Documents de centre

PROJECTE EDUCATIU DE CENTRE

Aspectes del PEC que tracten l'estratègia digital:


*p.7 > Altres trets que caracteritzen el centre son el foment de l'educació per a la salut, com per exemple participant en el Pla de Consum de Fruita; apostem per la sostenibilitat i la cura del medi ambient (Escola Verda); l'escola promou també la resolució de conflictes a partir de la reflexió i el diàleg (Projecte de convivència i mediació escolar); promou la participació en activitats proposades pel municipi (sortides a peu pel poble, visites pedagògiques a la biblioteca municipal, a la ràdio, a l'Ajuntament, a la Llar d'avis, tallers de coeducació, formació de mediadors/es, parc de trànsit...) i també en altres activitats, com per exemple tallers de l'Agència Catalana del Consum, aproximació local i internet segura, concursos escolars…


*p.8 > L'Escola Solcunit aposta també per la inclusió de les noves tecnologies en la pràctica educativa, incorporant l'ús de les TIC de manera transversal i promovent l'aprenentatge primerenc de la primera llengua estrangera des de P3.


*p.10 > Competència és la capacitat d'utilitzar els coneixements i habilitats, de manera transversal i interactiva, en contextos i situacions que requereixen la intervenció de coneixements vinculats a diferents sabers, cosa que implica la comprensió, la reflexió i el discerniment tenint en compte la dimensió social de cada situació.


*p.19 > El claustre de mestres es reuneix periòdicament, i també es treballa per cicles i per comissions de treball. Els i les mestres estan adscrits a un dels quatre cicles: infantil, inicial, mitjà i superior. Les comissions de treball del claustre son: informàtica, biblioteca, festes, escoles verdes, practicum, escacs, riscos laborals, LIC.


*p.20 > Els òrgans unipersonals de coordinació, en el nostre centre són quatre coordinadors de cicle, la coordinadora LIC, la coordinadora de Riscos Laborals, el coordinador d'informàtica, el coordinador del projecte de Practicum, el coordinador del projecte de música, el coordinador de festes, la coordinadora de biblioteca i la coordinadora de la comissió d'escacs.


*p.26 >  Pla d’acoIIida a l'alumnat i als/les mestres:

Per aconseguir una escola inclusiva comptem amb el lideratge de l’equip directiu i una organització amb estructures flexibles. Els agrupaments dels grups classe són heterogenis. Altres aspectes organitzatius com el treball coordinat, els suports a l’aula ordinària i la tutoria faciliten la inclusió. No hem d’obIidar aspectes curriculars i metodològics com l’aprenentatge cooperatiu, el treball de resolució de conflictes i l’aprenentatge amb les TAC. Cal dir que en aquells casos que sigui necessari és podrà seguir un Pla Individualitzat. El/la coordinador/a del PI serà el mestre/la mestra tutor/a.


*p.37 > Pla TAC (Pla de les Tecnologies per a l'Aprenentatge i el Coneixement)

El Pla TAC és un instrument que té   per   objectiu   formalitzar   la governança de la tecnologia en el marc de l'autonomia de centre i del Projecte Educatiu. En el Pla TAC es recullen les característiques actuals del centre amb relació a les TAC, es defineixen els objectius i es planifiquen les actuacions que es duran a terme pel que fa als aspectes organitzatius, didàctic pedagògics i curriculars.

Elaborar un Pla TAC és un procés complex que requereix un impuls decidit per part de l’equip directiu, que n’ha d’exercir la coordinació, el consens del claustre del professorat i la complicitat de tota la comunitat educativa. El Pla TAC ha d’establir unes directrius clares per assegurar la competència digital de l’alumnat, la integració curricular, la inclusió digital i la innovació metodològica. El projecte d’impIementació de les tecnologies ha de ser un compromis entre el desitjable i el possible i sobretot ha de ser compatible i coherent amb el projecte educatiu del centre. És també molt important que tothom s’invoIucri en el desenvolupament del projecte.

A tal efecte, l’escola té creada la comissió TAC, formada pel coordinador TAC, un membre de l’equip directiu i mestres representants dels diferents cicles.

NOFC

Aspectes de la NOFC que tracten l'estratègia digital:


* p.42 > 5.3. Capítol tercer. Òrgans Unipersonals de Coordinació. 

(Atenent l’establert al Decret 102/2010, art. 41,42,43 i 44)

Són òrgans unipersonals de coordinació els coordinadors de cicle, el coordinador d'informàtica, el coordinador de llengua, interculturalitat i cohesió social, i el coordinador de prevenció de riscos laborals. 


*p.44 > 5.3.3. Coordinador/a digital

Funcions:


*p.45 > 5.3.4. Coordinador/a de llengua, interculturalitat i cohesió social (L.I.C.).

Funcions:  


*p.51 > Traslladar a les famílies informacions rellevants que afectin el seu alumnat, ja sigui de  forma verbal o escrita, i sempre de manera formal i en els espais adients del centre, o per via telefònica (en cap cas, fora del centre, a l’exterior dels edificis escolars o a través de correu electrònic o whatsapp).


*p.55 > Es facilitarà als/les mestres tutors/es uns llistats per a portar el registre d’assistència de l’alumnat ( i un arxiu Excel), que a final de curs es lliuraran a l’equip directiu. Els fulls excels mensuals s’imprimiran i seran signats pels tutors/per les tutores. A més, s’haurà d’omplir en la data establerta un Excel resum trimestral d’assistència, que també es lliurarà en format digital al correu de l’escola, i en paper a l’equip directiu. El còmput d’aquestes absències (en el resum trimestral) es farà en hores.


*p.56 > A l’escola no es poden portar joguines, ni mòbils ni aparells electrònics. Tampoc es poden menjar llaminadures, a excepció de les festes escolars. S’ha de recordar a les reunions d’inici de curs.


*p.58 > L'acta s’elaborarà informàticament d’acord amb el model del document del centre a l’efecte  i l’arxivarà  a  l’expedient acadèmic de cada alumne.


*p.61 > Quan és impossible fer-ho de manera formal, els comunicats de malaltia, baixa mèdica... es realitzaran per telèfon a la directora o a la cap d’estudis i, en cas de no poder-s’hi posar en contacte, per correu electrònic; posteriorment, la persona interessada presentarà els documents acreditatius originals a la directora.

Les comunicacions de caràcter informatiu que no afectin el funcionament del centre o per  la realització de gestions no rellevants o bé de caràcter ordinari, es poden realitzar a través de mitjans digitals.

Caldrà ratificar per escrit tots els comunicats previs que afectin l’organització i el funcionament del centre realitzats per correu electrònic o per telèfon a la direcció.

Les convocatòries de claustre i altres informacions es faran arribar a l’adreça de correu electrònic personal que disposi el centre, sense perjudici de la comunicació formal.

Amb periodicitat setmanal s’enviarà al correu personal la planificació organitzativa de les hores d’exclusives i altres informacions, si escau.

Al Drive de l’escola, l’equip docent, trobarà tota la documentació necessària per facilitar la seva tasca docent. Tota aquesta informació també quedarà recollida en els  pendrives de cada cicle que seran custodiats pels coordinadors/es de cicle. Cada comissió de treball també disposarà d’un pendrive.

Cada nivell i especialitat té un bloc enllaçat a la web de l’escola  que es renova periòdicament amb activitats, informacions, fotos.... del grup-classe.


*p.76 > 7.3.4.4. Coordinador/a d’Informàtica

Pàgina web, clau d’accés als sistemes, organització per cicles, cursos, programari, característiques i normativa de l’aula d’informàtica.

*p.81 > Recursos i materials: XTEC (Espai LIC) Recursos per a l’alumnat

*p.83 > Atenent a la llei de protecció de dades, no s’enviaran documents ni informacions rellevants per correu electrònic. Les actuacions dels àmbits organitzatiu, procedimental i de gestió s’han de gestionar per la via formal.

*p.86 > Atenent a la llei de protecció de dades, no s’enviaran documents ni informacions rellevants per correu electrònic. Les actuacions dels àmbits organitzatiu, procedimental i de gestió s’han de gestionar per la via formal.

*p.88 >Atenent a la llei de protecció de dades, no s’enviaran documents ni informacions importants per correu electrònic.

*p.89 > Tots els professionals que treballen al centre han de comunicar per escrit les faltes d'assistència o els retards a la direcció. En cas de força major, es pot avisar per telèfon o per correu electrònic.

*p.92 > 8.2. Capítol segon. Amb els professionals i/o unitats externes al centre

- Atenent a la llei de protecció de dades, cap professional de l’escola no farà ús d’Internet per comunicar-se amb un professional extern. Els comunicats i, si escau, el traspàs d’informació es realitzaran per la via formal i a través de direcció, llevat que es delegui al/la mestre del centre responsable del grup de treball corresponent sens perjudici d’informar, si escau, a la direcció sobre la comunicació realitzada.


*p100 > 9.3.1. Normes de convivència d’àmbit general per a l’alumnat


*p.112  > Retirar les joguines, telèfons mòbils… als nens i nenes que en portin i lliurar-los al/a la mestre/a tutor/a que, al seu temps, els tornarà als seus pares.

*p.127 >  9.8.2. Les  dades personals

Són totes les dades referents a la pròpia persona que  identifiquen o  poden arribar a identificar a la mateixa amb: nom, cognoms, DNI, adreça postal i electrònica, número de telèfon, característiques físiques, veu, fotografies o altres imatges, etc.

*p.141: > 11.6. Capítol sisè. Ús de les instal·lacions.

 (Ref: Decret 102/2010 de 3 d’agost. Capítol 3)

 Pautes generals

*p.144 > 12. TÍTOL ONZÈ. REGLAMENTS ESPECÍFICS.

Pla TAC ( Ús de les tecnologies per a l’aprenentatge i el coneixement)

(Aprovat en el curs 2017-2018)

El Projecte es revisarà cada 2 cursos


*p.145 > 13. DISPOSICIONS FINALS

CINQUENA. Igualment, se’n lliurarà un exemplar (o l’enllaç digital) a cada nou membre del personal del centre i a cada nova família que s'incorpori aquesta comunitat educativa.


SETENA. També es penjarà a la web del centre.


NOVENA. El Consell Escolar vetllarà per tal que sempre es disposi d'exemplars del reglament i del manteniment de la pàgina web actualitzats i a l'abast de qualsevol membre de la comunitat educativa.

Normativa i mesures de l'ús dels dispositius mòbils

Ús dels dispositius digitals

La LEC recull a diferents articles la normativa general referida a les sancions en els centres educatius en base a les quals s’han de concretar en aquest document:


Està prohibit fer ús de qualsevol aparell electrònic a l’escola en tot l’horari escolar, ni a les sortides que es realitzin fora del centre, així com que aquest realitzi senyals acústiques. L’escola no es farà responsable de cap aparell electrònic o mòbil en el cas que l’alumnat faci cas omís de la normativa. Si es detecta la presència d’algun d’aquests aparells, seran confiscats de manera immediata i es custodiaran a direcció fins que les famílies vinguin a recuperar-lo.



El dispositiu s’engega quan ho demana la persona docent.


“D’acord amb l’article 38 de la LEC: "Els alumnes que, intencionadament o per negligència, causin danys a les instal·lacions o el material del centre o en sostreguin material han de reparar els danys o restituir el que hagin sostret, sens perjudici de la responsabilitat civil que els correspongui, a ells mateixos o a les mares, als pares o als tutors, en els termes que determina la legislació vigent". 


“Per tant, en el cas dels dispositius digitals les famílies es faran càrrec de pagar una quantitat econòmica equivalent al desperfecte  ocasionat  per un mal ús.


Tal i com s’ha explicat anteriorment i segons l’article 38 de “responsabilitat de danys”, es demanarà que la família o l’alumnat es faci càrrec de pagar una quantitat econòmica si han estat responsables del desperfecte per un ús inadequat del dispositiu digital deixat, tal i com faríem en desperfectes sobre altres objectes o elements del centre educatiu. Donat que el centre no es fa càrrec de la reparació dels ordinadors sinó que el Departament d’educació s’encarrega de fer-ne la substitució, no podem indicar que aquesta sanció econòmica correspon a reparacions, sinó a una xifra equivalent al mal ús provocat sobre l’aparell.

Aquesta despesa és proporcional al desperfecte ocasionat:

● Pantalla trencada - 90€

● Teclat trencat - 50€

● Cop o desperfectes a l'estructura (frontissa, carcasa posterior, tapa,...), però l’equip segueix operatiu - 25€

● Cop a l'estructura, l’equip deixa de ser operatiu (canvi de placa) - 120€

● Pèrdua de carregador - 35€

● Resta d'avaries - 30€

● Dispositiu en préstec que no sigui retornat a l’escola - 250€

En cas que la responsabilitat del desperfecte correspongui a diversos alumnes, es repartirà el pagament i la responsabilitat entre l’alumnat implicat i les seves respectives famílies.

Si l’actitud de l’alumnat no és correcta en relació amb l’ús dels dispositius digitals es poden prendre mesures com que no pugui endur-se cap dispositiu digital a casa. Aquestes mesures, depenent del grau, es comunicaran a la família via agenda o amb una entrevista amb el tutor o tutora de l’infant.

Tot i això, des de l’escola sempre es farà prevenció de conductes abans d'haver d'implementar sancions i l’alumnat serà conscient en tot moment de com s’han de tractar aquests dispositius digitals i l’ús que se n’ha de fer d’aquests.