Recursos

Les energies renovables. L’alternativa al col·lapse de les energies fòssils.

Aquest material didàctic vol ser una reflexió sobre el proper exhauriment dels combustibles no renovables (petroli, gas, carbó i urani), i les conseqüències de la seva combustió sobre el sistema climàtic de la terra. Es tracta d’un problema real que es planteja a les generacions actuals, i que tindrà una especial incidència sobre les generacions futures.

Una de les finalitats principals del document és plantejar una solució factible a aquesta situació. Consisteix en la transició global a l’ús de les energies renovables (fotovoltaica, termosolar, eòlica, hidràulica, etc.). Aquesta proposta pretén proporcionar dades suficients sobre els problemes existents i les solucions proposades, per tal que la seva lectura sigui, per si mateixa, una base que permeti la reflexió i la formació d’un criteri objectiu i independent.

Està destinat preferentment al professorat de secundària per a que adapti els continguts i les activitats didàctiques al seu alumnat.

El recurst està dividit en tres parts:

Fonamentació científico-tecnològica. Activitats. Guia didàctica (Document complet)

Activitats didàctiques (Contingudes en el document complet però editable)

Rúbriques d’avaluació (Contingudes en el document complet però editable)


Climat Tic-Tac.

ClimaTicTac és un joc estratègic que fomenta la col•laboració, tot i que també es podria interpretar com una tragèdia. Hi ha una unitat de lloc: la Terra; una unitat de temps: el segle XXI; i una unitat d’acció: la lluita contra el canvi climàtic.

Per descomptat, aquí el dolent del joc és l’increment ineludible del CO2 i els perills que això comporta per al planeta i la seva població.

Prèstec del Joc contactant amb dtbaix@xtec.cat

Enllaç al Web del Joc

Enllaç a les Regles del Joc

Taller: Aprofitar l'energia solar fotovoltaica.

La classe de quart d’ESO ha decidit anar de viatge de fi de curs uns dies d’acampada al Pirineu de Lleida. La zona on està permesa l’acampada no disposa de subministrament d’energia elèctrica.

Els alumnes es plantegen el problema de carregar la bateria del mòbil, tenir llum a la nit, o fer anar algun enginy elèctric de poca potència. Per això acorden estudiar com funciona un sistema amb una placa solar fotovoltaica que els pugui proporcionar l’energia que necessiten i dissenyar el sistema de proveïment d’energia.

Comença el repte!

Enllaç als materials Taller: Aprofitar l'energia solar fotovoltaica.

La motxilla bioclimàtica .

El programa La motxilla bioclimàtica, des d’un punt de vista pedagògic, facilita que l’alumne assoleixi les competències bàsiques de l’àmbit cientificotecnològic, matemàtic i social, en promoure la utilització, per part del professorat, d’una metodologia activa, en la qual l’alumne és el protagonista del seu propi procés d’aprenentatge, en qüestions tant rellevants socialment i significatives com són la limitació de recursos fòssils, la seguretat energètica, el canvi climàtic i la salut des d’una òptica experimental i vivencial. Aquest programa s’inicià l’any 2010 en fase experimental i fou dissenyat pel Camp d’aprenentatge de Juneda conjuntament amb la Universitat de Lleida.

Enllaç a la pàgina web del Programa: La motxilla bioclimàtica.