Dia 1

Quina emoció, ja comença l'aventura. Avui 19 de setembre iniciem la primera mobilitat del projecte Erasmus+.


Comencem el dia sortint de l'hotel i arribant a una escola on no ens esperaven. Resulta que l'ICS Collodi-Marini fa dos anys van ampliar-lo construint un nou edifici on es troben els alumnes de 6-10 anys i a l'antic s'hi han quedat els alumnes de la secundària de primer grau de 10-14 anys.


A nosaltres ens esperaven a l’edifici de secundària. Per sort, l’Ida, una mestra encantadora, ens va portar en cotxe en un moment.


Un cop arribades vam tenir una rebuda molt càlida. La Simona Quizi, la coordinadora i responsable del projecte Erasmus +, ens esperava amb un petit esmorzar casolà i ens va anar presentant a diferents mestres de l'escola. Se'ns va unir la Simona de Stefano, la mestra encarregada del projecte de biblioteca del centre.


Un cop feta aquesta petita presentació ens van presentar un parell de grups on la tercera llengua era l'espanyol amb els quals faríem activitats al llarg de la setmana. Crec que els alumnes tenien les mateixes ganes que nosaltres de conèixer-nos i poder intercanviar preguntes. Els alumnes mostren una actitud de respecte cap als docents aixecant-se i saludant-los quan entren dins l'aula.


Al llarg del matí vam continuar coneixent els espais de l'escola mentre anàvem descobrint una mica com funciona el sistema educatiu italià i el projecte de l'escola. És un centre amb una pedagogia força tradicional, però en contraposició tenen moltes aules on es promouen activitats creatives i funcionals (aula d'art, tecnologia, hort ...). La tipologia d'alumnes és similar a un centre de màxima complexitat motiu pel qual han donat tant de pes a la biblioteca per crear un vincle amb les famílies del barri. Els alumnes van a classe de 8.15h a 13.15h. Tot i tenir espais exteriors i passadissos molt amplis els alumnes, seguint el protocol COVID, encara no surten de les aules per fer pati i es queden dins les aules els 15 minuts de descans. Les tardes són opcionals, però ens van explicar que hi van tots i fan classes i activitats de reforç.


L'edifici de secundària es veu molt gran, gràcies a la separació amb l'educació primària han pogut vestir aules per especialitats, ja que han guanyat espai.


La biblioteca es troba a la planta baixa amb accés directe i sense barreres arquitectòniques, abans estava a la planta superior, amb accés des del carrer però al mig d'un passadís. Ara la sala és molt més gran i diàfana. Les prestatgeries rodegen la sala. I al centre hi ha les taules que fan servir agrupant-les segons les necessitats de l'activitat. També hi ha un projector i un plafó digital. Ens va sobtar veure que els seus volums són força antics i més aviat adreçat a un públic adult.

Un cop visitat tot l'edifici ens van portar a l'edifici de primària, allà on vam arribar per equivocació. L'edifici és molt bonic, és autosostenible i està construït seguint les mesures de seguretat pels terratrèmols, molt freqüents a la zona. Compta amb aules d'art, informàtica, cuina, tecnologia... i aules per cada curs. En aquest edifici hi ha iniciats projectes de sostenibilitat subvencionats que els hi han permès portar a terme la construcció del galliner, tenir plaques solars i ara estan dins un projecte per crear un hivernacle per cultivar verdures. La biblioteca d'aquest centre és un espai molt ampli i acollidor, fet de fusta, amb moltes finestres i amb sostres alts. Té un racó amb un escenari i un sistema d'àudio per fer petites representacions i concerts. Sobta, però, veure que els exemplars de llibres “volums” amb els quals compta la biblioteca són molt pocs.


Ha estat un dia on hem rebut molta informació, però encantador!