Abans d’una entrevista de feina, és essencial que la puguis preparar per anar més segur, i enfrontar l’entrevista amb èxit. A continuació  et mostrem algunes preguntes claus que et poden fer l’entrevistador/a.

1. Què tal com estàs, t’ha costat gaire arribar?

Pensa que aquesta pregunta no és només per trencar el gel, sinó que l’entrevistador/a comença a conèixer aspectes sobre tu. Sigues sincer/a.  Si t’has perdut per arribar, no cal que ho exageris. És important que abans d’acudir a l’entrevista, puguis mirar com s’hi arriba i sortir amb temps suficient per evitar arribar tard. Simplement pots fer alguna contesta del tipus: “no gaire, ja vaig mirar bé com s’hi arribava”. És important que et vegin una persona previnguda, que s’organitza per no tenir contratemps.

2. Parla’m una mica de tu 

En aquesta pregunta es tracta que expliquis la teva trajectòria. Abans de l’entrevista, analitza la teva trajectòria laboral, intentant buscar elements de connexió entre les feines que has tingut i la feina a la qual et presentes. Encara que no hagis treballat mai del mateix perfil, segur que pots trobar elements de connexió (per exemple, pel que fa a tasques, responsabilitats, competències, coneixements, etc.). És molt important, doncs, adaptar el discurs segons l’organització/empresa, per poder guanyar més punts i demostrar que pots  desenvolupar les tasques en un lloc de treball nou per a tu.

3. Què creus que ens pots aportar a l’empresa?

En aquesta pregunta intenta fugir de respostes típiques com “puc aportar coneixements de les experiències anteriors” “soc una persona molt treballadora..” Això ja s’assumeix que és necessari per una feina i l’entrevistador/a estarà molt acostumat a escoltar-ho. ...

En aquest moment és quan has de pensar en alguna de les teves millors virtuts, sempre relacionant-les amb els llocs de treball. Per exemple: “soc una persona amb molta naturalitat i crec que la gent amb la qual treballo ho agraeix molt, perquè ofereixo un tracte molt proper.” O per exemple “ soc una persona dialogant, m’agrada sempre rebre crítiques, bé siguin positives o bé em serveixin de consells per reflexionar i / o millorar a la meva feina”.

4. Digues dos virtuts i dos defectes teus

Digues sempre defectes i virtuts en relació a la feina,  no mencionis defectes com que ets molt exigent o perfeccionista, també a això ja està molt acostuma’t a escoltar-ho l’entrevistador/a, i no tindrà en compte aquesta resposta. Tampoc fiquis defectes que et puguin deixar fora del procés de selecció.  

Algun exemple podria ser: 

-“ A vegades soc una mica impacient, m’agrada que les tasques estiguin fetes a temps, però estic millorant planificant d’una forma més realista i amb més antelació. 

- O per exemple: “soc una persona sensible, pot afectar-me alguna qüestió del treball si no surt com jo esperava, però les exterioritzo amb la persona referent per tal d’avançar”.

Per tant, es tracta d’explicar com treballes el teus defectes per tal que no t’afectin en el dia a dia del treball.

Amb les virtuts també has de ficar exemples. Algunes virtuts poden ser: flexible als canvis, decidit, comunicatiu.

5. Què és el que més valores en una feina?

És aconsellable enfocar la resposta segons la satisfacció que et poden proporcionar les teves responsabilitats i les teves funcions, en el lloc de treball al qual optes.

Si no has tingut experiència laboral prèvia, pots utilitzar situacions de satisfacció que hagis viscut durant la teva etapa d’estudis.

6. En alguna feina has tingut alguna situació en la qual t’hagis  sentit malament per alguna raó? Una experiència negativa, un mal record...

Pensa en alguna situació insatisfactòria, o que hagis viscut com un petit fracàs per la teva part. En aquesta pregunta el que volen detectar els / les entrevistadors/es, és com vas solucionar-ho.

Pensa que tots tenim defectes i hem viscut experiències insatisfactòries; negar-les és un error. Els/les entrevistadors/es saben que ningú és perfecte; per tant, no els interessa que ho semblem,  sinó detectar si tenim iniciativa per solucionar els conflictes que ens hem trobat.

Per exemple, si en alguna feina et va ser molt difícil entendre’t amb un/a company/a... vas parlar amb aquesta persona? Si després de parlar-hi, no va funcionar, vas mostrar la teva preocupació a la persona encarregada...?

És molt important que amb el teu to i discurs no sembli que estàs criticant una anterior empresa o company/a.

7. Explica'm algun èxit que has aconseguit durant la teva formació o experiències laborals.

L’objectiu d’aquesta pregunta és conèixer quins resultats beneficiosos pots aportar a l’empresa. També identifica punts en comú dels teus èxits passats amb el treball al qual optes.

8. Per què has triat enviar el CV a aquesta empresa?

Enfoca’t en els aspectes que t’agraden del sector professional al qual et dirigeixes.

9. Què t’agrada fer en el teu temps lliure; quines aficions tens?

Amb aquesta pregunta volen saber més de tu, si encaixaries en el lloc de treball. Parla d’aficions en general que concordin amb el lloc de treball: practicar esport o activitats grupals…

10. Tens alguna pregunta?

Molts/es entrevistadors/es acaben les seves entrevistes així. És important que tinguis alguna pregunta preparada per tal de mostrar interès per la feina:

    • L’empresa fa formacions?

    • Com continua el procés de selecció?

    • Clarifiquem per finalitzar, quines serien les meves tasques?

Ara ja no tens excusa. Prepara’t l’entrevista de treball i causa bones sensacions als entrevistadors/es!

A continuació teniu un seguit de links que us poden ser d’utilitat per preparar l’entrevista: