PERFIL DE SORTIDA

què és el perfil de sortida?

El perfil de sortida ens dibuixa el tipus de perfil a nivell social que volem contribuir a desenvolupar a través de l’educació mitjançant les etapes d’educació obligatòria i secundària, per així aconseguir construir el tipus de societat que desitgem.

Ha de fonamentar les decisions curriculars, les estratègies i les orientacions metodològiques en la pràctica lectiva i l’element de referència per a l’avaluació interna i externa dels aprenentatges de l’alumnat.

Com ho aconseguim?


La vinculació entre competències clau i reptes del segle XXI és la que donarà sentit als aprenentatges, en apropar l’escola a situacions, qüestions i problemes reals de la vida quotidiana, cosa que, alhora, proporcionarà el punt de suport necessari per afavorir situacions daprenentatge significatives i rellevants, tant per a l’alumnat com per al personal docent.

La transversalitat és una condició inherent al perfil de sortida, en el sentit que tots els aprenentatges contribueixen a la seva consecució.

REPTES SEGLE xxi


  1. Desenvolupar una actitud responsable a partir de la presa de consciència de la degradació del medi ambient i del maltractament animal basada en el coneixement de les causes que els provoquen, agreugen o milloren, des d’una visió sistèmica, tant local com global.


  1. Identificar els diferents aspectes relacionats amb el consum responsable, valorant-ne les repercussions sobre el bé individual i el comú, jutjant críticament les necessitats i els excessos i exercint un control social davant la vulneració dels seus drets.


  1. Desenvolupar estils de vida saludable a partir de la comprensió del funcionament de l’organisme i la reflexió crítica sobre els factors interns i externs que hi incideixen, assumint la responsabilitat personal i social en la cura pròpia i en la cura de les altres persones, així com en la promoció de la salut pública.


  1. Desenvolupar un esperit crític, empàtic i proactiu per detectar situacions d’inequitat i d’exclusió a partir de la comprensió de les causes complexes que les originen.


  1. Entendre els conflictes com a elements connaturals a la vida en societat que cal resoldre de manera pacífica.


  1. Analitzar de manera crítica i aprofitar les oportunitats de tota mena que ofereix la societat actual, en particular les de la cultura a l’era digital, avaluant-ne els beneficis i els riscos i fent-ne un ús ètic i responsable que contribueixi a la millora de la qualitat de vida personal i col·lectiva.


  1. Acceptar la incertesa com una oportunitat per articular respostes més creatives, aprenent a manejar l’ansietat que pot comportar.


  1. Cooperar i conviure en societats obertes i canviants, valorant la diversitat personal i cultural com a font de riquesa i interessant-se per altres llengües i cultures.


  1. Sentir-se part d’un projecte col·lectiu, tant a nivell local com global, desenvolupant empatia i generositat.


  1. Desenvolupar les habilitats que li permetin seguir aprenent al llarg de la vida, des de la confiança en el coneixement com a motor del desenvolupament i la valoració crítica dels riscos i beneficis d’aquest últim.