HELENA CUESTA

Sound ePixyStem overview

Presentació del treball "Automatic Pitch..."

L'Helena Cuesta és nascuda a Barcelona però resident de Cardedeu des que té 2 anys. És graduada en Enginyeria de Sistemes Audiovisuals per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). L’any 2016 va rebre una beca Talentum de Telefónica que li va permetre conèixer el món de l’emprenedoria de primera mà, mentre cursava un postgrau en Anàlisi i Mineria de dades a la Universitat Oberta de Catalunya. Posteriorment va especialitzar-se en el món de la música i la tecnologia amb el màster “Sound and Music Computing” del grup de recerca en tecnologia musical (MTG) de la UPF, orientant la seva carrera cap al món de la recerca. Actualment cursa els seus estudis de doctorat sobre extracció d’informació musical (Music Information Retrieval) al MTG, treballant en l’anàlisi i la descripció de música coral.

BIOGRAFIA

PRIMERS ANYS I EDUCACIÓ

Entre els anys 2007 i 2014 va estudiar un Grau Mitjà de música, en l'especialitat de violoncel, al Conservatori Josep Maria Ruera de Granollers (Barcelona). Va estudiar violoncel clàssic, harmonia, llenguatge musical, composició, improvisació, orquestra i música de cambra.

Mentre encara estudiava violoncel, durant els anys 2011 i 2015, va estudiar el Grau en Enginyeria de Sistemes Audiovisuals, a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. Es va especialitzar en el bloc d'imatge i so, tot i que estava més interessada pel so.

Un cop va acabar el Grau, el 2016, va obtenir el Diploma d'especialització en Anàlisi i Mineria de Dades, és una part del programa Business Intelligence and Big Data, a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) de Barcelona. Durant aquest curs d'especialització va aprendre tècniques de mineria de dades i com treballar amb moltes dades de diferents tipus (vendes d'una botiga i comportament dels seus clients, extreure informació de textos molt llargs, analitzar tweets...).

Entre el 2016 i el 2017 va estudiar el Màster en Tecnologies del So i la Música, a la UPF de Barcelona. Aquest Màster està centrat en estudiar el so i la música des del punt de vista de la física i la tecnologia, com també en entendre com funciona els sistema auditiu humà i com el nostre cervell entén el que sentim. En el seu projecte final, va treballar en l'extracció del pitch en gravacions de veu, el qual vol dir trobar les notes que una persona està cantant automàticament amb un programa informàtic que analitza la gravació.

El 2017 va començar com a estudiant de doctorat al Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MGT) de la UPF de Barcelona. Estudia maneres d'aplicar l'aprenentatge automàtic a la música i està sent supervisada per la dra. Emilia Gómez.

VIDA PROFESSIONAL

Des del 2011 és mestra particular d'estudiants d'ESO i Batxillerat de matemàtiques, física i anglès.

Entre els anys 2014 i 2015, va ser estudiant en pràctiques al MTG de la UPF al projecte PHENICX, treballant amb gravacions d'àudio, vídeo i captura de moviment.

El març del 2016 va ser membre del comità d'avaluació de candidats/es pel Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera, on havia de preseleccionar candidats/es per tots els projectes del programa.

Des de l'abril del 2016 fins el desembre del mateix any, va treballar com a enginyera de R+D a l'empresa smArDS (Ugiat Technologies) gràcies a la beca Talentum de Telefónica. Durant aquesta estada va desenvolupar un sistema d'aprenentatge automàtic capaç de decidir si un tros d'un programa de TV tenia persones parlant o no.

Des del gener del 2017 fins el juliol del mateix any, va ser estudiant de màster en pràctiques al MGT de la UPF al projecte CASAS, gràcies a la beca de col·laboració del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

A partir de l'octubre de 2017 fins avui en dia, és estudiant de doctorat de MTG a la UPF i ajudant a la docència al Departament d'Enginyeries TIC de la UPF. És professora en pràctiques de l'assignatura Processament d'àudio en temps real i ajudant a la docència al Màster en Tecnologies del So a la Música.

PROJECTES, ACTIVITATS EXTRACURRICULARS I VOLUNTARIATS

  • "Pitch Estimation of Choir Singing Recordings using Deep Learning Strategies: from Solo to Unison Recordings". Projecte de final de màster. Tracta l'anàlisi automàtic d'enregistraments de música coral utilitzant tècniques d'aprenentatge automàtic. Una part d'aquest projecte és un pòster presentat al congrés womENcourage 2017.
  • "Automatic Structure Detection and Visualization in Symphonic Music". Projecte de final de grau. Tracta l'extracció de l'estructura musical en una simfonia utilitzant característiques de l'àudio i l'aprenentatge automàtic.
  • Women in Music Information Retrieval (WiMIR). Forma part d'aquest programa de mentoria des del 2016. Donen suport a noies estudiants i professionals del món de la tecnologia musical. L'Helena té assignada una mentora la qual treballa en un àmbit similar al seu i fan reunions setmanals.
  • MENTOS UPF. És mentora d'una estudiant de primer curs d'Enginyeria Matemàtica en Ciència de Dades.
  • Girls in Lab. Fa de voluntària per aquesta organització. És una associació que es dedica a organitzar esdeveniments per a nenes i noies (de 6 a 17 anys) que estiguin interessades en la tecnologia, la programació i/o la robòtica. Les participants fan tallers de programació bàsica de robots o aplicacions pel mòbil. Va participar fent un taller de programació d'aplicacions mòbils.
  • Membre de PyLadies a Barcelona. És un grup internacional per promoure l'ús del llenguatge Python entre les dones, entre d'altres objectius.

VIDA PERSONAL

L’Helena té 24 anys i és de Barcelona, encara que ha viscut quasi tota la seva vida a Cardedéu.

El seu avi era inventor i el seu pare enginyer i a ella li ha encantat tot lo relacionat amb la tecnologia. Des de petita volia ser inventora, jugava sempre amb el K'nex fent construccions . Una vegada va muntar un robot que parlava i una ràdio.

També li agrada molt la música (toca el violoncel des dels 9 anys), llegir, el teatre… Ha viatjat per molts països d’Europa i li encanta Anglaterra.

Actualment, estudia un doctorat sobre tecnologia musical.

RECONEIXEMENTS

  • 2009-2011. Programa Joves i Ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Participant del programa de tecnologia musicalamb investigadors del MTG i de l'ESMUC.
  • 2011.Segon Premi pel millortreball de recerca de Batxillerat en Enginnyeria i Matemàtica Aplicada orotgat per la Universitat Pompeu Fabra.Pel meu treball de recerca de Batxillerat: ''Composisió musicali atzar'', relacionat amb la probabilitat, la programació i la musica.
  • 2016. Beca Talentum de Telefónicaper desenvolupar un projecte en una start-up accelerada per Wayra, l'acceledorade Telefónica.
  • 2016. Beca de col·laboració del Ministeri d'Educació, Cultura i Esports per fer una estada en unainstitució academica de recerca.

BIBLIOGRAFIA

  • Currículum Vitae proporcionat per l'Helena Cuesta;
  • Currículum del Linkedin;
  • Pàgina personal de presentació;
  • Entrevista feta a l'escola, al final d'aquesta pàgina.

ENLLAÇOS EXTERNS

ENTREVISTA HELENA CUESTA web