Al llarg del curs 2021-2022 es va realitzar una diagnosi per veure l'ús de les tecnologies digitals al nostre centre educatiu, a partir de l'aplicació SELFIE.

SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) és una aplicació web que permet analitzar la competència i la capacitat digital dels centres educatius per tal de fomentar l’autoreflexió, la planificació en el desenvolupament de polítiques educatives. A partir d’un qüestionari adreçat a l'equip directiu, professorat i alumnat, SELFIE genera un informe que reflecteix la realitat del centre en referència a l’organització, gestió i usos educatius de les tecnologies digitals.

Clickeu aquí per accedir al portal Selfie:

En els següents gràfics es presenta un resum dels resultats de cada àrea enquestada amb les enquestes de l’aplicació SELFIE per a docents, alumnes i equip directiu.

LIDERATGE

Les preguntes d'aquesta àrea se centren en el paper que desenvolupa el lideratge en la integració de les tecnologies digitals pel que fa al centre educatiu.

Observacions: 

Actualment l'equip docent estem realitzant un conjunt de formacions relacionades amb la competència digital del professorat per tal d'aprofundir en el temps per explorar l'ensenyament digital.

COL·LABORACIÓ I XARXES

Aquesta àrea se centra en les mesures que l'escola pot aplicar per promoure una cultura de col·laboració i comunicació per a compartir experiències en l'àmbit digital.

Observacions: 

Valorem positivament el fet que la comunitat educativa tingui espais que promoguin el debat sobre l'ús de la tecnologial, així com la posterior revisió del progrés.

INFRAESTRUCTURA I EQUIPS

Les preguntes d'aquesta àrea es focalitzen en la infraestructura del centre (equips, software, connexió a Internet...). Disposar d'una infraestructura adequada, fiable i segura facilita l'ús de pràctiques innovadores a l'aula.

Observacions: 

Aquest curs hem emfatitzat el treball sobre els aspectes que més ho requerien. Així doncs, hem iniciat un procés de creació d'un inventari digital, biblioteques i altres repositoris en línia, per al treball docent i per a l'alumnat.

DESENVOLUPAMENT PROFESSIONAL CONTINU

Les preguntes d'aquesta àrea se centren en la manera com la nostra escola recolza el desenvolupament professional continu, tant del personal com dels nivell. Aquest aspecte pot recolzar el desenvolupament de l'alumnat i la integració de nous models d'ensenyament i aprenentatge que es fonamenten en tecnologies digitals per millorar els resultats educatius.

Observacions: 

Valorem molt positivament els aspectes relacionats amb aquest apartat ja que ens dona una visió dels coneixements i necessitats de l'equip de professionals del centre i incidir en la participació com a centre d'interès per a la millora digital a l'escola

PEDAGOGIA: RECOLZAMENT I RECURSOS

Aquesta àrea se centra en la preparació de l'ús de les tecnologies digitals per a l'aprenentatge mitjançant l'actualització i la innovació de les pràctiques d'ensenyament i aprenentatge.

Observacions: 

Amb les respostes d'aquest apartat hem pogut comprovar que el nostre claustre està en contacte amb les noves tecnologies relacionades amb l'àmbit educatiu i que les utilitzen per aplicar-les a l'aula.

PEDAGOGIA: IMPLEMENTACIÓ A L'AULA

Aquesta àrea es focalitza en la implementació de les tecnologies digitals per a l'aprenentatge dins de l'aula, actualitzant i innovant en les pràctiques d'ensenyament i aprenentatge.

Observacions: 

De les respostes dels i de les professionals del centre podem extreure que actualment i des de fa alguns cursos ja treballem amb les tecnologies digitals de diverses tipologies a l'aula. A la vegada, el treball interdisciplinar és l'aspecte que pot ajudar més properament per a fer més extensiu aquest mateix ús en qualsevol franja o matèria.


PRÀCTIQUES D'AVALUACIÓ

Aquesta àrea fa referència a les mesures que volem considerar al centre per substituir l'avaluació de caire més tradicional per un conjunt de pràctiques més ampli, el qual podria la tecnologia com a recurs, centrades en l'alumnat i de manera més personalitzada.

Observacions:

Creiem necessari emfatitzar aspectes relacionats amb el feedback i la manera com es treballa amb les eines digitals per millorar els resultats que fan referència tant a l'avaluació de la pròpia tasca com amb la valoració de la feina de l'alumnat.

COMPETÈNCIES DIGITALS DE L'ALUMNAT

Aquesta àrea estudia el conjunt d'habilitats, coneixements i actituds que permeten a l'alumnat el desenvolupament fluït, creatiu i critic de les tecnologies digitals.

Observacions: 

Les respostes d'aquest àmbit ens permeten extreure una lectura positiva pel que fa al tractament i a l'ús de la informació en entorns digitals.