Robòtica

Tenim la certesa que vivim en un món canviant, on les habilitats i les destreses que necessiten desenvolupar els nostres estudiants són cada cop més diverses. Una societat marcada per la tecnologia i les xarxes de la informació demana alumnat capaç d’enfrontar-se a reptes multidisciplinars en col·laboració amb els altres.
En aquesta línia l’educació STEAM (acrònim de Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) contribueix al desenvolupament del coneixement de forma transversal i de l’aprenentatge contextualitzat i significatiu.Resulta més atractiu i real descobrir els principis bàsics del moviment a través dels mecanismes d’un producte d’enginyeria com pot ser un robot que, per exemple, llegint un text.
Un estudi de la UNESCO “
Cracking the code: Girls’ and women’s education in STEM” mostra que existeix el mite que a les nenes no els agrada la tecnologia o que tenen menys habilitats innates per a desenvolupar habilitats matemàtiques o científiques. Aquesta creença social influeix en l’autoimatge de les nenes i joves, que acaben infravalorant les seves capacites en tecnologia i matemàtiques.
Culturalment hi ha la tendència, sobretot a nivell familiar i dels mitjans de comunicació, a assignar a les nenes joguines com nines, cuinetes, planxes o maquillatge i als nens robots, jocs de construcció, cotxes o drons; elements que ajuden a refermar les habilitats relacionades amb la lògica o la ciència. Aquest repartiment de rols juntament amb l’absència de models femenins en els llibres de text i materials de ciència i tecnologia, allunyen a les nenes de les matèries relacionades amb l’educació STEAM.No es tracta d’obligar o influir a les nenes que facin allò que no els agrada, però si d’assegurar que tenen accés a tots els materials i que aquests no perpetuen els estereotips de gènere.
Aquestes maletes de robòtica que trobareu volen fomentar l’aprenentatge en STEAM a través de projectes interdisciplinari
s que afavoreixin la interacció i la col·laboració entre les nenes i els nens.