B o n e s

P r à c t i q u e s

Incloure aspectes mediambientals i de responsabilitat social als projectes/ mòduls de síntesi

Tots els mòduls de síntesi, projectes de recerca i plans d'empresa contindran almenys algun apartat sobre aspectes de responsabilitat mediambiental i social: Responsabilitat Social Corporativa.

Incloure a totes les programacions aspectes mediambientals

Les programacions didàctiques dels diferents mòduls i unitats formatives contindran aspectes mediambientals.

Es detallaran objectius mediambientals i els resultats d'aprenentatge en aquest sentit per a una formació mediambiental de l'alumnat.

Tallers d'idees de reciclatge

La importància de gestionar bé els residus que generem a la nostra societat i en especial als nostres centres, implica haver de donar eines als nostres alumnes, conscienciar-los i fomentar la creativitat a partir de tallers d'idees de reciclatge.

Compartim coneixements i bones pràctiques

Els centres poden oferir un espai físic i virtual per a compartir coneixement, bones pràctiques i experiències rellevants per tal de fomentar la sostenibilitat.

També poden organitzar jornades de bones pràctiques durant el primer trimestre del curs escolar.

Establir aliances amb associacions naturalistes i ecologistes

Cal localitzar a les associacions ecologistes de l'entorn dels centres i establir vincles per retroimpulsar les diferents accions que es planifiquen. Donar més visibilitat en els diferents territoris.

Tenir un llistat d'entitats amb dades actualitzades i contactes.

Crear un/a responsable de Medi Ambient

Aquesta figura, designada per l'equip directiu i amb dedicació horària definida s'ocuparà d'impulsar les activitats mediambientals que es desenvolupen al centre i amb un rol de coordinació dels membres de la comissió de Medi Ambient.

Serà l'enllaç amb les entitats del territori i estarà al corrent de les diferents accions que s'hi duguin a terme per valorar la possible participació.

Horts escolars

Els horts escolars contribueixen a l’educaciómediambiental i al desenvolupament individual i social, ja que afegeix una dimensió pràctica als aprenentatges.

Ens ajuden a aprofondir en la cultura de la sostenibilitat, a ser respectuosos amb el medi ambient, potenciar el treball comunitari i construir un estil de vida més saludable.

Jardins verticals i horts als terrats

Els jardins verticals i els horts als terrants són una opció per a les escoles urbanes que no disposen d'espais adequats als seus patis.

Els jardins i els horts urbans afavoreixen la biodiversitat urbana i apropen la natura al centre educatiu.

Aparcaments per a bicicletes als instituts

Els centres poden posar ancoratges per aparcar bicicletes i patinets a dintre de les instal·lacions dels seus centres. D'aquesta manera queden ben guardades i eviten robatoris indesitjables.

L'objectiu és fomentar el transport sostenible i la salut de l'alumnat i professorat.

EcoDelegat - Comissió verda

Empoderar l'alumnat per fer que l’institut funcioni amb criteris de sostenibilitat. Promoure l'elecció d'un delegat sensibilitzat en temes mediambientals i formar una comissió verda formada pels eco-delegats dels diferents grups i el professorat de la tutoria tècnica de Medi ambient.

Aquesta comissió pot ajudar a dissenyar estratègies que ajudin a reduir la despesa energètica del centre, conscienciar i desenvolupar accions per a tota la comunitat educativa de la importància de reduir, reutilitzar i reciclar.