Diagnosi

Per realitzar la diagnosi de la maduresa digital del centre, la comissió digital ha utilitzat els següents recursos i eines:

Eina desenvolupada per la Unió Europea amb l’objectiu d’ajudar els centres a fer una diagnosi sobre l’ús pedagògic de la tecnologia al seu centre. Hi participen tres col·lectius: l’equip directiu, l’alumnat i el professorat.

Hi ha participat el 92% de l’alumnat dels cursos de 4t, 5è i 6è. La participació del professorat ha estat del 82% i del 100% de l’equip directiu.

Les àrees de Selfie més ben valorades han estat Infraestructures i equips (C), Desenvolupament professional continu (D) i Pedagogia: suports i recursos (E). Les àrees de selfie amb menor puntuació han estat; Pràctiques d’avaluació (G), Pedagogia: implementació a l’aula (F) i Col·laboració i xarxes (B).

S’ha elaborat un formulari per als docents sobre el seu coneixement i ús de les eines digitals a l’aula. Ha servit per detectar. El qüestionari ha permès recollir, de forma anònima, quines són les habilitats, mancances dels docents del centre respecte de l'ús de les tecnologies a la seva tasca diària, així com les necessitats expressades pels docents.

L'enquesta de competència digital la van respondre 36 docents que representen un percentatge del 82% del claustre. Algun aspecte a destacar és que l'equip educatiu té coneixement dels recursos, el programari d'aplicació general i dels dispositius digitals del centre. Així mateix, coneix metodologies innovadores en l'ús de tecnologies digitals. Els docents mostren motivació i implicació en els projectes de centre relacionats amb l'ús de les tecnologies digitals i la formació contínua. 

S’ha revisat l’antic Pla TAC del centre. La revisió dels ítems d’aquest pla TAC servit per avaluar si els punts forts i febles i els objectius detectats en aquest pla continuen vigents per tal d’incorporar-los a l’EDC.

El centre ha elaborat un formulari per a les famílies amb l’objectiu de demanar qüestions relacionades amb la comunicació digital del centre.

Van contestar 121 famílies que representa aproximadament un 57,34%. Els aspectes que han valorat més positivament són: la comunicació a les famílies via els grups de whatsapp i Instagram, l’ús del correu electrònic @puigagutmanlleu.cat als cursos superiors i les activitats d’acompanyament digital adreçat a les famílies. I els aspectes que han considerat que el centre ha de millorar són: la pàgina web que permeti l'accessibilitat, promogui la visualització i l'ús de xarxes socials vers la comunitat educativa. 

El centre ha revisat el PEC, les NOFC i el PdD amb l’objectiu de fer una anàlisi dels aspectes d’àmbit digital que contemplen.

S'ha dut a terme una formació interna de centre sobre l'Estratègia Digital de Centre que comprenia treballar diferents aspectes relacionats amb entorns virtuals d'aprenentatge, seguretat i protecció de dades, la competència digital de l'alumnat i docent, el disseny de situacions d’aprenentatge A través de les diferents tasques, debats i reflexions que s’han fet durant aquesta formació, hem pogut també detectar punts forts i punts febles del centre.

A partir de l'anàlisi d'aquestes eines, es detecten els següents punts forts i punts febles segons diferents aspectes: