ESTRATÈGIA DIGITAL DE CENTRE

ESCOLA ABAT OLIBA


Context: Dades bàsiques del centre

L’escola Abat Oliba es troba al municipi de Cornellà de Llobregat, a la comarca del Baix Llobregat, és un dels 36 municipis que formen part de l’àrea metropolitana de Barcelona. El municipi té 89.936 habitants i té una extensió de 6,82 km². Està format per set districtes, entre ells, el barri Riera on està situada la nostra escola.

El nostre barri concretament, té una gran quantitat de serveis i equipaments municipals. Estem situats en el centre de la zona esportiva del municipi, entre poliesportius, camps de futbol i rugbi, pista d’atletisme i la federació catalana de tenis. També estem al costat del riu Llobregat, la qual cosa ens ofereix poder dur a terme moltes activitats relacionades amb l’entorn i la natura. També tenim a prop una piscina municipal, on es realitza natació a les sessions d’educació física dels diferents nivells (I5 a 6è), una biblioteca municipal, un patronat cultural que ens ofereix veure actuacions teatrals durant el curs escolar per un preu assequible, el museu AGBAR, el parc de Can Mercader, amb el MMACA (museu de les matemàtiques) i el Citilab, que és un laboratori ciutadà d’innovació social i tecnològica, on es porten a terme formacions i activitats relacionades amb la robòtica, unes de les activitats innovadores que treballem en la nostra escola.

Pel que fa a la població, és ben diversa. El barri en el qual es troba l’escola té un gran índex de famílies procedents d’altres països, però la majoria d’infants són nascuts a Catalunya, tot i procedir de famílies immigrants. L’escola és un bon lloc per cohesionar a la comunitat educativa que forma l’escola i arrelar-se al barri i municipi. El nivell socioeconòmic de les famílies és mitjà-baix.


En el curs 2022-2023 tenim l'escola d'una línia excepte 3 nivells, I3, 3r i 6è que són de doble línia, amb un total de 271 alumnes.


El claustre està format per 22 docents: 5 d'infantil, 10 de primària, 2 especialistes d'anglès, 1 d'educació física, 1 d'educació musical, 2 d'atenció a la diversitat, 1 tutora de SIEI.  A més, també disposa d'1 educadora, 1 TEI i 2 vetlladores. 

Infraestructura

Indicació dels espais físics i virtuals per a l'aprenentatge, infraestructura de xarxa i connectivitat, gestió de dispositius digitals, política d'ús acceptable i protocol de suport tècnic.

Infraestructura d’espais físics

L'escola és un edifici de 4 plantes i té dues escales per accedir-hi.

A la planta baixa hi ha el gimnàs, a la primera el menjador, sala audiovisuals i sala psicomotricitat i a la segona l'aula d'informàtica.

Hi ha 25 aules entre classes i tutories

Infraestructures digitals 

L'accés a internet pot ser per cable o per la xarxa wifi que es va instal·lar i transformar pel Departament el curs 2021-22 i que arriba a tots els espais del centre.

A l'escola tenim una aula d'informàtica amb 14 ordinadors que estan en procés de canvi. Les TAC formen part del dia a dia de l’aula. A aquesta aula va l'alumnat de 1r a 3r en 1/2 grup classe.

L'escola disposa de 105 dispositius informàtics entres ordinadors de sobretaula, ordinadors portàtils i tauletes. Aquests estan repartits en tres carros amb 75 ordinadors dotació del Departament i 75 iPads, dotació del centre i de l'Ajuntament, per treballar a l'aula.

A més el centre disposa de 5 plaques ED1 propietat del centre.

Els 14 ordinadors de sobretaula es fan servir en les sessions TIC, normalment 1 x 1, altres ordinadors de sobretaula estan a les classes amb les pissarres digitals.

Hi ha portàtils que es fan servir també per les pissarres digitals.

Les tauletes i els ordinadors dels infants no es poden dur a casa, només es faran servir al centre.

Per la resolució de les incidències, aquestes es comuniquen al coordinador digital que les intenta reparar i obre les incidències al SAU, si no és possible els revisa un tècnic extern.  que l'escola té contractat. No tenim contractada cap assegurança.

Infraestructures de programari

Als infants en 2n o 3r se'ls hi crea un correu corporatiu del centre i serà el que faran servir fins a 6è en el Classroom, que és l'EVA de centre.

Des del centre fem servir l'aplicació Dinantia per enviar informació a les famílies i algunes activitats a fer

Pràctiques del centre d’ús i aplicació de la tecnologia

Dins l'horari lectiu disposem d'una hora TAC on es treballen diferents continguts relacionats amb les TAC: ús d'aplicatius, ofimàtica, cerca d'informació, produccions... A més a més, es fa ús dels diferents dispositius (ipads, ordinadors, pissarres digitals...) en altres àrees per fer activitats concretes: penjar activitats Classroom, projectes, rúbriques...

Al cicle de Petits es treballa les noves tecnologies en petit grup en els tallers, racons o ambients.

Al cicle de Mitjans es treballa en l'horari TIC a l'aula d'informàtica i en tallers (grup reduït) amb les tauletes. A més, a 3r comencen a fer ús de les eines digitals per a la cerca d'informació.

Al cicle de Grans treballen amb l'ordinador o tauleta indistintament per buscar informació, crear les seves produccions, siguin de processador de textos o presentacions.

Procés d'elaboració

S'ha creat una comissió TAC per actualitzar els documents de centre, fer un recull de les activitats TAC que es duen a terme al centre des d'I3 fins a 6è i elaborar un pla d'actuació digital d'escola. La comissió està formada per 6 docents representant als diferents cicles de l'escola i l'equip directiu. Aquesta comissió es reuneix de manera quinzenal per elaborar l'estratègia digital coincidint amb les visites de la mentora digital. La informació i documents creats per la comissió es comparteix amb la resta del claustre per consensuar els acords i fer els canvis pertinents.