ESTRATÈGIA DIGITAL DE CENTRE


Aquest document anomenat “Estratègia Digital de Centre”, des d’ara “EDC”, defineix i concreta les línies d’actuació d’un centre que fan possible que docents, alumnat i centre assoleixin la competència digital. Per aconseguir aquesta competència digital, l’EDC comprèn tots els àmbits del centre: organitzatius, metodològics, curriculars i comunicatius, els quals s’han de veure necessàriament implicats i, si escau, transformats, des d’una perspectiva d’innovació i de millora contínua.

L’EDC de l’IE Jacint Verdaguer té com a referent el Pla d’Educació Digital de Catalunya (PEDC), on s’indica la necessitat d’assolir la fita d’una societat digitalment competent, fent èmfasi en l’equitat i tenint en compte l’evolució del context social i tecnològic.

Els referents normatius per a l’elaboració d’aquest EDC són la LEC 12/2019, el Decret 119/2015, de 23 de juny, d’ordenació dels ensenyaments de l’educació primària, el Decret 187/2015, de 25 d’agost, d’ordenació dels ensenyaments de l’Educació Secundària Obligatòria, el qual ja incorporava les competències de l’àmbit digital, el Decret d’autonomia del centre 102/2010, i la Resolució ENS/1356/2016, de 23 de maig, on es defineix la competència digital docent. A més, tot i no tenir un caràcter normatiu, el Pla d’Educació Digital de Catalunya marca l’estratègia en l’àmbit nacional i, per tant, també és un referent per a aquest EDC.

D’altra banda, en els Documents per a l’organització i la gestió de centres (DOIGC), es podran consultar anualment les directrius que indica el Departament d’Educació per a l’organització i la gestió dels centres educatius pel que fa a l’àmbit digital i s’anirà modificant aquest EDC en funció de les modificacions que es proposin en aquestes directrius.

Aquest document ha de vetllar per estar en harmonia amb els objectius establerts al Projecte Educatiu de Centre (PEC), desplegant els objectius en l’àmbit digital del PEC  i concretant les accions per aconseguir-los que apareixeran de manera conseqüent a la Programació General Anual (PGA).

Seguidament l’EDC es dividirà en dues parts diferenciades però complementàries. Una part és estratègica i marca l’horitzó on vol arribar el centre a mitjà termini en l’àmbit digital i mostra les accions per poder aconseguir-ho concretant els mitjans de diagnòstic, planificació i avaluació necessaris i l’altre part és un recull de la cultura digital del centre, el qual permet tenir un coneixement global del centre en l’àmbit digital.

Ha de ser un document útil, senzill i viu, que s’ha de poder modificar anualment segons la realitat i evolució del centre.