TERTÚLIES MUSICALS 

DIALÒGIQUES

Les tertúlies dialògiques musicals són una bona manera d’apropar la música clàssica als infants. Després de l’audició s’estableix un diàleg entre els alumnes on es comenta les sensacions que els ha despertat aquesta música.

Les Comunitats d’Aprenentatge són un projecte basat en un conjunt d’actuacions educatives d’èxit dirigides a la transformació social i educativa. Aquest model educatiu està d’acord amb les teories científiques a nivell internacional que destaquen dos factors claus per a l’aprenentatge en l’actual societat: les interaccions i la participació de la comunitat.

 Segons la concepció dialògica de l’aprenentatge, per aprendre les persones necessitem de situacions d’interacció. Però no només necessitem un gran nombre d’interaccions, i que aquestes siguin diverses, sinó que a més el diàleg que s’estableixi ha d’estar basat en una relació d’igualtat i no de poder, el que significa que tots i totes tenim coneixement d’aportar, reconeixent així, la intel·ligència cultural en totes les persones.

Mitjançant el diàleg transformem les relacions, el nostre entorn i el nostre propi coneixement. De manera que “L’aprenentatge dialògic es produeix en interaccions que augmenten l’aprenentatge instrumental, afavoreixen la creació de sentit personal i social, estan guiades per principis solidaris i en què la igualtat i la diferència són valors compatibles i mútuament enriquidors”.

(A Aubert, A .; Flecha, A .; García, C .; Flecha, R .; Racionero, S. (2008) . Aprenentatge Dialògic en la Societat de la informació. Barcelona: Hipatia)

  Funcionament de les Tertúlies Musicals Dialògiques

Tant la música com la literatura són llenguatges, i com a tals, són instruments per a la comunicació. Tots dos fan referència als sentiments, idees, vivències, realitats, somnis, experiències … La capacitat comunicativa i expressiva de la música és diferent a la de les paraules (moltes vegades comentem “això no es pot expressar amb paraules”). A la tertúlia musical, a través del diàleg igualitari entre totes les persones participants se’ns obre un univers poc explorat però amb un gran potencial. Aprofundir en la música és una gran aventura. A les tertúlies musicals s’escolta i es parla de la música clàssica. Totes les persones poden gaudir, aprendre, descobrir i compartir a través de la música clàssica. Bach, Mozart, Beethoven i Stravinsky, entre d’altres, tenen molt a dir-nos.

Passos a seguir:

1. Els participants escollim obres musicals del repertori clàssic.

2. Cada setmana vam decidir una o diverses obres musicals per escoltar a casa i pensem en algun comentari i / o fragment per després compartir a la tertúlia.

3. Al principi de la tertúlia entre tots i totes fem una breu introducció de l’autor i de l’obra.

4. Escoltem conjuntament l’obra o obres seleccionades.

5. S’obre el torn de paraules. El coordinador / a va apuntant aquelles persones que demanen paraula i modera l’ordre de les intervencions. A partir de cada intervenció es crea el diàleg. Podem comentar tot allò que haguem pensat al llarg de la setmana: coses que ens ha agradat de la peça, els instruments, el tema … sensacions o sentiments que ens evoca cada peça i cada autor ens pot transportar a un moment diferent.

Variacions:

–  Podem fer que els participants de la tertúlia dibuixin el que se’ls passi pel cap i després el dibuix pot esdevenir un recurs per a recordar el que hem d’explicar sobre la música escoltada

–  Podem fer que mentre escoltin l’obra musical estiguin amb els ulls tancats

Bibliografia i enllaços:

A l'aula els ensenyarem com han de treballar l'audició: Aquesta ocasió treballarem prèviament la peça a l’aula de manera que aprendrem a comentar la música responent a les preguntes de forma redactada.

El format resultant hauria de ser similar a:

….” En aquesta audició de W.A.Mozart he escoltat el piano. Aquesta música m’ha fet sentir_________________________. Per últim amb la peça d’aquest compositor m’he  imaginat……….”

Des de casa podem repetir l’escolta de la peça i mirar de dibuixar el què ens hem imaginat.

A la llibreta de tertúlies dialògiques abans de cada tertúlia s'hi enganxa en el cas de música la fotografia del compositor/a i un QR de l'enllaç al vídeo o audició. 

En aquest enllaç hi són algunes

21-22 llibret tertúlies musicals

AUDICIONS PROPOSADES PER FER TERTÚLIES MUSICALS

I3

"Papageno i papagena" de l'obra "La flauta màgica" 

WOLFANG AMADEUS Mozart 

"La fada de sucre" de lobra                                    "El trencanous" 

PIOTR TXAIKOVSKI

"El ball dels pollets a dins la seva closca"  Quadres per una exposició 

MODEST MUSSORGSKY

P4

"El matí" de l'obra Peer Gynt 


EDUARD GRIEG

"lA BARCAROLA" , fragment de l'obra "Els contes de Hoffmann" 

JAQUES OFFENBACK

"Pel·leas i Melisenda", Siciliana 


GABRIEL FAURÉ

AQUARI 

CAMILLES SAINT SAENS

P5

"El lleó" del "Carnaval dels animals" 

CAMILLE SAINT SAËNS

"L'ocell de foc" 

ÍGOR STRAVINSKY

Nocturn Op.9 nº2 

FRÉDÉRIC CHOPIN

1r

NICÓLO PAGANINI

"LA CAMPANELLA"

LUDWIG VAN BEETHOVEN

"LA TEMPESTA" (PASTORAL)

EDUARD GRIEG

PEER GYNT

LA COVA DEL REI

CAMILLE SAINT SAËNS

"L'ELEFANT" DEL CARNAVAL DELS ANIMALS

JACQUES OFFENBACK

"lA BARCAROLA" 

2n

WOLFANG AMADEUS MOZART

"PETITA SERENATA NOCTURNA"

JOHANN SEBASTIAN BACH

"TOCATA I FUGA EN REm"

CLAUDE DEBUSSY

"ARABESCA Nº1"

JOSEPH STRAUSS I

"MARXA RADESKY"

3r

SERGEI PROKOFIEV

"PERE I EL LLOP"

MAURICE RAVEL

BOLERO 

LUDVIG VAN BEETHOVEN

PER L'ELISA

4t

ANTONÍN DVORÁK

"SIMFONIA DEL NOU MÓN"

JOHANN SEBASTIAN BACH

"PRELUDI EN DO MAJOR"

LUIGI BOCHERINI

"QUINTET DE CORDA OPUS 11 Nº5 MINUET"

RICHARD WAGNER

"CAVALCADA DE LES VALQUÍRIES"

PIOTR TXAIKOVSKY

"VALS DE LES FLORS"

ELISABETH MACONCHY

OPHELIA SONG

MONÒDIA

CANT GREGORIÀ

GIACCOMO PUCCINI

"TURANDOT" NESSUM DORMA

6è

ÉRIK SATIE

GYMNOPÈDIE Nº1

JOHAN SEBASTIAN BACH

PRELUDI CELLO SUITE Nº1

LEO DELIBES

LÁKME "DUET DE LES FLORS"