Competència digital alumnat

Un dels objectius principals d'aquesta EDC és garantir que els alumnes adquireixin la competència digital necessària. Aquesta adquisició serà transversal i implicarà tots els àmbits. El desplegament de la competència digital de l'alumnat està planificat pel curs 2023-24.

La competència digital és una de les cinc competències clau per a l’educació bàsica. Els indicadors operatius de les 5 CD corresponen a les àrees del DigComp (Marc Europeu de Competències Digitals per a la Ciutadania):

La tecnologia forma part de la metodologia habitual de l’aula. Cada alumne disposa d’un dispositiu Windows i cada professor/a, a  l’inici de curs, crea una lliçó de Classroom on es programen els diferents temes que s’han establert com a objectius. En aquest espai el professorat planteja les seves activitats de manera individual i amb treball cooperatiu, amb comunicació continuada amb l’alumnat.

Al centre també es fa servir el Moodle amb el mateix propòsit però amb una capacitat d’entregues menor i una varietat més gran de qüestionaris d’avaluació i coavaluació.

En l’àmbit tecnològic es fa servir programari com Scratch, Crocodile clips, Lego Mindstorms, Arduino Uno i Sketchup per a projectes de tota mena.

Com acollida de l'alumnat, es fa una formació pel professorat dels programes que s'utilitzen en el centre. Per altra banda, a l’alumnat de 1r ESO se li fa una petita formació per ensenyar l’ús de les eines bàsiques que acompanyaran l’alumnat en la seva escolarització al centre.  

La robòtica es desenvolupa des de 3r dintre de la matèria de tecnologia i a 4t d’ESO, i 1r de batxillerat com a matèries optatives. A Batxillerat es fa la robòtica com a optativa.

També es fan projectes audiovisuals dins el projecte de síntesi en què es fan servir totes les eines i recursos digitals per tal de fer com a producte final la gravació d’un curtmetratge.

La competència digital s’avalua a 2n i 4t d’ESO fent una mitjana de totes les matèries en funció del desenvolupament de l’alumnat. En la resta de nivells queda implícit en les notes.

A la Formació Professional s’utilitza programari divers segons els ensenyaments. Als PFI es fa servir programari per a la impressió 3D i el disseny. Als CFGM d’Informàtica i Comunicacions s’utilitza programari de sistemes Windows i Debian, incloent-hi simulació de xarxes amb GNS3 i VirtualBox. Aquest últim també es fa servir als CFGM de Comerç i Màrqueting i Administració i Gestió. Aquests últims també fan ús de programari de Facturació i TPV “FactuSOL” i “TPVSOL” respectivament, així com Prestashop i Factura-E. Als CFGS d’Hoteleria i Turisme també s’utilitza el PMS Opera per a Recepció i reserves hoteleres i Amadeus per a gestió de reserves de vols.

Els Mossos d'Esquadra de Castelldefels organitzen, cada any,  tallers a 1r i 2n d'ESO sobre Cirberassetjament i Internet Segura

Per a treballar les diferents competències digitals el nostre alumnat participa en diferents projectes com ara:


Indicadors operatius de la Competència digital alumnat

En acabar l'educació bàsica, l'alumnat ha d'haver assolit els següents indicadors operatius de la competència digital:

CD1. Realitza cerques avançades a internet atenent a criteris de validesa, qualitat, actualitat i fiabilitat, seleccionant-les de manera crítica i arxivant-les per recuperar, referenciar i reutilitzar aquestes recerques amb respecte a la propietat intel·lectual.

CD2. Gestiona i utilitza el seu propi entorn personal digital d'aprenentatge permanent per construir nou coneixement i crear continguts digitals, mitjançant estratègies de tractament de la informació i l'ús de diferents eines digitals, seleccionant i configurant la més adequada en funció de la tasca i de les seves necessitats en cada ocasió.

CD3. Participa, col·labora i interactua mitjançant eines i / o plataformes virtuals per comunicar-se, treballar col·laborativament i compartir continguts, dades i informació, gestionant de manera responsable les seves accions, presència i visibilitat a la xarxa i exercint una ciutadania digital activa, cívica i reflexiva.

CD4. identifica riscos i adopta mesures a l'usar les tecnologies digitals per protegir els dispositius, les dades personals, la salut i el medi ambient, i per prendre consciència de la importància i necessitat de fer un ús crític, legal, segur, saludable i sostenible d'aquestes.

CD5. Desenvolupa aplicacions informàtiques senzilles i solucions tecnològiques creatives i sostenibles per a resoldre problemes concrets o respondre a reptes proposats, mostrant interès i curiositat per l'evolució de les tecnologies digitals i pel seu desenvolupament sostenible i ús ètic...

Adaptació programacions a la LOMLOE

Aquest assoliment s’aconsegueix de forma transversal amb la implicació de totes els àmbits i la seva realització està planificada pels cursos 2023-24 i 2024-2025.

Programació i Robótica

Prog i Robòtica 1r BAT.MOV
Sist Control Parking 1r BAT.MOV

PROGRAMACIÓ I ROBÒTICA

3r ESO

- Introducció a la programació

- Blocs

- Codi

 - Appinventor

- Introducció a la placa programable Microbit

- Realització de projectes amb la placa Microbit

4t ESO

- Aprofundiment amb la programació

- Blocs

- Codi

- Introducció a la placa programable Arduino Uno

- Realització de projectes amb la placa Arduino Uno

1r BATXILLERAT

- Aprofundiment en la programació

- Aprofundiment en la placa Arduino Uno i realització de projectes

- Aprofundiment en la placa Microbit i realització de projectes


InShot_20230608_095926748.mp4

Smart home kit for Arduino

IMG-6021 (1) (1)_Trim.mp4

Robot Micro:Bit

20230427_093012_B.mp4

Placa Programable Arduino