ACORDS

A continuació hi ha un recull dels acords presos en referència a l'àmbit digital per a cadascun dels cicles.

EDUCACIÓ INFANTIL

Tenim manera de saber, fàcilment, si tenim alumnat la família del qual no hagi signat o aprovat l'autorització de dades de drets d'imatge?

Cada tutor/a recull les autoritzacions signades per les famílies, les porta a secretaria on queden guardades a l’expedient de l’alumnat. On romandràn tota l’escolaritat de l’infant.

ACORD: Proposem que es pengi aquesta informació en el drive i tinguin accés el personal del claustre.

Sabem qui fa les publicacions als diferents espais del centre?

-El personal docent s’encarrega de fer les publicacions (tutors i especialistes), en infantil utilitzem el blog d’infantil i el padlet de cada curs i/o nivell.

En el cas d’infants amb pèrdua auditiva el personal SIAL té accés al Padlet del curs de l’infant. A més a més, les famílies ens comparteixen un padlet de l’infant a dificultat auditiva (accés privat).

Quan publiquem imatges o vídeos a les xarxes socials del centre posen el focus sobre l’activitat o sobre l'alumnat? quina és la motivació de la publicació? què volem aconseguir? 

De moment s’ha fet posant més el focus sobre l’infant.

ACORD: Com a cicle valorem prioritzar l’activitat fent fotos més generals.

Utilitzeu les xarxes socials per l'ús personal per a publicar activitats que feu al centre? i, si ho feu, teniu cura que, en cap cas, aparegui ningú de la comunitat educativa del centre que n'hagi autoritzat el seu ús, explícitament?

En el cas que s’hagi fet alguna publicació en les xarxes socials no ha aparegut ningú de la comunitat educativa.

CICLE INICIAL.

. CUSTÒDIA DE DADES

● Les dades es desen de forma centralitzada a la secretaria o cada tutoria en té pròpies? Qui pot accedir a les dades?

 Hi ha moltes dades sensibles de cada alumne que responen a diferents àmbits. Depenent del caràcter de les dades (administratives, personals, socioeconòmiques, sanitàries, acadèmiques, psicopedagògiques, entrevistes…) es desen a Secretaria i Direcció (expedient digital i en paper), a la P-Escola, al Drive o a la carpeta de tutoria. Tot el claustre té accés a les dades de tot l’alumnat de l’escola, excepte a l’expedient digital custodiat per Secretaria i Direcció, i a les dades compartides per la Comissió Social.

 ACORD: no tenim massa clar quina podria ser la fórmula per tenir totes les dades de cada infant en un únic repositori. Algunes han comentat que en altres escoles ho tenen absolutament tot digitalitzat en un GoogleSites. I tampoc acabem de tenir clar que l’accés hagi de ser restringit a les persones que intervenen amb cada infant. No ho trobem pràctic ni àgil en moments d’excepcionalitat (substitucions, emergències…) que és quan realment necessitaries consultar dades d’infants que no són del teu grup. En la normalitat entenem que ningú consulta dades que no necessita i partim de la professionalitat i discreció de tots els professionals de l’escola.

● Quines dades sensibles es faciliten al professorat?

 ○ Nom i cognoms, NIF/NIE i telèfon de progenitors/es, tutors/es legals i d’altres familiars.

○ Situació familiar (separació, divorci, guarda i custòdia, pàtria potestat, conveni regulador, procés judicial).

 ○ Situació socioeconòmica, si cal.

○ Dades sanitàries.

○ Tractaments regulars (logopèdia, atenció psicològica, etc.).

○ Creences religioses (alimentació).

ACORD: creiem que totes aquestes dades són informació necessària per a la nostra tasca docent.

● Quins mètodes per custodiar les dades fa servir l’equip d’atenció psicopedagògica?

 Nosaltres no formem part de l'EAP i no sabem quin mètode utilitzen.

● Com s’incorporen i es comparteixen les dades que s’obtenen dels alumnes per canals diversos?

Depenent de la font i el caràcter de les dades, s’incorporen i actualitzen en les diferents bases de dades (expedient, Drive, tutoria…). Les casuístiques i situacions concretes de l’alumnat, ja siguin personals o acadèmiques, es comparteixen amb la resta de docents que intervenen a l’aula, amb l’EAP o amb l’ED, de manera oral en espais de coordinació oficial o quan es pot. En alguns casos, principalment amb l’EAP i l’ED, s’intercanvien informacions per correu.

ACORD: tenir més espais de coordinació per poder compartir informacions, cercar estratègies d’intervenció, acordar i preparar mesures i suports, etc.


 

CICLE MITJÀ

Ús d’imatge, veu o vídeo

1.       Sabem les famílies que han signat els drets d’imatge perquè  signen un document.

Proposem imprimir una graella resum de TOTES les autoritzacions( no només de les dret d’imatges) per tal  que ho puguin veure fàcilment tots els mestres que passin per l’aula.

Que cada tutor ho tingui a la seva carpeta d’aula  també és molt útil.

 

 

2.       A CM només fem publicacions al BLOG de l’escola de les següents activitats o tasques:

·         Festes Tradicionals

·         Sortides

·         Ambients

·         Tallers a l’aula

·         Activitats amb famílies

3.       Quan publiquem imatges o vídeos  en hem fixat en l’activitat i en la imatge de l’alumne. La motivació és compartir amb les famílies i donar conèixer tot allò que es fa l’escola.

Compartir amb les famílies i alumnat i fer l’escola visible al barri i a la ciutat.

4.       Puntualment algun mestre ha fet ús de les  xarxes socials per l’ús personal per publicar activitats que s’han fet a l’escola però en cap cas han sortit els alumnes.   De totes maneres la majoria del cicle no està d’acord en fer-ho.

 

 

Proposta:

-          Comunicar a les famílies que  al llarg del curs  el Blog estarà actiu. Els farem  la proposta de que almenys un cop al mes el mirin . D’aquesta manera els mestres del cicle ens obligarem a penjar fotos de les diferents activitats.

-          Proposem la possibilitat de fer ús de l’ Instagram.

-          A l’hora de publicar ens fixarem no només en que surtin els alumnes sinó també que es vegi  també l’activitat que es realitza.

-          Pel que fa la quantitat de fotos a publicar:

-          Si són 4 fotos , fer una publicació directa al Blog

-          Si són més de 4 i com a màxim 10  les publiquem al blog amb un enllaç al google fotos.

 

CICLE SUPERIOR

Les dades es desen de forma centralitzada a la secretaria o cada tutoria en té pròpies? Qui pot accedir a les dades? Hi ha dades que té secretaria i altres que tenen els tutors/es.

Tots/es els/les membres del claustre podem accedir a aquestes dades (PDrive), com avaluacions, informes, PI, ANS, informacions personals d’alumnat… Com a reflexió, creiem que tothom ha de tenir clar, que hi ha moments que potser necessitarem aquestes dades i hem de tenir-hi accès (substitucions), però s’hauria de trobar la manera de facilitar aquesta informació en paper a la classe, com fèiem abans, i no penjat al Drive (recuperar full vermell amb fòlder).

● Quines dades sensibles es faciliten al professorat?

Als tutors/es: Nom i cognoms, adreça, documents d’identitat de la família, telèfons dels familiars, informes, al·lèrgies… Als especialistes: Si el tutor/a ho considera necessari, l’explicarà tot allò relacionat amb l’alumne/a en concret (Dificultats d’aprenentatge, actitudinals, problemes familiars…).

 ● Quins mètodes per custodiar les dades fa servir l’equip d’atenció psicopedagògica?

Nosaltres no formem part de l’equip d’atenció psicopedagògica.

 ● Com s’incorporen i es comparteixen les dades que s’obtenen dels alumnes per canals diversos?

S’incorporen i es comparteixen les dades dels alumnes al Drive i a l’expedient de l’alumne/a. El que ens trobem és que, per falta de temps, molts cops els tutors/es ens reunim amb els/les especialistes que entren a la nostra classe per parlar sobre nens/es amb casuístiques concretes pels passadissos. Convindria buscar espais (cicle o altres reunions), per a explicar-ho amb més detall.