eines gratuites

Quines eines puc emprar?

Storybird és una eina fantàstica per desenvolupar la creativitat. Ens dóna accés a un repositori d'imatges de diferents artistes. Escollim les que més ens convinguin i, a continuació, escrivim el text del nostre relat. Permet escollir entre el format "picture book" (llibre d'imatges, poc text), "longform book" (molt de text, possibilitat de dividir per capítols) i "poetry" (format poesia). També té una secció per llegir els contes que d'altres usuaris han publicat amb un cercador que permet filtrar per edat, temàtica i format.

És molt fàcil de fer servir, ideal per crear contes amb nens des de cicle inicial de primària en endavant. Elaborar un conte i compartir-lo (via URL exclusivament) és gratis. Només pagarem si el volem publicar i imprimir. A més a més, podem convidar d'altres col·laboradors a editar el nostre llibre, facilitant d'aquesta manera les dinàmiques de treball en equip dins l'aula. Les úniques pegues que li hem trobat són que l'eina està disponible exclusivament en anglès i la impossibilitat de personalitzar les imatges. Només podem emprar les que el servei posa a la nostra disposició.

Storyjumper és una eina magnífica per elaborar narracions amb nens. S'hi poden crear tres tipus de llibres: "blank", on aportarem tant les imatges com el text, "ABC's of" i "All about me", on partirem d'un plantilla per confegir el nostre llibre, o "Hero", "Monster" i "Flat friend" on podrem editar al nostre gust un conte preexistent.

Es tracta d'un servei exclusivament en anglès, però molt versàtil i de fàcil ús, ideal per a alumnes de cicle mitjà i cicle superior. Podem emprar les il·lustracions que Storyjumper ens ofereix per defecte, pujar les nostres pròpies imatges o fer servir les que ens proporciona, lliures de drets, el cercador web de l'aplicació. Així mateix, també és possible gravar i afegir la nostra pròpia veu. De la mateixa manera que amb Storybird, crear un conte i compartir-lo és gratis. Només pagarem si el volem publicar i imprimir. A l'hora de compartir el nostre llibre Storyjumper ens ofereix diverses opcions de privacitat i canals (enllaç, codi embed). Si ho desitgem, també podrem convidar d'altres col·laboradors i treballar en equip. Us deixem a continuació un vídeotutorial en anglès que mostra amb molta claredat el funcionament de l'eina.

Powtoon és una eina online que permet crear vídeos animats molt vistosos esmerçant-hi poca estona, sobretot si s'empren les plantilles que ofereix l'aplicació. Amb la versió gratuïta es poden crear vídeos o animacions de 5 minuts que es poden exportar a una resolució de 480p a YouTube o bé al propi servei d'allotjament de vídeos que ofereix Powtoon. A més a més, durant els primers 5 dies d'ús, és possible accedir gratis i sense cap restricció a totes les galeries de personatges, objectes, efectes i mitjans de les versions de pagament.

L'única pega del servei és que es tracta d'una eina d'edició de vídeo depenent completament de la velocitat de la nostra banda ampla. Si la nostra creació conté moltes escenes i la qualitat de la connexió a internet no és gaire bona, l'aplicació pot alentir-se i trigar a respondre (pot arribar a ser desesperant!).

Videoscribe és un programa d'ordinador (amb versió per a Windows i Mac) que permet crear vídeos que simulen una mà dibuixant sobre una pissarra blanca. És molt senzill de fer servir i és fantàstic per crear presentacions o vídeos didàctics que criden molt l'atenció.

Cal dir que només és gratuït durant 7 dies (la descàrrega i activació del programa es vincula a una adreça de correu electrònic) i que el model de negoci es basa en el pagament regular d'una subscripció que dóna dret a emprar el software, així que no és possible comprar-ne una llicència amb un sol pagament. En el costat positiu, el fet que es tracti d'un programa instal·lat a l'ordinador ens permetrà crear les nostres narracions digitals sense dependre d'una connexió a internet.

Amb la versió gratuïta podrem pujar els nostres vídeos a YouTube amb una resolució de 480p, però només els podrem exportar a l'ordinador (en els formats MOV, AVI o WMV i a màxima resolució) si paguem la quota d'algun dels plans existents.

Storyboard that és una eina online enfocada al disseny del guió narratiu o storyboard d'un relat. La versió gratuïta permet crear dos storyboards a la setmana i dóna accés a una enorme quantitat d'imatges i recursos que són més que suficients per crear un storyboard. També ens pot servir per fer còmics senzills de 6 vinyetes a l'aula.

Per fer guions de més de 6 vinyetes, amb dissenys més personalitzats, eliminar el logo i la marca d'aigua (molt molesta) cal pagar una subscripció. El servei permet múltiples opcions d'exportació (col·lecció d'imatges, imatge en alta resolució, PDF, PPT...) i facilita un codi HTML per fer l'embed o incrustació de les nostres creacions en qualsevol pàgina web o bloc.

Amb tauletes!

Consulteu la nostra selecció d'apps per a iPad enfocades a l'storytelling (animacions i apps per explicar-ho tot) que hem treballat al seminari "Dits curiosos". Per a Android, també hem testejat unes quantes aplicacions i us n'oferim aquesta selecció (animacions i apps per explicar-ho tot).

Recull fet per A.Alberich