Procediment  del projecte. 

9 idees clau



 Què vol dir adoptar un element patrimonial?


Adoptar patrimoni implica que un centre educatiu inclogui en el seu projecte de centre el coneixement i l´estudi d’un element patrimonial de la seva localitat com a situació d’aprenentatge per a un o tots els seus nivells educatius, amb clara voluntat de convertir-lo en eina d’aprenentatge competencial.


Al final de cada curs escolar, el treball realitzat per l’alumnat (o una selecció d’aquest) haurà de divulgar-se mitjançant exposicions,  per via telemàtica o per altres mitjans, a la resta d’alumnat del centre, famílies i/o veïns.


Els centres educatius rebran suport didàctic, documental i tècnic del CdA de la Noguera (de manera gratuïta) per a la realització de totes les fases del projecte on calgui la seva participació.


Quina és la dimensió educativa de l’adopció de patrimoni?


Mitjançant l´èmfasi en l’entorn local, no només en ciències socials sinó també en altres àrees, es pot estimular a l’alumnat a realitzar una tasca  investigadora, creativa i original. Exemples d’aquestes possibilitats son l’anàlisi de les evidències arqueològiques o monumentals i escoltar les opinions o entendre el per què de les decisions que es prenen en relació a la gestió del municipi vers el seu patrimoni.


A més, ajudar a conèixer la Història de la seva comunitat. Això reverteix, sens dubte, en l´educació en valors de ciutadania, fomentant  la formació d’actituds cíviques i compromeses amb el  seu entorn.


 Com dur a terme un projecte d’adopció?


L’adopció d’un element patrimonial per part d’un centre educatiu implica la introducció de situacions d’aprenentatge a l’aula, al voltant d’aquest, que s’ajustin a les competències específiques per a cada cicle. Al mateix temps, ofereix l’oportunitat de realitzar activitats de divulgació més enllà de l’horari escolar, vinculades a la tasca duta a terme per l’alumnat sobre l’element patrimonial adoptat.


Una escola o institut pot optar per desenvolupar el projecte únicament a un dels seus nivells educatius, convertint aquest alumnat en grup d’experts. En tot cas, cal promoure activitats per donar a conèixer el treball realitzat a la resta de  la comunitat educativa i veïns de la localitat.

 

Com triar un element patrimonial?


L’elecció de l’element patrimonial és decisió de cada centre educatiu. El CdA de la Noguera, si s’escau, pot fer suggerències i propostes. Elements que s’han de tenir en compte per determinar l’element patrimonial a adoptar són:


-     Possibilitat d’accés amb grups escolars

-     Existència i disponibilitat de documents o d’informació suficient sobre el mateix

-     Potencial per a realitzar un ventall ampli de treball curricular, a poder ser interdisciplinar

-     Significació històrica, social, cultural, o artística de l’element patrimonial com a element d’identitat compartida de l’entorn local

 

Quin suport es rebrà per a  realitzar el projecte?


El CdA de la Noguera prestarà suport a tots els aspectes de posada en marxa que els centres considerin necessaris. De forma específica, aquests àmbits d’assessorament es poden concretar en:


-     La tria de l’element patrimonial

-     Informació sobre aquest i recursos didàctics de suport

-     Disseny de la situació d’aprenentatge

-     Realització i/o ajut per l’organització d’activitats puntuals relacionades amb la situació d’aprenentatge (xerrades, tallers, organització de visites, etc.)

-     Assessorament i suport tècnic per a la realització d’activitats

 

Quin és el procediment per adoptar un element patrimonial?


El procés d’adopció per part d’un centre educatiu requereix uns mesos de preparació. Per tant, els centres hauran de programar la posada en marxa del projecte amb temps suficient. L’exemple en un curs escolar és; primer trimestre disseny, segon trimestre elaboració proposta i tercer trimestre posada en marxa amb l’alumnat.


El primer pas per a l’adopció consisteix en contactar amb el el CdA de la Noguera. A partir d’aquest primer contacte caldrà reunir-se amb els responsables del projecte per triar i/o conèixer l’element patrimonial i l’opció més adequada per dur a terme les activitats i fer-ne un primer esbós de les que es pot fer i el seu calendari. Al llarg dels següents mesos es van concretant les propostes d’activitats i les pautes de realització fins a l’elaboració d’un pla del projecte.


Una vegada s’iniciï la posada en marxa del projecte, i en funció del pla elaborat, els centres podran rebre suport per part del CdA de la Noguera.

Al final de cada curs escolar es compartirà amb el CdA l’avaluació de les activitats realitzades.

En un parell de cursos es preveu que el propi centre, de manera autònoma, desenvolupi la proposta inclosa ja en el seu Projecte Educatiu.

 

Quines activitats de presentació de l’element patrimonial pot realitzar l’alumnat?

 

Les activitats poden ser de posada en comú i exposició dels resultats o de presentació i visita guiada a l’element patrimonial. Poden ser també molt diverses en funció del centre i del municipi: des d’exposicions al propi institut o escola, o al museu local o comarcal, fins al lliurament dels resultats de les activitats a les regidories de Cultura i Educació de la població, passant per la creació o inclusió en pàgines web d´alguns del treballs, o la divulgació de l’element patrimonial a la resta dels nivells educatius del centre amb l’edició de materials didàctics, d’algun petit opuscle o tríptic per a divulgar-lo al veïnat, etc.

 

 

Com es difondrà el projecte d'adopció de patrimoni?

 

El projecte té un espai propi en la web del CdA de la Noguera.  També es contempla l’organització de jornades periòdiques de presentació a la comunitat educativa amb el suport de serveis educatius del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya (Camps d’Aprenentatge i Centres de Recursos Pedagògics) i jornades de presentació als municipis on s’hagin desenvolupat les experiències i projectes, en el marc dels serveis educatius de cada zona.