Robòtica

Benvinguts i benvingudes a l'apartat de robòtica!

En aquest espai podreu informar-vos de la manera com treballem la robòtica a l'aula, quins projectes estem desenvolupant actualment, quins materials fem servir i quin valor donem al treball de la robòtica en els cursos d'educació primària.

A més a més, us expliquem perquè la robòtica és important per l'aprenentatge STEAM, aquest concepte que ha anat agafant tanta força durant els últims anys.

Com treballem la robòtica a l'aula?

Aquest curs 2021-2022, dediquem una hora a la setmana al treball de la robòtica. Aquesta sessió setmanal també és coneguda com TIC, en la qual, a més a més de la robòtica, també tractem altres àmbits tecnològics, ja sigui l'ús d'aplicacions de programació i codi o conèixer els principals programes d'ofimàtica bàsica (Word, Powerpoint...), entre d'altres.

En el cas de la robòtica, el funcionament és senzill. Treballem amb material LEGO (explicat en el següent apartat) i tauletes Android. Els alumnes es posen en grups i, una vegada explicada la tasca a fer en cada sessió (contruir un tipus de màquina o robot), obren l'app de LEGO on s'expliquen els passos per dur a terme la tasca i comencen a construir. Una vegada acabat aquest procés, controlen la màquina o el robot, programant-ho des de la tauleta, que està conectada a través del bluetooth.

Quins materials fem servir?

Actualment, disposem de dos materials de robòtica, tots dos de l'empresa LEGO.

En primer lloc, tenim el LEGO Education WeDo 2.0. Es tracta d'un kit de robòtica, ideal pels alumnes de primària, per a introduir-se en la robòtica educativa, programació i enginyeria, d'una forma dinàmica i interactiva. A més a més, es treballa a través de la pròpia aplicació de LEGO, compatible amb ordinadors de sobretaula i tauletes.

En segon lloc, disposem des d'aquest any, d'un material nou de robòtica LEGO, el LEGO Spike Prime. Es tracta d'un nou kit de robòtica destinat més aviat a alumnes de cicle superior de primària i primer cicle de secundària. L'única diferència amb el material anterior és que s'introdueix a la robòtica i la programació de forma senzilla i intuitiva a través del sistema de cofidicació de blocs, basat en Scratch.

dfsssd

Quin valor donem al treball de la robòtica?

Tenim clar que la robòtica ha agafat importància i protagonisme en els últims anys en l'àmbit de l'educació i, per tant, creiem que és necessari i imprescindible fer ús d'aquests recursos a l'escola per dur a terme un treball contextualitzat i significatiu.

D'entre tots els beneficis que podríem dir del treball de la robòtica, n'hem seleccionat els que nosaltres creiem més importants:

  • Forma part de l'aprenentatge STEAM (explicat en el següent apartat).

  • Es tracta d'una activitat lúdica, on la motivació va de la mà amb la diversió.

  • Els alumnes adquireixen multitud de coneixements de manera transversal.

  • Fomenta la creativitat.

  • Introdueix el llenguatge de programació.

  • Ajuda a plantejar-se diferents problemes i desenvolupar la capacitat de trobar solucions.

  • Potencia el treball en equip, on els alumnes aprenen a col·laborar i cooperar amb els altres per aconseguir els seus objectius.

Què és l'aprenentatge STEAM?

Durant els darrers anys, el concepte STEAM ha pres molta força, ja que va associat a aquest canvi de model educatiu que aposta per apropar les habilitats científiques i tecnològiques als infants i potenciar un nou model d'aprenentatge més pràctic i lúdic. STEAM és un acrònim en anglès que sorgeix dels conceptes Science, Technology, Engineering, Arts i Mathematics. De fet, als anys noranta, ja es va crear el concepte STEM, tot i que en els últims anys s'han afegit les Arts, que han donat pas a aquest nou terme (STEAM) i que es considera que fomenten el pensament crític, divergent i que augmenten la creativitat.

En tot cas, creiem que la robòtica forma part d'aquest aprenentatge STEAM perquè garanteix el desenvolupament d'un coneixement transversal en el que els continguts de cadascuna d'aquestes habilitats STEAM (ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) no es treballen de forma aïllada, sinó que de forma interdisciplinar. Per tant, amb la robòtica garantim aquesta transversalitat de l'aprenentatge i aconseguim que aquest aprenentatge sigui, a més a més, significatiu.