Context: Dades bàsiques del centre

L’Escola Suris està situada al municipi de Cornellà de Llobregat. Cornellà de Llobregat és una ciutat que forma part de la comarca del Baix Llobregat. La seva història es defineix per tres factors fonamentals: la proximitat a la ciutat de Barcelona, el fet de ser un territori de pas de les vies d’entrada i sortida de la capital de Catalunya, i la presència del riu Llobregat. Dels vint-i-nou municipis de la demarcació, Cornellà és un dels reduïts, amb 6’9 quilòmetres quadrats, i el més poblat. Els municipis que l’envolten són: Sant Joan Despí, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Boi de Llobregat. 

Respecte als barris que constitueixen Cornellà de Llobregat, l’Escola Suris està ubicada al barri Fontsanta-Fatjò i és l’única de la zona. 

L’escola (creada l’any 1982) i el barri Fontsanta han sofert una gran transformació, passant de tenir unes connotacions desafavorides (barri socioeconòmic de nivell baix, aïllat del centre de Cornellà, un nombre important de famílies d’ètnia gitana…) a unes altres més positives (barri amb un nivell socioeconòmic i cultural mitjà-alt), a conseqüència de l’ampliació del barri amb la construcció de nous habitatges amb població d’un cert nivell adquisitiu. Per tant, l’escola ha passat de tenir la denominació d’Escola D’Acció Especial, més tard Centre d’Atenció Educativa Preferent (CAEP) i actualment d’Escola Ordinària amb aula SIEI. A causa de l’augment de població del barri i de la demanda de places, l’any 2010 s’amplia l’edifici escolar, per tal de poder assumir, amb certa qualitat educativa, l’augment de matrícula. 

En el curs actual l’escola té 5 grups d’Educació Infantil, 2 grups a I3 i I5, i un a I4.  A educació primària comptem amb 13 grups classe, 2 grups a cada nivell a excepció de 6è on tenim tres grups classe. El nombre total és de 420 alumnes aproximadament. 

El claustre de professors/es és l’òrgan propi de participació en la gestió i la planificació educativa de l’escola. Està integrat pels mestres del centre, i és presidit pel director/a. Hi ha un total de 32 docents, d'aquests mestres 6 són d'infantil i 26 de primària i especialitats. Tanmateix, hi ha Personal d’Administració i Serveis, són aquelles persones que col·laboren i participen en el correcte funcionament del centre, però que no estan implicats en l’ensenyament - aprenentatge de manera directa. Entre ells, comptem amb la tècnica d’educació infantil, el conserge i l’administrativa. 

Infraestructura

L’edifici és de construcció horitzontal i es troba envoltat per blocs de pisos força elevats. El centre té planta baixa, primera i segona; disposa d’un gran nombre d’espais de diverses característiques, la majoria destinats a la docència i d’altres d’ús específic. 

A la planta baixa hi ha:

Despatx de Direcció, despatx de Secretaria, consergeria, sala de mestres, copisteria, sala polivalent, gimnàs, sala de psicomotricitat, aula d'acollida, menjador i cuina pròpia, sala AFA, acollida, 3 aules educació infantil, lavabos de mestres i lavabos d'alumnat. 

A la primera planta hi ha:

Biblioteca primària, sales de cicle (inicial, mitjà i superior), taller artístic, aula de recursos, aula SIEI, aula de música, aula d'anglès, 14 aules educació primària, 2 aules educació infantil, lavabos d'alumnat i de mestres. 

A la segona planta hi ha:

Aula d’Educació Especial, 5 aules d'ambients per educació infantil i cicle inicial, lavabos de mestres i alumnes, magatzem.

Espais exteriors:

Pati d’Educació Infantil, pati d'educació primària, hort, pàrquing de bicicletes.

 

Infraestructures digitals 

El centre disposa de xarxa WIFI transformada pel departament, tot i que aquesta no arriba a tots els espais del centre, motiu que dificulta el bon funcionament de les eines digitals a l'aula. 

El centre disposava de dos espais destinats a ser aules d'informàtica, però, en el darrer curs, s'ha iniciat la transformació i reubicació d'aquests espais i materials en funció de la demanda d'aules dels i les mestres. 

El centre disposa de 55 ordinadors a les diferents aules, 100 portàtils per l'alumnat dotació del Departament i 40 tauletes Android per l'ús de l'alumnat i mestres. Les aules disposen de PDI i, a més, comptem amb una pantalla interactiva al centre. 

Pel que fa a la robòtica el centre disposa de 6 plaques ED1 cedides pel Citilab.

Els ordinadors d'alumnat (als cursos de 5è i 6è) s'utilitzen a l'aula en diferents activitats multidisciplinàries vinculades al projecte d'escola. 

A Educació Infantil, Cicle Inicial i Mitjà s'utilitzen les tauletes. 

Tots els dispositius s'utilitzen dins del centre. 

Els dispositius del centre són dotació del Departament d'Educació i l'AFA. 

Infraestructures de programari

El nostre centre treballa amb el MOODLE com a plataforma, però, durant el curs 22/23 s'ha decidit fer el canvi a Google Classroom. 

El centre es comunica amb les famílies via web, xarxes socials (Instagram) i correu electrònic. 

Pràctiques del centre d’ús i aplicació de la tecnologia

En l’àmbit metodològic

INFANTIL:

A cicle infantil es fa ús de les tauletes per treballar a racons o activitats d'aula. 

CICLE INICIAL:

A cicle inicial es fa ús de les tauletes per realitzar activitats a les capses d'aprenentatge, projectes i diferents activitats plantejades pels i les mestres. 

CICLE MITJÀ:

A cicle inicial es fa ús de les tauletes per realitzar activitats a les capses d'aprenentatge, projectes i diferents activitats plantejades pels i les mestres. A partir del curs vinent s'iniciarà l'ús del Classroom amb l'alumnat de 4t.

CICLE SUPERIOR:

L'alumnat de cicle superior fa ús dels ordinadors de manera habitual i de les tauletes de manera puntual per treballar els continguts d'etapa, projecte de l'escola, programes d'ofimàtica (processadors de textos, presentacions) i altres aplicacions.  A partir del curs vinent s'iniciarà l'ús del Classroom amb l'alumnat de 5è i 6è.


En l’àmbit organitzatiu

L'ús d'ordinadors i unitats compartides ha ajudat aquest curs a tenir una millor organització de les activitats que es duen a terme a l'escola. Es treballa per unitats compartides per cicle, on pengen calendari organitzatiu, programacions, activitats... etc. 

Procés d'elaboració

Durant el curs 21-22 es va crear la comissió d'estratègia digital de centre per donar impuls a l'estratègia digital. Aquesta comissió està formada per 7 persones entre elles 2 docents d'infantil, 1 de cicle Inicial, 1 de cicle superior, 1 educadora i 2 membres de l'equip directiu.

La comissió s'ha reunit de manera quinzenal per anar elaborant els diferents documents que han format part de l'estratègia digital. A vegades, aquestes reunions coincidien amb la visita de la mentora digital.

ESTRATÈGIA DIGITAL