DIAGNOSI

DESCRIPCIÓ DEL CENTRE

Dades i descripció del centre 

LEscola Ciutat Cooperativa és un centre públic de tipologia C d'una línia situat al barri Cooperativa de Sant Boi de Llobregat. És una escola inclusiva, acollidora, petita i familiar. Això ens permet crear unes estratègies organitzatives que ens assegura el desenvolupament de les diferents intel·ligències múltiples de cada infant. Tenim clar que l’alumnat és el centre de l’acció educativa i respectem el seu moment evolutiu, on l’equip humà l’acompanya en tot moment. Apostem per la cultura digital i formem a l’alumnat per afrontar la competència del futur i trencar amb la bretxa digital. Per això creem entorns rics en estímuls, que respecten la diversitat i fan que els nostres infants gaudeixin de cada instant de manera crítica i autònoma. 

Visió del centre

L'escola és conscient de la importància d'assegurar la competència digital de tot l'alumnat en finalitzar l'etapa d'Educació Primària. Per això s'aposta per una educació curricular que integra les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) d'una manera transversal en totes les matèries. És especialment important que aquesta escola pugui oferir recursos digitals atesa la diversitat de les famílies en aquest camp. Per aconseguir-ho cal promoure la inclusió digital de tota la comunitat educativa a través de les tecnologies per a l'aprenentatge i la comunicació (TAC); eines digitals que comporten noves metodologies d'ensenyament i aprenentatge en un món tecnològic canviant. 

DIAGNOSI DE LA MADURESA DIGITAL DEL CENTRE - Curs 2021 /2022


Participació dels membres de la comunitat escolar en les eines de diagnosi

Alumnat

S'ha realitzat una enquesta a l'alumnat de cicle superior i a una petita representació de l'alumnat de quart de primària a través de l'eina Selfie. De la previsió de la participació de 36 alumnes finalment van respondre 31 alumnes (86%).

Destaquem que l'alumnat considera que hi ha una bona infraestructura digital (bona connexió d'Internet, augment de dispositiu electrònics al llarg dels darrers anys, etc.). Hi ha un bon domini, en general, de les aplicacions proposades, com ara el Classroom, el Canva, el Genially, etc. Tot i això es considera que no hi ha un bon "feedback" en l'avaluació de les activitats. 

Famílies

S'ha realitzat una enquesta amb preguntes en català i castellà a totes les famílies de l'escola (94 famílies) a través de l'aplicació Dinantia (canal de comunicació bidireccional amb les famílies) i la participació ha anat variant segon la qüestió. Les preguntes van estar relacionades en tres àmbits: Comunicació i informació, eines digitals i formació i informació a les famílies. 

Els resultats han estat els següents: 

Comunicació i informació

Sobre les xarxes socials

La majoria de les famílies utilitzen xarxes socials i segueixen l'instagram de l'escola, on es van penjant diàriament les activitats que es realitzen amb l'alumnat. 

Sobre la pàgina web de l'escola

Moltes famílies visiten la pàgina web de l’escola (www.escolaciutatcooperativa.net) i la troben clara, ordenada i actualitzada. Tot i així, algunes els hi costa localitzar certa documentació del centre, com ara el Projecte Educatiu de Centre (PEC) o les Normes d'Organització i Funcionament de Centre (NOFC).

Sobre l'aplicació Dinantia

Totes les famílies es mostren contentes amb l'aplicació Dinantia. La troben fàcil, pràctica i es senten informades en tot moment. 

Eines digitals

Sobre els dispositius electrònics a casa

Són poques les famílies que tenen dispositius electrònics a casa i això implica que no puguin ajudar del tot als seus fills i filles en l'àmbit digital. 

Sobre l'Entorn Virtual D'aprenentatge (EVA) - Classroom

En aquesta sessió trobem una diferència important entre les famílies de l'alumnat més gran i les famílies de l'alumnat més petit, ja que a partir de segon de Primària l'alumnat ja es comença a familiaritzar amb el Classroom. No obstant, encara els costa comprendre el concepte d'Entorn Virtual d'Aprenentatge (EVA). 

Formació i informació a les famílies

Sobre sessions de formació i informació a les famílies

En general les famílies mostren interès en rebre formació sobre l'àmbit digital, concretament sobre el Classroom. 

Claustre

S'ha realitzat dues enquestes per dues vies, una a través de l'eina Selfie (participació de 17 mestres - 94% del professorat) i l'altre de l'enquesta Google form (participació de 22 professionals de l’escola - 100% dels enquestats). A través dels resultats optinguts podem destacar els següents punts forts:

Lideratge

El claustre considera que hi ha una comissió digital que dóna suport en cas d'incidència o dubte. A més, s'està desenvolupant l'estratègia digital del centre (EDC) com a guiatge i planificació de l'ensenyament de l'àmbit digital.  

Infraestructures i equips

L'equip docent mostra la seva satisfacció en l'accés a Internet, sobretot en la millora de la xarxa WIFI i la connectivitat. També, en l'increment de dispositius electrònics al centre al llarg dels darrers anys.  

Suports i recursos

El claustre també expressa la millora en la gestió d'incidències digitals gràcies a l'informàtic que ve setmanalment al centre i amb l'informàtic preventiu que ve un cop cada mes

Desarrollo profesional continuo

Es considera que hi ha una bona continuïtat profesional a través de diverses formacions pels docents en l'àmbit digital.

Com a punts febles podem destacar: 

Col·laboració i xarxes

L'equip docent es mostra content amb la infraestructura de connectivitat que hi ha el centre: bona connexió a internet i de xarxa. No obstant, on observen una puntuació més baixa és en referència a la protecció de dades i en l'assistència tècnica per resoldre les diferents incidències. 

Pedagogia: recolzaments i recursos

Gran part de l'equip docent està content amb els recursos digitals i dispositius electrònics que hi ha al centre, sobretot si es compara amb els cursos anteriors. Cada cop més s'anima a crear material digital i a compartir-lo amb els altres. A la nostra escola ja s'està duent a terme un Entorn Virtual d'Aprenentatge (EVA), que és el "Classroom" de l'entorn GSUIT.

Pedagoa: implementació a l'aula

L'equip docent és conscient de la importància d'adaptar els dispositius a les diferents necessitats del nostre alumnat i d'implicar-nos en el seu aprenentatge de l'àmbit digital. Cada vegada més fa servir l'EVA a les classes. Tot i així, encara costa una mica treballar l'àmbit digital de manera interdisciplinaria on s'impliquin els altres àmbits. 

Pràctiques d'avaluació

Un dels punts febles és la retroalimentació digital ("feedback" - "autoreflexió") per part de l'equip docent i de l'alumnat sobre les tasques educatives que duen a terme diàriament. 

Competències digitals de l'alumnat

En aquest apartat hi ha una visió diferent entre l'equip docent i l'alumnat sobre els aspectes d'ús segur i responsable de les tecnologies (xarxes socials, correu electrònic, ús d'aplicacions, etc.). També, en la verificació de la qualitat de la cerca d'informació que es troba per internet. L'alumnat dóna una puntuació més elevada en tots aquests aspectes esmentats anteriorment que els docents.

Resum de l'enquesta SELFIE

Aplicatiu PLA TAC

Durant el curs 2019-2020 vam desenvolupar el PLA TAC de la nostra escola, que també l'hem tingut present per a la nostra diagnosi. 

PLA TAC - Escola Ciutat Cooperativa.pdf

ANÀLISIS DAFO

ANÀLISI DAFO - Estratègia Digital de Centre.pdf