Taller de versots
SANTA TECLA ALS INSTITUTS 2024
Espai web amb recursos de suport per al Taller de versots que organitza l'APELLC (Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes) a la ciutat de Tarragona amb motiu de l'activitat Santa Tecla als Instituts.
Orígens
Aquesta activitat neix a la dècada dels anys 90 del segle passat com a “Santa Tecla als instituts”. L’objectiu inicial era difondre els aspectes bàsics del folklore que s’aglutinava al voltant del seguici popular de Santa Tecla i, en concret, dels balls parlats i entremesos (ball de Dames i Vells, ball de Diables, ball de Serrallonga, ball de Gitanes, ball de Pastorets).
Després d’una sèrie d’iniciatives particulars dels diferents centres educatius de secundària de la ciutat, el setembre del 2010 es publica el manual Paraula de Tecla, un vocabulari de les festes de Santa Tecla, sorgit per iniciativa del Servei de Política Lingüística de l’Ajuntament de Tarragona, editat per Arola Editors, amb l’assessorament metodològic del TERMCAT i signat pels filòlegs Marina Massaguer Comas, Mariona Savall Rebull i Enric Garriga Martí. A partir d’aquest estudi, es reprèn l’acció als instituts en forma de xerrades i tallers al voltant del vocabulari festiu de Santa Tecla, realitzats pels autors del compendi.
Després d’uns anys intensos, la iniciativa entra en un punt mort i es deixa de fer, segurament perquè la voluntat política de l’ajuntament no considera l’activitat prioritària.
Neix el Taller de versots
L’any 2021, amb motiu de l’inici de la celebració dels 700 anys de l’arribada de la relíquia del braç a la ciutat de Tarragona, l’APELLC i l’Institut Antoni de Martí i Franquès decideixen reprendre les activitats de “Santa Tecla als Instituts” i creen el Taller de versots que culmina amb un concurs de versots i conviden els diferents instituts de la ciutat a prendre-hi part. L’objectiu del taller és que els estudiants aprenguin a fer versots, una finalitat que inclou el procés més tècnic del funcionament del vers (mètrica i rima, sobretot, però també lèxic i recursos estilístics) a la representació del ball parlat (entonació, dicció, projecció de la veu…). Escriure versots i dir-los al carrer i a la plaça, això sí, sense cap mena de censura.
La proposta, doncs, té tres eixos: els alumnes i professors de llengua catalana i literatura dels instituts de Tarragona, les agrupacions de balls parlats i entremesos de la ciutat i el suport de l’APELLC i de l’ajuntament.
D’entrada es convida a tots els centres a participar-hi, es crea un web com a eina didàctica que aglutina tota la informació per als docents, es dibuixa la figura dels mestres de versots (persones que normalment fan versots als diferents balls de la ciutat i, per tant, tenen experiència) i s’entra en contacte amb Tarragona Ràdio per tal que el procés culmini amb una lectura emesa en directe, atès que es fa difícil de fer-ho al carrer durant les festes de Santa Tecla (idea original, abandonada a causa del calendari escolar que no deixa marge d’organització).
Conflueixen en aquest projecte més de cinc-cents alumnes de sis centres educatius (Ins Pons d’Icart, Ins Tarragona, Ins Sant Pere i Sant Pau, Ins Campclar, Ins Torreforta i Ins Antoni de Martí i Franquès, que n’exerceix la coordinació), sis mestres de versots (del ball de Dames i Vells, del ball de Pastorets, del ball de Diables i del ball de Sebastiana del Castillo) i el suport logístic i econòmic de l’APELLC i del departament de Filologia Catalana de la URV, a més a més del de l’Ajuntament de Tarragona (Regidoria de Festes) i la Casa de les Lletres.