Què, qui, com i per què ?

Què és aquesta web ?


Aquesta web és un recull de links a activitats digitals - fitxes interactives, exercicis interactius, jocs didàctico-digitals, presentacions per PDI, ...- procedentes d'altres webs sense afany de lucre que es presenten ordenats per nivells, àrees, temes i continguts per tal de facilitar a mestres, alumnes i pares trobar activitats adients al moment curricular dels nens d'Infantil i primària.


La pàgina neix a la Zer l'Eral (Lleida) el 2012. Creada i coordinada pel seu director Pep Borràs Carles

juntament amb la coordinadora d'informàtica de la ZER, Gesamina Vallés. La primera etapa de la PDR (Pàgina de Recursos Digitals) tenia un caràcter col·laboratiu. Aquesta primera etapa va finalitzar el Gener de 2021 en fer-se efectiva l'obsolescència de les activitats FLASH que farcien bona part de la PDR. Actualment la PDR "Recursos digitals per ensenyar, aprendre i treballar" reneix amb un format nou del Sites2 de Google. Deixa de ser col.laborativa i resta dirigida i renovada pel mateix mestre -ara jubilat- Pep Borràs Carles a títol personal.


La finalitat continua sent la mateixa: crear un portal pedagògic útil i àgil on els nostres alumnes trobin recursos digitals

per aprendre i practicar aspectes concrets del currículum de forma intuïtiva, ràpida i fàcil. Per aquesta raó totes les activitats es troben a un link de distància de l'inici de l'activitat.

Per aquesta raó totes les activitats es presenten a partir d'una imatge capturada de l'activitat destinatària

Per aquesta raó en moltes activitats trobareu una micro explicació orientativa
Per aquesta raó la pàgina segueix l'esquema de la organització escolar: nivells, matèries, continguts i activitats

Per aquesta raó qualsevol mestre pot trobar una activitat ajustada al currículum en un mínim de temps

Per aquesta raó la PDR tendeix a la màxima atomització de continguts que en faciliti la cerca.


La PDR és una pàgina VIVA. Vol dir que contínuament es nodreix de noves activitats i algunes desapareixeran per que en el seu origen ja no hi seran.
Hom que vulgui incloure alguna activitat i/o web a la PDR es pot adreçar a mi que jo li posaré.


Com s'estructura la PRD ?


Com s'estructura ?


La pàgina principal d'entrada presenta els capítols globals i les matèries.


1.- Infantil: Medi, Llengües , Matemàtiques, Plàstica i Jocs.

2.- Cicle inicial: Medi, Català, Castellà, Anglès, Matemàtiques, Música

3- Cicle mitjà i Cicle superior : Medi (Social i natural), Català, Castellà, Anglès i Música

4.- Generals: Ed. Física, Educació Especial, Ed. Artística, Acollida, Ed. per a la ciutadania i Festes tradicionals.

5.- Entreteniments


Els cicles Mitjà i Superior es presenten agrupats per dues raons. Una per que la pàgina va néixer en un entorn d'escoles unitàries on les classes s'estructuren per cicles agrupats. El CM i CS són a la mateixa classe. En segon lloc per que els continguts de les matèries tenen uns continguts en espiral - es a dir que els continguts bàsics van creixen en dificultat i quantitat a mesura que creixen els cursos. En bona part les activitats poden ser comunes. En altres casos a les pàgines de continguts hi ha diferenciats els dos cicles i de vegades els quatre cursos.

A l'apartat "Generals" hi ha les matèries i continguts més transversals. Posar-los per separat suposaria una repetició de les mateixes activitats.


L'apartat Entreteniments hi és per que el considero necessari. Els jocs i les activitats que s'hi presentes estan lliures de publicitats - fins allí on he pogut-. Parteixen d'una selecció prèvia que deixa de banda l'excessiva violència de molts jocs i mira de promoure valors positius com l'ecologia, la pau i lempatia.
Hi ha una diversitats de possibilitats notables:
jugar, crear, mirar i escoltar, cantar i ballar. Dins de cadascun dels apartats hi ha una sots divisió que faciliti trobar les activitats al gust de cada nen.






Estructuració de contingut





Les carpetes de la pàgina principal donen pas a noves carpetes i es van van sots dividint fins arribar als continguts concrets de cada matèria on hi ha els exercicis digitals.

Posem per exemple que patim de Matemàtiques de Cicle inicial.

S'obriran les carpetes de matemàtiques... Successivament anem a Càlcul, després a suma i arribem a "Sumes sense portar" on hi ha els exercicis digitals d'aquest contingut.




Dins de la "Suma sense portar" hi ha les imatges que porten els links. A partir d'aquí clicant cada imatge s'obren les activitats. La imatge de cadascuna dona una idea del contingut que hi trobarem.

Tipus d'activitats digitals.


Dins de les pàgines les activitats estan dividides en apartats segons siguin:


FITXES DIGITALS INTERACTIVES
Es tracta d'un tipus d'activitat digital molt nova. Es tracta de les "Fitxes" d'aprenentatge que els mestres hem fet tota la vida que ara es poden fer de forma digital. Aquest tipus d'activitat manté la curta dimensió de les fitxes, es concentra en continguts molt restringits, es presenta de forma atractiva (acolorida, adornada i divertida) i sovint per treballar-la i respondre les preguntes es fa de forma que no cal escriure. Cada fitxa és auto-avaluable i ofereix una puntuació ponderada sobre 10. La curta durada fa que es trigui poc en resoldre-les. La puntuació facilita exigir als nens una puntuació mínima - per exemple 7 punts - i en cas de no arribar-hi pot repetir la fitxa diverses vegades.


ACTIVITATS DIGITALS INTERACTIVES
Aquestes activitats tenen un format més elaborat, tenen moviment i són més atractives. No són tan abundants com les fitxes ni arriben a assolir els petits detalls de continguts dels temes.
Totes són auto-avaluables. Avaluen de diverses formes segons el contingut. En tot cas els i les alumnes sempre tenen clar què han fet malament.








JCLICS

Activitats d'un format determinat molt específic d'ensenyament. Sol contenir quantitats variables d'activitats interactives. Són auto-avaluables treball a treball. Es triga molt més a fer-les.









VIDEOS
És impossible presentar tots els vídeos que podríem trobar sobre cada tema. El món audiovisual ha evolucionat fins a disposar de molts milers de possibilitats.
Presento per tant una tria seleccionada relacionada amb cada contingut.
La millor utilitat dels vídeos és la seva projecció a la PDI. Després de diverses proves he vist que el més eficient és posar els vídeos a la mateixa pàgina de les activitats





JOCS.

Activitats digitals interactives que alhora que plantegen una diversió (cursa, punteria, agilitat, ...) fomenten l'aprenentatge de continguts relacionats amb cada tema.
Per aquesta raó hi ha jocs en moltes de les pàgines de continguts. Per reservar un espai divertit de cada contingut.
A banda hi ha tot un capítol d' Entreteniments on les activitats presentades sovint no tenen com a tema i finalitat l'aprenentatge sino l'habilitat, rapidesa, inteligencia, rivalitat i presentació estètica.
Els nens diferencien perfectament els uns dels altres. Uns són per feina i els altres per distreure's.





Per als i les mestres.


A la primera versió de la PRD el suport als mestres era un capítol diferenciat on es tornava a repetir tota l'estructura de continguts per encabir pàgines se suport per a:


Pissarra digital:

Les propostes concretes adreçades a millorar les explicacions del professor siguin del format que siguin. No cal que siguin del format específic per pissara digital

Suport audiovisual:

Vídeos, powers, animacions que il·lustren aspectes dels continguts.

Material complementaris:

Pàgines de suport col.laterals, referències de materials, ampliacions, dibuixos, fotos.... Referits

al contingut i nivell referenciat.

Material imprimible:

De gran importància pels profes. Aquesta pàgina té format de dipòsit d'arxius per descarregar.

Es poden establir carpetes temàtiques dins de les quals s'agrupen els recursos imprimibles.


Vista la poca eficacia de l'esquema anterior he optat per posar les ajudes dins de cada tema en un directori específic que es diu així: "Per als i les mestres"



Els apartats finals.


A la part final de la pàgina hi he afegits alguns apartats que m'han semblat relacionats i útils pels mestres i pares.

Els materials gratuïts
El sembla que sovint necessitem coses que no saps on trobar: sons, músiques, fotografies, tipus de lletres, dibuixos ... Materials específics gratuïts. Una pàgina com aquesta pot ajudar.


On cercar recursos.
Aquí hi ha totes les fonts d'on he tret les activitats linkades a la PRD. Els portals són molt més amplis i a més a més es van renovant i per tant sempre poden portar noves activitats.


Què, quí i com ?
Es refereix a aquest article explicatiu de la pàgina


Drets d'autor i publicitat.

No voldria que ningú sentis vulnerats els drets. NO tinc cap afany de lucre. Malgrat que tota la pàgina s'alimenta de recursos aliens els links sempre porten a la pàgina original on els he trobat.
La PRD no té publicitat
. En tot cas hi han activitats que porten publicitat en la seva pàgina d'origen i aquesta és la que es pot trobar malgrat he intentat evitar-la tant com he pogut.

La pàgina recull un apartat on es recullen les fonts.
Compatim la mateixa finalitat que les fonts referides: l'ús dels recursos per l'aprenentatge.

Si algú se sent maltractat es pot adreçar a l'administrador:

Pep Borràs i Carles. pborras@xtec.cat


Analítics

PDRPEP