Guia pel professorat

El projecte “Autòpsia del desig” és un projecte s’ha dissenyat i implementat en l’Institut Ca n’Oriac i a l’Institut Lauro de les Franqueses del Vallès



DESENVOLUPAMENT DE LA SEQÜÈNCIA 

El projecte està pensat per a ser portat a terme en dues sessions diferents de dues hores cadascuna que s’estructuren de la manera següent: 


PRIMERA SESSIÓ (2h)


Es distribueix l’alumnat per grups (grups base) en els que analitzen una possible notícia del futur: "Tal com havia pronosticat la Societat química Europea (EuChems) les reserves de Tàntal del planeta s’han acabat. Xao Tan-Tal, màxim accionista i dirigent de Xiaomi ha anunciat aquesta tarda en roda de premsa que a partir d’avui només es fabricaran 300 mòbils més. El preu de sortida de cada mòbil serà de..."


L’anàlisi crític de la notícia i el posicionament en una escala de certeses (J.Domenech-Casal 2017) convida a l’alumnat a fer-se preguntes sobre la fabricació del mòbil.


Un cop explorades les idees prèvies i generades les preguntes que guien la proposta, s’assignen els rols d’experteses següents (dins a cada grup base hi hauria d’haver una expertesa de cada):







Es redistribueix l’alumnat en grups d’experteses i treballen per a donar resposta a les diferents preguntes que es plantegen a cadascun dels experts, un cop contestades, es retorna al grup base per tal d’integrar i donar coherència a les dades que aporta cadascú. La sessió finalitza amb la redacció de l’informe forense. 


Aquest informe és clau per al desenvolupament del projecte i conclou amb un relat (versemblant però imaginari) que ha d’elaborar l’alumnat on s'explica la correlació de fets  des de el moment actual fins el desencadenament de la notícia. Cal connectar la producció actual de mòbils i les seves conseqüències amb la notícia que han llegit a l’inici de la tasca. L’objectiu és que integrin les diferents dades que han recollit sobre l’impacte mediambiental i social de la fabricació i eliminació dels mòbils per fer prediccions i hipòtesis sobre el futur d’aquests dispositius. 


SEGONA SESSIÓ (2h)


La segona sessió comença amb la posada en comú dels diversos relats (que es poden presentar en formats molt diferents) i que permetran prendre consciència de les limitacions i conflictes derivats del model de producció i consum dels dispositius mòbils actuals. 


Amb les dades treballades i els diversos relats es pot encetar un debat a l’aula per a pensar i crear possibles solucions per a evitar o reduir el desabastiment, la contaminació ambiental i la injustícia social que se’n deriva. D’aquesta manera, s’involucra a l’alumnat en la presa de decisions conscient a l’hora de fer ús, comprar i eliminar aquests dispositius. 


AVALUACIÓ 

Les propostes avaluables del projecte son: 

Per tal d’avaluar el relat es poden fer servir els vots de l’alumnat de manera individual  de les diferents presentacions i no es pot votar la proposta del propi grup. 

Per a fer l’autoavaluació i l’avaluació dels projecte hi ha una pauta al document: Bastida Informe Tecnoforense (Silvia Lope)

 


OBJECTIUS D’APRENENTATGE



COMPETÈNCIES PER A LA SOSTENIBILITAT



BIBLIOGRAFIA

CATESCO (2012) Guia ABPxODS: Disseny de projectes per desenvolupar les competències clau per a la sostenibilitat. Recuperat de: https://catesco.org/2023/01/13/guia-abpxods-disseny-de-projectes-per-desenvolupar-les-competencies-clau-per-a-la-sostenibilitat/


Domènech – Casal, J. (2017). Escala de certeses. Eina epistèmica per a les ciències. Recuperat de: https://blogcienciesnaturals.wordpress.com/2017/12/26/escala-de-certeses-eina-epistemica-per-a-les-ciencies/



Guia ABP X ODS: Disseny de projectes  per la sostenibilitat  que inclou  aquest projecte com a exemple 

Podeu anar més enllà complementant aquesta proposta amb el projecte

 A 10 torns pel col·lapse - Un joc que no només parla d'energia i recursos.