CURIOSITATS DEL NOMBRE PI

D'on sorgeix?

Els geòmetres de l'antiguitat ja coneixien el fet que la proporció entre el perímetre i el diàmetre d'una circumferència és una constant lleugerament més gran que 3.
Les aproximacions més conegudes es remonten al 1.900 a.C a Babilònia i a l'Antic Egipte, les dos amb un error de menys de l'1% del seu valor real. ç

El text indi "Shatapatha Brahmana" assigna a π, el valor 3,139. La Bíblia sembla que suggereix en el "Primer Llibre dels Reis" que π = 3. 

El matemàtic grec Arquimedes de Siracusa (287 a.C - 212 a.C) va ser el primer en idear un procediment matemàtic rigorós per calcular el valor de π, obtenint que el valor estava comprès entre 3 + 10/71    i 3 + 17, és a dir: entre 223/71 i 22/7. 

De fet, alguns matemàtics prefereixen celebrar el dia de pi el 22 de juliol, ja que 22/7 és una aproximació del nombre pi, mentre que 3/14 no. 

Com ho va fer Arquimedes?

Va adonar-se que la magnitud de pi es pot afitar inferiorment i superiorment a còpia d'inscriure i circumscriure polígons regulars en una circumferència i calculant els perímetres d'aquests polígons. 

Va arribar a dibuixar un polígon regular de 96 costats, i va demostrar així que: 223/71 < π < 22/7 .
Agafant la mitjana d'aquests valors s'obté que 

π = 3,1419.

No em toqueu els cercles!

Arquimedes estava tant inmers en l'estudi del nombre pi que no es va adonar que els romans van prendre la seva ciutat natal, Siracusa. 

Arquimedes va cridar en grec: "No toqueu els meus cercles!" just abans de morir en mans d'un soldat romà. 

Perquè es celebra el 14 de març?

El dia de pi és el 14 de marrç perquè aquesta data, expressada en el format dels EUA, és 3/14, és a dir les tres primeres xifres del famós nombre irracional. No obstant això, el 22 de juliol també es celebra en alguns indrets, ja que la data 22/7 és com una fracció, i el resultat s'acosta molt més al valor de pi. 

El símbol π

William Jones (R.1675 - UM.1749) va introduir el símbol "π" el 1706, que posteriorment es va popularitzar a la comunitat matemàtica de Leonardo Euler (Fow.1707 - UM.1783). 

Quants decimals de π es coneixen?

L'últim récord es va aconseguir el 2014 a la Universitat de Ciències Aplicades dels Grisons, després de 94 dies de treball d'una supercomputadora suïssa realitzant càlculs. 

62,8 bilions de dígits

Quants decimals de π es saben de memòria? ... 150.000!

El 1995, Siriyuki Goto va ser capaç de reproduir-se en memòria de 42 signes de la PI després d'una coma, i encara es considera un campió vàlid en aquesta àrea. 

El 2006, Arika Haraguchi (Japó) va recitar els primers 100.000 dígits de PI de memòria. 

El 2008, l'últim récord conegut fins al moment, Jaime García (Colòmbia) va recitar els primers 150.000 dígits de pi a la Facultat de Matemàtiques de la Universitat Complutense de Madrid. 

Quants decimals de π utilitza la NASA?

La NASA utilitza 15 decimals de pi per fer càlculs astronòmics. 

De fet, només es necessiten els 10 primers decimals de pi per calcular la circumferència de la Terra amb un error d'un mil·límetre. 

π en l'art i la música

Leonardo da Vinci (Fow.1452 - UM.1519) i artista Albrecht Dürer (RY.1471 - UM.1528) tenia petites obres a la "quadratura del cercle", és a dir, posseïa el valor aproximat del nombre de PI. 

π en la música

El 2015, el compositor David McDonald va escriure una obra musical basant-se en el nombre pi.

La cantant i compositora britànica Kate Bush va fer una versió musical del nombre PI, cantant els seus dígits "Sota un cercle infinit". 

Michael Blake, ens va fer veure com es podien convertir els sons de PI en una cançó, i va assignar una nota musical a cada número de PI, per tocar una melodia amb gran èxit a les xarxes socials. Mira el video!

El teu aniversari en el nombre pi.

Podeu trobar la data del vostre naixement, o aniversari, dins de les xifres decimals de pi. 

On surt el vostre? Consulteu la web i ho sabreu.