PINTURA

Introducció

El Renaixement va originar-se a Itàlia i posteriorment es va difondre per la resta d’Europa. S’hi diferencien dues etapes: el Quattrocento (1400) i el Cinquecento(1500).

A causa de l’humanisme el tema principal era l’ésser humà. Els pintors recreaven als seus quadres la mitologia clàssica, les escenes religioses i el retrat psicològic, també mostraven la natura, sovint idealitzada.

Van millorar tècniques (fresc) i en van inventar d’altres com la pintura a l’oli, la perspectiva, esbossos preparatoris i el clarobscur. Predomina el dibuix per sobre el color i es fan servir formes simples (geomètriques). També van perfeccionar la representació del cos humà gràcies a l’anatomia.

tècniques

PINTURA A L’OLI:

És el procediment més usat des del segle XV fins a l'actualitat. La tècnica de l’oli consisteix a barrejar matèries colorants i oli vegetal (de llinosa) o mineral per obtenir-ne els pigments. Les pintures a l'oli de lli tendeixen a engroguir o enfosquir-se amb el pas del temps a causa de l'envelliment de l'oli de lli. És una tècnica on la fusta o tela (lli o cànem) tensada en un bastidor fa de suport. S’aplica sobre taula i especialment sobre llenç. Permet fer pinzellades més fines, i amb això augmentar l’efecte de transparència, esfumar i contrastar figures i paisatges, i atorga una gran vivor als colors.

Com s’aconsegueix la profunditat en la pintura?

Per donar profunditat a l’espai, els artistes van inventar la perspectiva:

PERSPECTIVA LINEAL O GEOMÈTRICA:

En el Quattrocento per mostrar una tercera dimensió van crea el punt de fuga que consisteix en l’obertura d’un “forat imaginari”. Van integrar marcs que reforçaven la sensació de profunditat. Per completar la tècnica van utilitzar un mètode geomètric que consistia en disminuir la grandària dels objectes o dels personatges a mesura que augmenta la distància entre l’ull de l’espectador.

PERSPECTIVA AÈRIA O ATMOSFÈRICA:

En el Cinquecento van donar més realitat als quadres mitjançant aquesta perspectiva que produeix una sensació de profunditat en una pintura. Imita l'efecte d'espai, que fa que els objectes es vegin més pàl·lids, blaus i nebulosos o menys distingibles a una distància mitjana i llunyana. Leonardo Da Vinci va ser el primer que va aplicar aquesta perspectiva fent servir la tècnica de l’esfumat desdibuixant els contorns i els detalls i modificant els colors.

Títol: Bacus i Ariadna

Autor: Ticià

Cronologia: 1520-1523

Estil: Alt Reanaixentista

Tècnica: Pintura a l’oli

Suport: Llenç (1,75 x 1,9 m)

Localització actual: National Gallery (Londres)

Tema: Mitologia

Títol: La Creació d’Adam

Autor: Michelangelo Buonarroti

Cronologia: 1511

Estil: Renaixentista

Tècnica: Fresc

Suport: (280x570 cm)

Localització actual: Capella sixtina

Tema: Adam (personatge Bíblic)

VÍDEO

Breu resum sobre l’art del Renaixement.


Títol: La Gioconda (la Mona Lisa)

Autor: Leonardo Da Vinci

Cronologia: 1503-1519

Estil: Alt Renaixentista

Tècnica: Esfumat i pintura a l’oli

Suport: Taula d’àlber (77x53 cm)

Localització actual: Museu del Louvre

Tema: Retrat d’una dona que transmet calma i serenitat. Leonardo va voler fer un retrat naturalista, però també retratar l’ànima de la dona.