Els projectes de robòtica a l'Institut Doctor Puigvert

La paraula "Robot" prové del txec 'robota' (treball forçat) .

Institut Doctor Puigvert de Sant Andreu

Projectes de robòtica

L’institut Doctor Puigvert està duent a terme un canvi metodològic de primer ordre a l’etapa de l’ESO consistent en substituir mètodes més clàssics d’aprenentatge pel mètode conegut com aprenentatge per projectes de forma globalitzada.

1r d'ESO. Amb el nom oficial de Treball Per Projectes (TPP), i amb l'astronomia com a un únic fil conductor durant tot el curs es fusionen 3 matèries, que són Tecnologia, Ciències Socials i Ciències Naturals. Dos dels projectes en què els alumnes han treballat la robòtica durant els cursos 2015-2016 i 2016-2017 són:

    • El "Projecte Intercentres" amb l'Escola de Primària Eulàlia Bota on s'han fet servir plaques Makey-Makey i Scratch.
    • La realització d'un cotxe seguidor de línies i d'un vaixell antic amb plaques BQ i Bitbloq.

En el curs 2017-2018 es va continuar fent el Projecte Intercentres amb l'Escola Eulàlia Bota. I enguany, a més a més d'aquest projecte, s'ha començat a oferir l'optativa de Robòtica, on es treballa Scratch i Makey-Makey, s'inicia l'alumnat en el coneixement del disseny 3D de la mà de Tinkercad arribant a imprimir un petit objecte dissenyat per ells en la impressora 3D del centre i es continua amb l'aprenentatge de BQ i Bitbloq.

2n d'ESO. El nom oficial és el de Treball Globalitzat (TG), on es fusionen 3 matèries, que són Tecnologia, Ciències Socials i Ciències Naturals. I Visual i plàstica que dóna suport durant els TGPE (Treballs Globalitzats de Proposta Externa). Dos dels projectes en què els alumnes han treballat la robòtica durant el curs 2016-2017 han estat:

    • Disseny i construcció d'una moto de neu. Inclosa al TG Anem a l'Antàrtida i que es controla amb una placa Arduino UNO mitjançant ArduinoBlocks.
    • Makey Dansem. Va ser un projecte puntual, que fusionava la tecnologia de Makey-Makey i Dansa.

En el curs 2017-2018 es va continuar amb el projecte de la moto de neu. Però durant el curs 2018-2019, i dintre del mateix TG, enlloc de la moto es dissenyarà i muntarà una estació meteorològica governada per una placa Arduino MEGA mitjançant Arduinoblocks. Aquest projecte es fa amb col·laboració amb alumnat voluntari de l'Itinerari Tecnològic de 4t, que és l'encarregat de buscar quins sensors es poden implementar, com es programen i quin pot ser el muntatge final. Aquests alumnes participaran com a recolzament del professorat a l'hora del muntatge de la placa i, prèviament, hauran preparat la documentació necessària per al professorat de 2n d'ESO.

3r d'ESO. El nom oficial és Situacions d'Aprenentatge (SA), on es fusionen 4 matèries, agrupades de 2 en dos. Per una banda, Tecnologia, Biologia i Física i Química formen NATEC, mentre que per l'altra Socials i Català formen SOCAT. En aquest curs es dissenya un cos humà amb Tinkercad per a ser imprès amb la impressora 3D. I durant el curs 2017-2018 es va construir un PAC-MAN amb Arduino.

Durant el curs 2018-2019 s'ha començat a oferir l'optativa de Robòtica, on es treballa Scratch i Makey-Makey, s'inicia l'alumnat en el coneixement del disseny 3D de la mà de Tinkercad arribant a imprimir un petit objecte dissenyat per ells en la impressora 3D del centre i es continua amb l'aprenentatge d'Arduino mitjançant Arduinoblocks.

4t d'ESO. Dins de l'itinerari Tecnològic, de 8 hores setmanals, i amb el fil conductor del cinema, es treballarà Arduino amb Arduinoblocks i impressió digital en 3D per a dissenyar i construir robots i/o sistemes domòtics que puguin estar en una sala de cinema.

Batxillerat. Els alumnes del Batxillerat Tecnològic han realitzat alguns Treballs de Recerca relacionats amb robòtica i impressió 3D.