Tasca 3: L'aigua potable ho canvia tot

La potabilització de l'aigua


Potser ara sou més conscients que l’aigua potable està desigualment repartida, que la meitat de la població mundial no té accés a un sistema d’abastament d’aigua potable i que en els nuclis de població on l’aigua arriba amb facilitat, a vegades es malbarata. 


Potser ara ens fem una idea del privilegi que és tenir accés immediat a aigua neta. Mireu aquest vídeo.




Algunes campanyes de conscienciació ciutadana

Potabilitzar l'aigua i tenir-la disponible per al nostre ús és un procés costós i que, com heu vist, no està a l'abast de qualsevol persona del món. Per això, els ciutadans que tenim la sort de tenir accés a l'aigua potable diàriament, d'una manera còmoda a les nostres llars, hem de ser molt conscients de què l'aigua és un bé escàs i que cal consumir amb cura. 

Són nombroses les iniciatives públiques i privades arreu del món que procuren que els ciutadans facin un ús sostenible d'aquest recurs a les seves llars. En aquest sentit,  a casa nostra,  actualment existeix la campanya "L'aigua no cau del cel", que ja coneixeu. Però també n'hi hagut d'altres. Aquí us en deixem algunes d'elles, però si feu una recerca per internet, en podreu trobar moltes més:

Alguns pòsters de campanyes

Per inspirar-vos en la vostra tasca, a continuació us mostrem també alguns pòsters de campanyes relacionades amb el consum i l'estalvi d'aigua. Ja veureu que hi ha molts formats diferents, alguns donen consells, altres fan refexionar al lector amb un joc de paraules, com és el cas de la campanya "L'aigua no cau del cel".

Fixeu-vos en els següents pòsters de diferents campanyes, analitzeu-los i comenteu quins recusos fan servir. Què ens vol transmetre cada imatge?


TASCA: Imaginarem per un moment que som publicistes i que com a tal hem rebut un encàrrec de feina que consisteix a fer una campanya publicitària semblant a la que ha fet la Generalitat amb motiu de la sequera (l'aigua no cau del cel). La nostra missió és dissenyar uns cartells que penjarem a l'institut per donar a conèixer la importància de fer un ús responsable de l’aigua. Podeu fer servir qualsevol de les idees que hem vist en tasques anteriors (la importància del clavegueram, la manca d'aigua potable arreu del món, la sequera i la seva relació amb el canvi climàtic, formes d'estalviar aigua a casa nostra, etc. )


MATERIALS 

Ordinador portàtil per parelles (amb connexió a Internet).

 

PASSOS A SEGUIR 

1.- Coloqueu-vos per parelles i trieu un programa per realitzar el vostre cartell entre els següents que us proposem: Canva (https://www.youtube.com/watch?v=IyWAmAlgSa4), Piktochart, Genially o PowerPoint (https://www.youtube.com/watch?v=Gws0J8uvpoI). Entre parèntesi teniu uns petits tutorials perquè pugueu acabar de decidir-vos.


2.- Penseu en el missatge que voleu transmetre. És important que tingueu clara tota la informació que voleu posar. El contingut s’ha d'adequar al públic a qui va dirigit i heu de cridar la seva atenció.


3.- Penseu en la composició: heu de fer un disseny que faciliti la comprensió del que esteu comunicant. Quan comenceu a pensar la imatge del cartell heu de tenir en compte que haureu de deixar un espai per a posar el text i que els elements principals hauran de destacar sobre del fons.


4.- Per últim penseu en el disseny: l'objectiu és aconseguir una imatge relacionada amb el contingut, però que sigui original. Aquí teniu alguns recursos:


- Feu un pluja d'idees: què us ve a la ment quan penseu en la importància de realitzar un bon control de l’ús de l’aigua i de l’existència del clavegueram? Les primeres idees seran les més evidents, a les que arribarà la majoria, però si hi doneu més voltes aconseguireu idees més creatives.

- Canvieu el rol dels elements. Per exemple, canviar el rol d’un personatge o jugar amb la mida dels elements.

- Personificació. Podeu donar vida i personalitat a objectes.


No oblideu que el text és un element que forma part del cartell i que heu de decidir quina importància li doneu. Pot ser complementari a la imatge, pot tenir la mateixa importància o fins i tot el cartell pot estar fet únicament amb el text.


Aquí teniu alguns consells més:

- Col·locar al text en zones on es vegi bé. El text s'ha de llegir bé, per tant col·loqueu-lo sobre d'un fons neutre, on no hi hagi ni molts colors ni moltes formes.

- Importància del contingut. Penseu què és més important.

- Els colors: Les lletres han de destacar, per tant, utilitzeu un color que destaqui sobre el fons. Intenteu evitar clars sobre fons clars, o colors foscos sobre fons foscos.


Atenció: no oblideu intentar fer servir imatges proposades pel propi programa o lliures de drets (les podeu extreure consultant Google Imatges -  Eines -  Drets d’ús - Etiquetades per la reutilització, o de pàgines com ara Pixabay) i que s’han d’acreditar (indicar a sota d’on s’han extret). Si sou persones molt creatives també podeu dissenyar les vostres pròpies imatges. 


5.- Una vegada tingueu creats els vostres cartells els mostrarem a la resta de la classe per acabar triant aquell cartell que considereu que transmet més clarament la necessitat de tenir un bon control de l’ús de l’aigua i de la importància del clavegueram.