Per començar

L’astronomia és la part de la ciència que estudia el sol, els planetes, les llunes, els asteroides, les galàxies, el gas i, en general, els cossos de l’univers, fenòmens i cicles, moviments, etc. Aquesta ciència està, en l’actualitat, vivint una etapa prolífica gràcies al progrés i el desenvolupament de moltes tecnologies que hi contribueixen. També gràcies a la feina divulgativa que estan portant a terme moltes agències espacials. Sigui com sigui, i tot i els grans avenços fets, l’astronomia és una ciència molt antiga. Cultures com la Maia i civilitzacions com la Grega o la Romana ja s’havien deixat captivar pel cel, per la successió de les estacions, pels cicles lunars, pels eclipsis, etc. I fins i tot ja s’estudiaven formalment tots els fenòmens que s’observaven.

Sovint, quan es menciona la paraula astronomia, la imatge que ens ve al cap és la de telescopis, grans cúpules, fotografies de galàxies llunyanes, etc. Si ve és cert que aquestes imatges tenen molt a veure amb l’astronomia, també és cert que tota l’astronomia no està relacionada amb aparells cars i delicats o amb l’activitat nocturna. L’astronomia també està relacionada amb l’explicació de fenòmens diürns, l’estudi de la llum, les ombres, el cel, etc.

Parlar d’astronomia significa també aprendre a treballar amb altres branques de la ciència sense les quals l’astronomia no podria explicar conceptes bàsics, és el cas, per exemple, de les matemàtiques, la física, la química, la biologia, l’enginyeria, etc.

Procés d'aprenentatge

Aprendre astronomia va molt més enllà d’aprendre els noms dels planetes, les seves característiques, els cicles lunars, etc. L’aproximació a aquesta ciència ha de passar, inevitablement, per l’experimentació, per allò què és proper i quotidià, per l’anàlisi de dades, per la construcció de models… en definitiva, requereix una metodologia activa que propiciï la construcció de conceptes, de sistemes conceptuals, el raonament, l’extracció de conclusions, la generalització i la construcció d’aprenentatges. Al mateix temps, aprendre astronomia significa també aprendre, conèixer i valorar el nostre planeta.

A través de materials provocadors o de propostes i reptes suggerents, els docents hauran d’engrescar l’alumnat a plantejar-se preguntes, resoldre reptes i resoldre qüestions i interrogants quotidians però que són a l’hora complexos.

El gran repte de l’ensenyament-aprenentatge d’aquesta branca de la ciència és el de fer allò que és quotidià, i sovint imperceptible, el més evident possible. Molts dels conceptes que es tractaran són abstractes per la qual cosa les propostes i els materials que trobareu a la capsa tenen la intenció de fer visible i evident allò que no ho és perquè així sigui més assequible, més comprensible i sobretot molt més atractiu.

A través dels diferents blocs d’activitats que us proposem, i amb l’ajuda del material de la capsa, treballem conceptes bàsics que serviran no només per aprendre astronomia sinó per entendre el nostre entorn, comprendre millor i valorar el nostre planeta, entendre el nostre sistema solar i iniciar-nos en l’observació del cel. Per fer tot això necessitarem treballar per adquirir conceptes com la percepció de l’espai que ens envolta, la comprensió de com es comporta la llum i les ombres, el domini de conceptes bàsics sobre la dinàmica dels planetes, la comprensió de fenòmens quotidians com poder ser la durada del dia i la nit, les fases de la lluna, la successió de les estacions, els eclipsis, l’aparent moviment dels estels i del Sol, etc. Per tot això, esperem que tant les propostes com els materials que us presentem us ajudin, a vosaltres i als vostres alumnes, a introduir-vos en el, sempre suggerent, món de l’astronomia.