SABERART

L'enigma de la setmana

SABERART (respostes)

Rànking

La resposta correcta de la setmana passada us fa aconseguir 4 punts.

Solucions anteriors

Amplia la informació d'aquelles obres que has descobert.

Picasso a Gósol

Onze setmanes, del maig a l'agost de 1906, Pablo Picasso va passar a Gósol amb la seva companya, Fernande Olivier. L'últim tram del viatge els va caldre fer-lo a cavall d'una mula. Portava poques coses: una mica de roba, el seu cavallet i unes quantes caixes atapeïdes de pinzells i olis.

“A Gósol, Picasso hi va arribar avorrit d’ell mateix. Per primera vegada tenia una crisi creativa: no se’n sortia amb el retrat de Gertrude Stein. L’havia proposat ell; no li havien encarregat. Estava inquiet. No estava bé a París, s’enyorava d’Horta de Sant Joan. Passava uns dies a Barcelona i li suggeriren que anés a Gósol”, ens explica Jèssica Jaques, doctora en art.

El responsable que l’artista malagueny marxés al Pirineu va ser l’escultor Enric Casanovas, que hi havia passat un estiu i l'hi va recomanar.

Ordre dòric

L'ordre dòric és el primer dels tres ordres arquitectònics clàssics grecs. És l'estil més simple i d'aparença robusta a diferència del jònic (amb volutes), més esbelt, i el corinti (amb decoracions vegetals), més recarregat.

Banksy i l'street art

El grafiti sorgeix a finals dels anys 70 a la ciutat de Nova York, s'expressa mitjançant murals en edificis, pintades en espais públics, accions artístiques en murs, vagons etc.

L'street art actual és una evolució d'aquest que genera un desafiament a la propietat privada i a les polítiques d'espai públic.

Guillaume Apollinaire

El món va quedar atònit a l'any 1911 pel robatori del famós quadre de Leonardo Da Vinci del Museu del Louvre. De fet, encara que la obra ja era coneguda, va ser aquest succés que va fer agafar més rellevància a la Gioconda, altrament anomenada Mona Lisa.

Dos artistes sospitosos, per uns antecedents que remonten quatre anys abans, van ser acusats del delicte: Pablo Ruiz Picasso i Guillaume Apollinaire.

Van quedar impunes l'any 1913 quan va reaparèixer el quadre i el lladre va resultar ser Vincenzo Peruggia, un antic treballador del Museu del Louvre que volia retornar l'obra a Itàlia.

El cinematògraf

Un cinematògraf és una màquina capaç de filmar i projectar imatges en moviment segons la posició adoptada. Utilitzava una pel·lícula fotogràfica perforada de 35 mil·límetres d’amplada. Fou obra dels germans Lumière i patentada a finals del segle XIX.

El cinematògraf va ser el primer pas per poder gaudir del cinema, amb el temps van anar sortint més avenços i es va anar millorant la qualitat de les pel·lícules projectades inicialment.

"Empatía" al metro de Ciutat de Mèxic

L'artista conceptual Barbara Kruger creà la intervenció artística als passadissos, parets i sostre de l'interior del metro, amb missatges com: “En la violència ens oblidem de qui som”; “Temps de guerra”; “Joc de guerra”; “Guerra de colles”; “Guerra per la pau”; i “Guerra sense fi”, utilitzant el contrast entre els colors vermell, verd i blanc, per fer visible i generar reflexions aprofitant el trajecte diari de milers de persones, per impactar abraçant i sofocant simultàniament als espectadors que cada dia feien ús d'aquest espai públic, del 22 de novembre de 2016 al 28 de febrer de 2017.

Victòria de Samotràcia

L'escultura anomenada Victòria de Samotràcia és una obra del període grec hel·lenístic. Representa a la deesa Atenea amb ales i simbolitza la Victòria. El nom i el logo de la marca Nike s'inspira en aquest concepte i el relaciona amb l'esport.

Toxic and Ramellzee

Jean-Michel Basquiat és un dels últims grans pintors generacionals convertit en llegenda per la seva potent obra i una curta vida controvertida.

Endinsat en l’Underground de Nova York dels anys 80, i relacionat amb artistes com Warhol, Haring, Schnabel... Va ser tota una icona generacional en el panorama artístic del moment.

Recomano veure el film “Basquiat” dirigit per l’artista Julian Schnabel.

Museu Guggenheim, Bilbao

És un museu d'art contemporani situat a Bilbao (País Vasc), obra del gabinet d'arquitectes Frank Gehry. Va obrir les portes al públic al 1997.

És un dels edificis més espectaculars dins de l'arquitectura post-moderna. Totes les seves formes són orgàniques, no té cap façana recta. Està recobert de plaques de titani i de pedra calcària difícil de trobar.

Icosàedre

És un poliedre regular convex de 20 cares, on cada cara és un triangle equilater. Té, també ,12 vèrtex i 30 arestes.

És un dels cinc sòlids platònics juntament amb el tetràedre, el cub, l'octàedre i el dodecàedre.

Cercle cromàtic

Els colors oposats en el cercle cromàtic es complementen. És a dir en la composició d'un, no hi ha cap rastre de l'oposat.

Per exemple, el verd (groc+cyan) es complementa amb el magenta.

Un primari sempre té com a complementari el secundari creat amb els altres dos colors primaris.

Una característica dels colors complementaris és que es relacionen per contrast.

Joana Vasconcelos

"I'm your mirror" és una enorme màscara veneciana construida per 462 miralls. És una obra del 2018 que només ha estat exposada a Bilbao, Porto i Rotterdam.

Com en altres ocasions, l'artista portugesa Joana Vasconcelos fa servir un objecte quotidià que a tothom ens resulta familiar per compondre un element més gran que adquireix un altre sentit. Des d’unes sabates de taló d'agulla fetes amb olles i cassoles fins a canelobres de tampons, l’obra de la creadora sempre ha explorat nocions de feminitat.

La cançó que dóna títol a l'escultura, "I'll be your mirror", és del primer disc de la banda de Nova York "The Velvet Underground" publicada l'any 1967.

El Guernica

A la postguerra (Guerra Civil Espanyola 1936-39), el 1939, un grup d'anglesos, per recapatar fons per al Comitè d'Ajuda als Refugiats Espanyols, van decidir exposar el quadre, però no van trobar galeries suficientment grans per exposar-lo i van haver de recórrer a un concessionari de cotxes.

Dripping o goteig

La tècnica pictòrica que utilitza l'artista és el dripping o goteig.

Jackson Pollock és un dels grans pintors del segle XX. L’Expressionisme abstracte americà va establir un nou camí en la pintura i particularment, Pollock, amb el seu “action painting”, va abanderar tot un impuls de noves intencions tant pictòriques com identitàries d’un país que agafaria el relleu, envers la vella Europa, com a capdavanter davant el context artístic del moment.

Estructura fractal

Una fractal és una forma geomètrica complexa que té la característica d'assemblar-se a si mateixa a diferents escales d'observació.

En el cas del bròquil romanescu l'articulació fractal creix exponencialment en 3D des del vèrtex d'un con i de forma helicoidal.

La nit estrellada

La nit estrellada va ser pintada per Vincent Van Gogh el 1889 des des de la finestra del sanatori de Sant Romieg de Provença. Es tracta d'un paisatge pintat a l'oli d'estil postimpressionista.

Van Gogh va pintar quasi 900 quadres -27 d'aquests són autoretrats i 148 aquarel·les- a més de 1.600 dibuixos. Va decidir ser pintor quan tenia 27 anys i va morir 10 anys després.

Podem saber moltes coses de la seva vida gràcies a la correspondència que va mantenir amb el seu germà petit Theo que va ser la figura central de la seva vida. Li va enviar unes 650 cartes.

La vida de l'artista ha estat portada al cinema, com a mínim, en set ocasions.