CARMEN I BENET

ÍNDEX

1.1. Breu descripció

1.2. Referències històriques

1.3. Actes populars on intervenen

1.4. Aspectes musicals

  1. Fitxa informativa

Fires i festes de Sant Narcís 2016. Ball a la plaça del Vi. 

 Font: Ajuntament de Girona. CRDI (Martí Artalejo)  

1.1. Breu descripció

Aquesta parella de gegants va ser presentada el juny de 2015 com a Carmen i Benet. Representen el veïns i veïnes de l'esquerra del Ter i la història del veïnat. 

La Carmen té una alçada de 3,55 m. i un pes de 35 kg. Els elements que la caracteritzen són el vestit, la maleta, el mocador i les arracades.

Aquesta geganta representa una noia d'origen andalús que va venir a la ciutat de Girona a buscar feina fugint de la pobresa del camp. Va començar a treballar a la fàbrica Grober fent teixits i robes.. Simbolitza l’arribada d’aquestes noves famílies al barri que, juntament amb la població que ja hi vivia van anar donant la forma i la característica actual a la zona. 


Està caricaturitzada com una noia jove, de pell bruna, amb arracades de cercle vermells i cabell negre recollit. Va abillada amb un vestit vermell de faralaes llarg fins als turmells i amb farbalans a les mànigues i a la faldilla. Sobre les espatlles hi porta un mocador blanc. A la mà esquerra du una maleta amb adhesius de banderes de les comunitats autònomes per les quals ha passat abans d’arribar a Catalunya.


En Benet té una alçada de 3,65 m. i un pes de 45 kg. Els elements que el caracteritzen són la vara, el barret, la llonganissa i el bigoti.

Porta una gorra negra amb una línia vermella. Té les celles  negres i amples, bigoti espès i barba de pocs dies. Va vestit amb una camisa marró i pantalons negres. A la mà dreta hi porta un bastó recolzat sobre l’espatlla i a la mà esquerra un tros de botifarra. 

En Benet representa un treballador de l’Ajuntament de Girona encarregat de cobrar impostos de les mercaderies que passaven pel pont de la Barca. La vara la feia servir per punxar els sacs dels comerciants per assegurar-se que cap d’ells l’intentava enganyar per estalviar-se de pagar més impostos. La llonganissa que porta a la mà esquerra representa els suborns que li donaven els comerciants perquè fes els ulls grossos. Simbolitza el naixement dels barris a l’esquerra del Ter, l’acollida i la visió de frontera. 

Els responsables de vetllar pel seu bon estat i lluir-los al carrer és el grup de percussió i  colla gegantera Caixa de Trons 

1.2. Referències històriques


El projecte de construcció dels gegants va començar el 2014 promogut pel grup de percussió Caixa de Trons i amb la col·laboració de diferents entitats del barri. Es va encarregar el seu disseny a en Nuxu Perpinyà i va ser construit amb la participació dels veïns.. Amb el desig que fossin uns gegants del barri es va emmotllar la figura al carrer,  davant el Centre Cívic, per tal que tothom hi pogués participar.  


Finalment, el juny de 2015 es van batejar en un acte que va tenir lloc a la confluència del Pont de la Barca i el Passeig de la Copa amb una escenificació del grup de teatre Pocapena, la interpretació de l’auca dels gegants a càrrec d’Àngel Daban i una cercavila fins a Fontajau.


1.3. Actes populars on intervenen durant la Festa Major:

Bateig dels Gegants

Font: Ajuntament de Girona. CRDI (Fons El Punt Avui – Joan Sabater) 


Bateig dels Gegants

Font: Ajuntament de Girona. CRDI (Fons El Punt Avui – Joan Sabater) 

Cercavila 2021

Font:Pedres de Girona (Fèlix i Assumpció)

1.4. Aspectes musicals

Els acompanya el grup Caixa de Trons format per gralles i diferents percussions.

El seu ball de lluïment és “Nit de llampecs", popularitzat per Els Berros de la Cort.

Grup de grallers

(Font: Pedres de Girona)

Grup de percussió

(Font: Pedres de Girona)

Localitzador gironí