Transformació Digital
Transformació digital de l'EOI de Lleida
La transformació de l’EOI de Lleida cap a un entorn digital engloba transversalment els vuit idiomes impartits així com les competències comunicatives, col·laboratives, lingüístiques, motivacionals i culturals que conformen l'aprenentatge. La gestió de centre (departamental i administrativa) ha estat l'altre eix crucial per completar aquesta transformació.
Entorn Google Suite
El canvi de l’EOI de Lleida cap a l'entorn GSuite va començar el curs 16-17 com alternativa a les aules moodle davant la necessitat de tenir una plataforma virtual sense límit d’espai i un lloc al núvol on compartir materials i on treballar col·laborativament com a centre.
Entre els objectius fixats per implantar aquesta digitalització cal destacar:
introduir un espai d’aprenentatge que integri les destreses digitals amb la metodologia presencial per fomentar el treball col•laboratiu
impulsar les competències digitals de l'alumnat i el desenvolupament del seu entorn personal d’aprenentatge tot possibilitant l'avaluació formativa i l'autoavaluació
integrar els dispositius mòbils a l’aula; promoure les vídeo-conferències com acció formativa i tutorial;
millorar la gestió documental del centre mitjançant les unitats d'equip; garantir el desenvolupament de les competències digitals del professorat dins el marc de la innovació educativa;
integrar el pla d'innovació digital en l'àmbit administratiu.
Treball col·laboratiu/xarxa
La versatilitat de GSFE ha facilitat substancialment la comunicació entre els membres de la comunitat educativa afavorint el treball col•laboratiu, base essencial de la dinàmica en l’ensenyament d’idiomes. Aquestes eines han permés facilitar als alumnes diferents propostes amb diverses finalitats interactives per realitzar durant el seu camí educatiu així com als docents gestionar un espai del coneixement on poder crear, desar i compartir els continguts treballats amb els seus alumnes i amb d'altres docents així com seguir l’evolució de l'alumnat.
A nivell de centre, GSFE ens ha permés fer la reserva de recursos/espais virtualment dins dels calendaris compartits. Al tractar-se d'un domini propi del centre, l’administrador gestiona els comptes creats, així com els permisos dels usuaris de les diferents unitats organitzatives sense suposar cap cost extra pel centre.
Gràcies a aquest entorn l'aprenentatge es pot definir com a significatiu i actiu, divers i adequat al ritme de l'alumnat de manera inclusiva per tal de potenciar les aptituds i actituds, millorar l'assoliment dels continguts i formar ciutadans digitalment proactius i creatius. Per tal d'aconseguir aquests objectius, fonamentals en l'ensenyament d'idiomes cal desenvolupar una cultura de treball en equip que és l'eix vertebrador sobre el que venim treballant, tant el professorat, com l'alumnat i el personal d'administració i serveis.
Les unitats d'equip de GSFE ens permeten organitzar els materials per idiomes, nivells i continguts i GClassroom ens permet compartir-los amb el nostre alumnat, afavorint sempre l'espirit participatiu, col•laborador i inclusiu. Aquesta organització ha estat crucial per donar pas a l'ensenyament online.
A nivell administratiu cal destacar la Plataforma d'Integració i Col•laboració Administrativa (PICA) que permet l'accés a informació dels organismes oficials.
L'EOI de Lleida ha fet extensiva la seva experiència en diferents àmbits: participació en congressos, fòrums, sessions de formació, formació dins del Departament d'educació, assessorament a d'altres EOI. La transferibilitat ha estat presencial fins la segona part del curs 2019-20. Amb la pandèmia, atesa la situació, tota la formació i externalització ha estat transferida al món digital, situació que també ha permés aprofondir en l'ensenyament en línia amb totes les seves vessants, accelerant la migració digital. Aquest pas ha demostrat encara més que l'ús de l'entorn Google ha deixat de ser únicament un complement a la presencialitat per esdevenir un nou model d'aprenentatge. Ha estimulat la innovació entre el professorat i ha augmentat la seva competència digital. Així mateix ha augmentat la competència digital de l'alumnat i la del personal d'administració i serveis.
La tecnologia permet oferir solucions pràctiques per moltes de les dificultats de l’aprenentatge. La incorporació de les eines tecnològiques permet que els alumnes aprenguin al seu propi ritme, integrant diferents competències i habilitats, a la vegada fomenta el desenvolupament del seu propi entorn d'aprenentatge i del treball col·laboratiu. Aquesta forta aposta de l’Escola Oficial d'Idiomes de Lleida per la tecnologia està fonamentada en la necessitat de dotar els estudiants dels coneixements, habilitats i eines adients per afrontar els grans reptes futurs tant a l'escola com a la seva vida diaria, no només per millorar la comprensió dels continguts acadèmics, sinó també pel desenvolupament en la seva vida diària.