je toestel niet in slaapstand. Zie je de maan? Klik er dan op om er een zonnetje van te maken.


Pedagogische werkdag

Op 6 oktober stond "Connecting Children" in alle scholen centraal op de pedagogische werkdag. Onze ambassadeurs namen hun team mee op sleeptouw en introduceerden de vele mogelijkheden van de Google Apps. Dank aan de ambassadeurs voor hun grote inzet!

Enkele experts uit de scholen kwamen apart samen. Benieuwd naar wat zij deden? Neem een kijkje op de ICT-helpdesk -> pagina "pedagogisch".

Nieuwsbrief juni 2021

Ons project 'Connecting Children' komt stilaan op kruissnelheid. Na de opleiding van onze directeurs en ambassadeurs, maakten we deze maand allemaal de overstap naar onze bewonderwijs-accounts.

De vorderingen van het project kunnen jullie op school meevolgen op onze partyline in de leraarskamer.

Deze zomer zullen we alles in gereedheid brengen om de accounts voor al onze leerlingen in september op te starten. Klaar om de digitale wereld in te vliegen!


Ben je zelf nog wat onzeker in de Google-workspace? Geen nood! Onze ICT-dienst zorgde voor een eigen website vol met filmpjes, stappenplannen en eerste-hulp-middeltjes. Vond je de website al?


We willen ook nog even de aandacht vestigen op sterke wachtwoorden. Het belang van een goed wachtwoord wordt vaak onderschat, maar is toch van groot belang. Kies daarom een wachtwoord met minstens 1 cijfer, 1 symbool en een combinatie van hoofd- en kleine letters. Bij het gebruik van slechts 1 hoofdletter is het aangeraden om dit middenin het wachtwoord te plaatsen en niet aan het begin of einde.

Een sterk wachtwoord maken en vooral onthouden is niet altijd evident.

Daarom kunnen volgende methodes toegepast worden om dit gemakkelijker te maken:

  • Woorden omkeren

  • Gebruik een volledige zin en vul de spaties op met symbolen en cijfers, het begin van elk nieuw woord kan een hoofdletter zijn, sluit af met een vraagteken, uitroepteken of punt.

  • Creëer een fictief woord dat enkel betekenis heeft voor uzelf, dit kan iets volledig willekeurig zijn zoals “aboldemodolbol” of een samenvoeging van 2 woorden en mix de woorden zoals “neushoorn , zwembad” -> “neuszwemhoornbad”. (let wel op: gebruik woorden die niet vaak voorkomen en die niet voorkomen in uw gebruikersnaam, echte naam, adres of andere publiekelijke bekende gegevens)

  • Om gemakkelijk cijfers en symbolen te integreren kan u als volgt te werk gaan:
    Kies een wachtwoord: bijv. "
    Deze namiddag".
    Vervang de klinkers door een cijfer: D1z2 n3m4dd5g.
    Vervang de witruimte door een speciaal symbool en begin na elk symbool met een hoofdletter: D1z2@N3m4dd5g.