Cicles Formatius

de Grau Superior

2022-2023

CICLES FORMATIUS DE GRAU SUPERIOR (CFGS)

  • Del 25 al 31 de maig de 2022: presentació de sol·licituds

És molt important respectar les dates, perquè per a aquests ensenyaments no s'accepten sol·licituds fora de termini. Els criteris de prioritat serveixen per donar una puntuació a cada sol·licitud. D'aquesta manera s'estableix l'ordre d'accés a les places de cada centre.

  • Del 25 de maig a l'1 de juny: presentació de documentació

Aquests dies pots presentar la documentació acreditativa que justifica les prioritats de cada alumne o alumna.

  • 23 de juny de 2022: llista de sol·licituds amb la puntuació provisional

Un cop acabat el període de presentació de sol·licituds, els centres educatius estudien cadascuna de les peticions que han rebut: n'analitzen les dades, els criteris de prioritat que les famílies demanen que es tinguin en compte, i també els documents justificatius. Tot seguit, publiquen la llista de sol·licituds amb els barems provisionals. En aquesta llista hi ha les sol·licituds ordenades alfabèticament amb la puntuació que ha rebut cada sol·licitud en aplicar-hi el barem.

  • Del 23 (a les 13 h) al 29 de juny de 2022: presentació de reclamacions

Durant aquest període, si detectes alguna errada o anomalia en el barem assignat, pots presentar una reclamació, utilitzant l'eina electrònica per a presentar reclamacions.

  • 5 de juliol de 2022: llista de sol·licituds amb la puntuació un cop resoltes les reclamacions

Un cop resoltes totes les reclamacions presentades, el centre publica la llista definitiva de sol·licituds amb la puntuació i el número de desempat corresponent.

  • 5 de juliol de 2022: sorteig per resoldre les sol·licituds de preinscripció empatades en punts

El nombre de places a cada centre educatiu és limitat. Si el nombre de peticions supera el d'alumnes que l'escola pot acollir, cal aplicar un sistema de desempat entre les sol·licituds que tenen la mateixa puntuació. Per fer-ho, s'obté un número per sorteig a partir del qual s'ordenen totes les peticions empatades en punts, tenint en compte el número de desempat que s'ha assignat a cada sol·licitud. El sorteig tindrà lloc a les 11 hores, als serveis centrals del Departament d'Educació (Via Augusta, 202-226, Barcelona).

  • 7 de juliol de 2022: llista ordenada

Després del sorteig, s'elabora la llista ordenada de sol·licituds per a l'assignació de places. Per fer aquesta llista, en primer lloc es té en compte l'alumnat amb necessitats educatives específiques; després, la resta d'alumnes, tenint en compte les puntuacions de cada sol·licitud, de més a menys.

  • 15 de juliol de 2022: oferta final de places escolars

Publicació del nombre de places escolars per centre i curs.

  • 15 de juliol de 2022: llista d'alumnes admesos i llista d'espera

Finalment, es publica la llista d'alumnes admesos al centre i també la llista d'espera.

Per segon any la preinscripció pels cicles de grau superior es podrà fer de manera electrònica. Si fas la preinscripció d'aquesta manera, hauràs d'enviar el formulari per internet i no hauràs de presentar cap documentació al centre.

Només caldrà que presentis documentació acreditativa del criteri de prioritat en cas de que no la puguis validar electrònicament.

Si no fas la sol·licitud electrònica hauràs d'anar al centre demanat en primer lloc i entregar el resguard de la sol·licitud enviada per Internet + la teva documentació identificativa + la documentació acadèmica que s'indica a continuació:

Documentació identificativa

    • Original i fotocòpia del DNI, NIE o passaport. Si es tracta d'estrangers comunitaris, document d'identitat del país d'origen.

Si ets menor d'edat també has de presentar:

    • Original i fotocòpia del llibre de família.

    • Original i fotocòpia del DNI del pare, mare o tutor/a o guardador/a de fet (o del NIE o passaport en cas de constar com a estrangers)

* Recorda que si has presentat la sol·licitud electrònica no cal que presentis aquesta documentació.


Documentació acadèmica (per determinar el criteri de prioritat)

Has de presentar un d'aquests certificats:

    • certificat de la qualificació mitjana dels estudis que permeten l'accés als cicles o

    • certificat de la qualificació de la prova d'accés a grau superior


Per saber si has d'entregar documentació o no et cal, llegeix-te la informació següent:

- Els alumnes escolaritzats a Catalunya a partir del curs 2016-2017 que al·leguin el títol de batxillerat o el de tècnic de formació professional no han de presentar cap certificat perquè la qualificació s'obté de les bases de dades del Departament d'Ensenyament. Només si no es mostra a la llista de barem provisional, s'ha de presentar el certificat dins el període de reclamacions.

- Els alumnes pendents de l'avaluació extraordinària han de presentar el certificat de la qualificació abans de finalitzar el període de reclamació a la llista de barem provisional.

- Els tècnics de formació professional que vulguin al·legar la prioritat per haver cursat una formació relacionada amb l'accés als cicles de grau superior han de presentar el certificat de superació de la formació.

- Les persones que han superat la prova d'accés a Catalunya des de l'any 2011 no han de presentar el certificat perquè la qualificació s'obté de l'aplicació de proves. Només si no es mostra a la llista de barem provisional, s'ha de presentar el certificat dins el període de reclamacions.

- Si es tracta d'estudis de batxillerat LOGSE cal presentar l'original i una còpia de les pàgines 22 i 23 del llibre de qualificacions.

- Els alumnes que al·leguen un estudi estranger homologat a Catalunya des de l’any 2016 no cal que presentin cap document. La qualificació s'obté de l'aplicació de gestió d'homologacions. Només si no es mostra a la llista de barem provisional, s'ha de presentar la credencial dins el període de reclamacions.

- Les persones que han superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys l'any actual han de presentar una còpia impresa de la consulta dels resultats a través del web corresponent (en el moment de la matrícula cal presentar al centre el certificat de superació de la prova).

- Les persones exemptes de la prova d'accés per haver superat les proves d'accés a la universitat per a majors de 40 o 45 anys han de presentar el certificat de superació d'aquesta prova.

Quan no hi ha places per tothom qui demana entrar a un cicle s'apliquen uns criteris de prioritat. Aquests criteris es fan segons els estudis que has fet anteriorment (el que s'anomena "via d'accés") i segons la nota mitjana. A continuació s'explica qui entrarà primer.


Segons la via d'accés a aquests ensenyaments s'apliquen els criteris de prioritat següents:

1. Batxillerat o estudis equivalents; reserva del 60%.

*Tenen prioritat els alumnes que han cursat les modalitats de batxillerat prioritàries per al cicle corresponent. Un cop aplicada la prioritat, les sol·licituds s'ordenen segons la qualificació mitjana dels estudis.

2. Títol de tècnic de formació professional (CFGM); reserva del 20%.

Per aquesta via, les sol·licituds s'ordenen tenint en compte les prioritats següents:

1. En un primer grup, els alumnes que acrediten haver cursat el curs de formació específic d'accés a cicles de grau superior (CAS), o el curs de preparació per a la incorporació a cicles de grau superior en el següent ordre:

              1. Alumnes procedents de la mateixa família professional que han cursat l'opció prioritària en el CAS o el curs de preparació per a la incorporació a cicles de grau superior*.

              2. Alumnes procedents d'una altra família professional que han cursat l'opció prioritària en el CAS o el curs de preparació.

              3. Alumnes procedents de la mateixa família professional que no han cursat l'opció prioritària en el CAS o el curs de preparació.

              4. Alumnes procedents d'una altra família professional que no han cursat l'opció prioritària en el CAS o el curs de preparació.

2. En un segon grup, els alumnes que acrediten formació per a les proves d'accés o el curs de preparació per a les proves d'accés.

3. I en un tercer grup, els alumnes que no acrediten cap de les formacions anteriors, en l’ordre següent:

Primer. Els que procedeixen de la mateixa família professional o d'una família professional afí, segons les afinitats entre famílies professionals.

Segon. Els que procedeixen d'una família professional no afí.

Un cop aplicada la prioritat, les sol·licituds s'ordenen segons la nota mitjana del títol de tècnic al·legat.

3. Prova d'accés o exempció total de la prova o altres titulacions que permeten l'accés; reserva 20%. Les sol·licituds s'ordenen segons la qualificació de la prova o la qualificació mitjana dels estudis al·legats.


Si per alguna de les vies d'accés no s'ocupen totes les places reservades corresponents, les vacants es reparteixen entre les altres vies de forma proporcional.

Quant costa econòmicament estudiar un CFGS?

Els imports de la matrícula dels centres dependents del Departament d'Educació són:

Per als cicles LOE

    • per curs: 360 euros

    • per unitat formativa: 25 euros (si et matricules només d'algunes unitats formatives)

    • per mòdul de formació en centres de treball (FCT): 25 euros (si et matricules només a les pràctiques)

Per als cicles LOGSE

    • per curs: 360 euros

    • per crèdit: 65 euros

    • per mòdul de formació en centres de treball (FCT): 65 euros

    • per la compleció (per crèdit): 20 euros

Consulteu els supòsits d'exempcions i bonificacions generals i específiques a l'apartat de preus públics del web del Departament d'Ensenyament.

Per a la resta de centres (concertats i privats), consulta l'import en el centre corresponent.

També has de tenir en compte que és possible que en alguns cicles hagis de pagar material i altres despeses i això pot encarir el cost.

Informació de beques generals

Informació d'Ajuts als estudis als estudis superiors