Recursos per aules d’Acollida

Educació secundària

Recull de recursos didàctics per aules d'acollida, nivell educació primària

Tres quaderns sobre l'aprenentatge del català i de la seva gramàtica a partir de les llengües d'origen de l'alumnat nouvingut (primària i secundària). El primer ofereix material manipulatiu en forma d'activitats mentre que el segon inclou indicacions per al professorat per a la posada en pràctica de les tasques suggerides. S’hi aprèn sintaxi, morfologia i fonètica. El tercer en canvi, tracta les característiques de les llengües. Trobarem informació sobre les qüestions lingüístiques que poden ser més dificultoses per als parlants de diversos idiomes a l'hora d'aprendre el català segons les característiques de la seva llengua materna. Elaborat l'any 2011 pel Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics.

Làmina, al web de la xtec, per treballar l’expressió oral, el vocabulari bàsic, etc, per imprimir o projectar-la a l’aula. Permet realitzar un aprenentatge de lèxic dins d’un context a la vegada que possibilitat l'adquisició d'estructures morfosintàctiques i expressions que revertiran posteriorment en la vida quotidiana de l'aprenent en estar relacionades amb les diferents funcions del llenguatge. Des del segon enllaç (apartats "Jocs i làmines" >>> "Làmina de l'Aula d'Acollida") s'hi poden descarregar les orientacions seves didàctiques.

Edu365.cat

Portal del Departament d’Educació amb recursos en línia orientats a les diferents matèries del currículum distribuïdes per etapes, des d’educació infantil fins a la postobligatòria. Inclou un apartat específic d’acollida (recursos només per a primària i secundària) i un altre de festes populars i celebracions, a part del de llegua catalana per secundària.

Biblioteca d'activitats JClic per secundària

Biblioteca de recursos interactius de programari lliure de la XTEC, d’accés gratuït i basada en les aportacions de la comunitat educativa. No disposa d'apartat específic per a aula d’acollida, però s’hi poden trobar activitats tant de llengua catalana com de cultura popular.

Unitat per a l’acolliment lingüístic, treball d'elements de la vida quotidiana:

https://clic.xtec.cat/users/jhierro/aa/index.html

Educaplay - Activitats per aula d'acollida

Plataforma de jocs i recursos multimèdia amb editor d’activitats. Té una versió premium que n’amplia les possibilitats i permet connectar-la al Classroom, però els recursos són perfectament accessibles amb la versió gratuïta. Alguns exemples d'activitats per aula d'acollida per treballar vocabulari, entre d'altres sobre la roba, les parts del cos, la família, els aliments, les festes i celebracions...

Galí - Autoaprenentatge de la llengua

Nivell bàsic de llengua catalana a partir d'activitats interactives (basades en JClic) seqüenciades i programades que desenvolupen les habilitats bàsiques de coneixement lingüístic: escoltar, parlar, llegir i escriure.

Aplicació, apta també per a dispositius mòbils, que treballa la comprensió oral d’una forma molt amena i amb quatre nivells de dificultat: a través de cançons i amb videoclips.

Espai web que inclou quatre quaderns d’exercicis per adquirir un nivell bàsic de llengua catalana, sobretot, exponents lingüístics i gramàtica.

https://sites.google.com/site/materialdauladacollida/home/dossiers/la-n

"ORALPHA"

"Mètode d’alfabetització i comunicació oral en català". Material del Departament de Treball destinat a l’aprenentatge del català i l’alfabetització dividit en dos quaderns en forma de guia didàctica i dossier d'activitats. Compta amb fitxes molt diverses dividides en quatre unitats temàtiques. Útil mètode a més de descoberta de l’entorn i d’integració social.

Xarranca:

jocs per a l’aprenentatge del català oral

Jocs per treballar l’expressió oral amb alumnat nouvingut (des dels 6 fins als 14 anys) recollits en aquesta obra elaborada per Clara Balaguer i Oriol Ripoll i editada per la Generalitat.

Làmines "Viure a Catalunya"

Làmines per practicar la llengua oral, prioritària a l’aula d’acollida, per imprimir o per projectar. S’hi pot treballar la descripció, el joc simbòlic, l’endevinalla…

https://llengua.gencat.cat/ca/serveis/informacio_i_difusio/publicacions_en_linia/viure_a_catalunya_col/

Viure a Catalunya. Comencem a parlar


Recull de converses sobre temes de la vida quotidiana que comencen per un nivell bàsic i van augmentant de dificultat, per practicar la comprensió oral. Editat per la Generalitat.

Comencem (dossier alumnat)

Unitats basades en temàtiques contextualitzades i un diccionari visual d’imatges. Hi podem trobar exercicis de gramàtica bàsica, ús de vocabulari quotidià i comprensió lectora. També s’hi pot treballar l’expressió escrita, ampliable a l’oralitat.

Quaderns de passatemps lingüístics, amb un solucionari per al professorat o per fer-ne autocorrecció. Es distribueixen en temàtiques quotidianes, des del menjar fins als transports, hi ha diversos nivells de complexitat i es poden utilitzar desordenadament, en funció de l’interès o la necessitat: