Hulpmiddelen

Klik op de afbeeldingen om naar de bijhorende website te gaan.

Website ZILL

Verschillende leerlijnen terug te vinden met praktische voorbeelden.

Levend Programmeren

Leer kinderen programmeren aan de hand van een spelletje. Via deze website krijg je gratis toegang tot het materiaal om het spel te spelen.

CS Unplugged

Computers zijn overal. We leren ze van jongs af aan te gebruiken en velen van ons gebruiken ze dagelijks. Maar hoe werken ze eigenlijk? Hoe denken ze? En hoe maken mensen ze iedere keer sneller en beter? Informatica (computerkunde) is het boeiende vakgebied dat deze vragen onderzoekt. Door de toegankelijke en leuke opdrachten, bedacht voor leerlingen van zeven tot ongeveer veertien jaar, leren de leerlingen hoe de computer in basis werkt – zonder achter een computer te moeten zitten!

Blockly Games

Op de website Blockly Games leer je stap voor stap programmeren. Uitleg voor docenten is ook terug te vinden op de website. Spelletjes voor de programmeurs van morgen!

Leer Scratch

Scratch is een visuele programmeertaal om kinderen binnen hun interessesfeer te laten programmeren. Zo kan je met Scratch verhalen vertellen, animaties maken, games implementeren, en nog zoveel meer. Het bijzondere aan Scratch is dat het niet werkt met tekst zoals de meeste programmeertalen maar gebruik maakt van blokjes. Deze blokken kan je dan, zoals bij lego, aan elkaar hangen. Op die manier bouw je bijna letterlijk een eigen programma. Scratch wordt wereldwijd door miljoenen kinderen gebruikt.

Thema-pagina computationeel denken (KathOndVla)

We bieden jou als leraar in de basis- en secundaire school achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden en instrumenten aan om bij je leerlingen de basisprincipes van computationeel denken en programmeren te ontwikkelen. Dankzij computationeel denken ontwikkelen leerlingen het vermogen om problemen op te lossen door inzicht in ICT of met behulp van ICT.