Estratègia Digital de centre

Context: Dades bàsiques del centre


L’escola Sant Ildefons està situada al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, fundada el 1968  per acollir l’elevat moviment migratori provinent de la resta d’Espanya. 

És un centre de tipologia C.


L’entorn ha canviat molt des de llavors. En els darrers vint anys hi va augmentar notablement el seu índex d’immigració, especialment de països de Sud-amèrica i del Marroc. Actualment, també hi conviuen ciutadans de la Xina,  del Pakistan, de Guinea, de Geòrgia, i d’altres països, els fills i les filles dels quals conformen en gran manera el nostre alumnat.  De la resta, molts són nascuts a Catalunya, tot i que els seus costums i llengua continuen sent els dels seus països d’origen.


En general el nivell socioeconòmic de les famílies és baix (desnonaments, atur o situacions laborals molt irregulars, usuaris de Càritas i de Serveis Socials) la qual cosa origina certa inestabilitat en l’estructura interna del nucli familiar.


Aquestes situacions fan necessària una escola acollidora i amb un alt grau de sensibilitat amb relació a aquestes problemàtiques, per tal de poder donar resposta a les diferents situacions. 

Això fa que un dels objectius fonamentals que ens marquem sigui afavorir l’èxit de l’alumnat (traduït en la millora dels seus resultats) i donar-los tots els instruments necessaris per a la seva inclusió que quedarà reflectida en una millora de la cohesió social.


És un centre d’una línia educativa que manté encara les dues línies a algun curs. Hi treballen 30 mestres i dona resposta a 260 alumnes.


Infraestructura


L'escola disposa d'espais i materials adients per potenciar la competència digital a l’escola. El centre disposa d'una aula d'informàtica amb ordinadors per donar resposta a tot un grup classe, tauletes, projectors, pantalles digitals a la majoria d’aules que actualment funcionen com a projector d’aula i 91 portàtils pels alumnes de cicle superior dotació del Desplegament.

També es disposa de 29 ordinadors per al professorat també de la dotació del desplegament.


A més, es compta amb connexió de xarxa i wifi per poder accedir a l'Internet i aprofitar totes les eines digitals. Xarxa subministrada pel Departament i transformada. Es té un total de 3 fotocopiadores, 2 subministrades pel Departament, i una en leasing pagada pel propi centre. També es tenen en leasing 2 impressores en xarxa.  



Pel que fa a programari s’utilitza principalment els espais virtuals Sites, d'I3 a 2n i Google Classroom, de 3r a 6è. La gestió dels dispositius digitals la realitza el coordinador digital i el suport tècnic és el que ofereix el departament d'educació.

El centre disposa de 15 plaques ED1 per a poder treballar la robòtica amb grup reduït. I es treballa amb Scratch i Microblocs.



Pràctiques del centre d’ús i aplicació de la tecnologia


L’escola s’aprofita dels avantatges que proporcionen les eines digitals per promoure i facilitar l'aprenentatge del nostre alumnat. 


Des de fa un temps, s’ha incorporat i donat una rellevància significativa al treball de l'àmbit de la robòtica. L'alumnat desenvoluparà el pensament computacional d'I3 a 6è utilitzant eines com Cubetto, Scratch Junior, Scratch, Plaques ED1 i Microblocks. 


Per desenvolupar la competència digital de l'alumnat de 1r a 6è també es dedica una sessió setmanal a promoure l'ús d'aplicacions de Google com el Gmail, Google Classroom, Documents, Presentacions, Drive i altres aplicacions com el Paint o el Canva.


Per últim, també agrada destacar l'ús del programa informàtic Glifing, que consisteix en una eina digital que serveix per potenciar la mecànica de la lectura. Aquesta s'utilitza des d'I5 fins a 3r.


Procés d'elaboració


El procés d'elaboració de l'EDC ha estat dirigit per la comissió d'estratègia digital de centre. Aquesta està formada per l'equip directiu, el coordinador digital, dos membres de la subxarxa EDC i representants de cada cicle escolar.


La comissió s’ha reunit durant tot el curs 22-23 cada dilluns de 15h a 17h i hi ha previsió que es pugui seguir reunint periòdicament per a fer el seguiment de les actuacions de l’EDC.


Integració de l’Estratègia Digital de Centre al Projecte Educatiu del Centre


La integració encara no està feta i es faran en el següent curs, ja que la PGA, PEC, NOFC, estan realitzades amb anterioritat a l'elaboració de l'EDC. Els passos a seguir, seran reunions amb els membres de la comissió digital amb l’equip directiu per a poder integrar-la amb els nous documents.



Comissió d'estratègia digital de centre:

Membres EI i CI:

Membres CM i CS:


Funcions de la comissió d'estratègia digital: