ÀLIGA

ÍNDEX

1.1. Breu descripció

1.2. Referències històriques

1.3. Actes populars on intervé

1.4. Aspectes musicals

  1. Fitxa informativa

Ball de l'àliga a la plaça del Vi, 2016

Font: Ajuntament de Girona. CRDI (Martí Artalejo) 

1.1. Breu descripció

L'Àliga és la figura més solemne de la imatgeria popular, té una càrrega simbòlica molt important i és protagonista de protocols i rituals. Sempre ha ocupat un lloc preferencial dins del seguici. Representa la justícia, la noblesa i el poder diví, complint així la màxima funció representativa municipal, comunitària i institucional. És per aquest fet que és l'única figura que amb el seu ball compleix, tota sola, funcions honorífiques i protocol·làries. 


L'actual Àliga gironina és una rèplica, feta de fibra de vidre, de l'Àliga que es conserva al Museu d'Història de Girona. És portada per un equip de quatre o cinc persones: el ballador, el bastaix (anomenat aligot) que la trasllada d'un lloc a l'altre i dos o tres crossers que ajuden a sostenir-la durant les parades. Tots els membres de la comparsa van calçats amb unes sabates vermelles, vesteixen de groc canari i porten uns barrets amb forma de cap d'àliga, mantenint així el vestuari que es lluïa antigament.

Els responsables de vetllar pel seu bon estat i lluir-la al carrer són la colla gegantera Fal·lera Gironina. 

1.2. Referències històriques 

L'Àliga de Girona està documentada des del 1513 i fou arranjada i reconstruïda en múltiples ocasions fins al 1722. Aquell any s'encarregà a l'escultor Agustí Sala la construcció d'una nova àliga per tal de millorar-ne les condicions de portabilitat. Aquesta àliga va ballar al llarg de dos segles, ja que va ser una de les poques peces del seguici gironí que no es va perdre amb l'esfondrament de la capella de Sant Miquel l'any 1859.

El 1954 la va succeir l'Àliga actual. Una figura construïda íntegrament en llautó daurat i decorada a mà, ploma per ploma, per l'artesà llauner Francesc Boix, amb l'assessorament de Joaquim Pla Dalmau. Es va mantenir, però, per la seva qualitat artística, l'antiga testa de fusta del 1722.

Pels volts del segle XVIII, segurament a causa de la supressió del seguici popular i la processó de Corpus, es va anar abandonant l'ús de fer ballar l'Àliga. L'àliga, sense ballar, va continuar sortint juntament amb els capgrossos i els gegants fins al 1986. Finalment, l'any 1992 va ser recuperada pels Manaies de Girona per rebre a Ses Majestats els Tres Reis de l'Orient (en alguns indrets de la geografia catalana, a Girona no n'hi ha constància, l'àliga s'havia utilitzat per donar la benvinguda als visitants il·lustres de la ciutat, així doncs es va aprofitar aquesta ben entesa per mantenir l'Àliga en actiu i que no caigués en l'oblit).

Aquesta àliga, juntament amb la resta d'imatgeria municipal del seguici, està exposada permanentment al Museu d'Història de Girona, on pot ser visitada per tothom qui ho desitgi. Les mides són 136 cm x 264 cm x 84 cm, i pesa aproximadament 80 kg. La que veiem avui en dia dansant a la nostra ciutat és una rèplica feta de fibra de vidre i construïda en els tallers de Ventura i Hosta de Navata. 

L'àliga sortia de l'Ajuntament per acompanyar la corporació municipal, 1900 - 1930

Font: Ajuntament de Girona. CRDI (Autor desconegut) 

1.3. Actes populars on intervé durant la Festa Major:

Toc de rams

(Font: Pedres de Girona)

Ball a la plaça del Vi

(Font: Pedres de Girona)

Trobada de gegants i bestiari

(Font: Pedres de Girona

1.4. Aspectes musicals

A hores d'ara, no s'ha localitzat cap melodia pròpia del ball de l'Àliga, ni es coneixen quines eren les característiques que tenia aquesta dansa. Però, pels documents trobats, sabem que havia ballat amb música de corda, ja que el 1530 es troba un pagament a un individu perquè “ha sonat un tamborí de corda davant l'àliga a la professó". També se sap que el 1619, durant la processó en honor de la Immaculada Concepció de Maria, l'Àliga desfilava just al darrere de la música de corda precedint el pas a la Verge.


A mitjan segle XVII el ball de l'Àliga tenia tanta importància que el ballarí era contractat de forma oficial. Signava un contracte que regulava, fins al mínim detall, qualsevol aspecte relacionat amb el seu ús.


Actualment, el nou ball de lluïment de l'Àliga de Girona és una peça composta l'any 2016 per Ivó Jordà amb una coreografia creada per Bernat Grau. 

Grup de gralles

(Font: Pedres de Girona)

Grup de percussió

(Font: Pedres de Girona)

Grup de percussió i gralles

(Font: Pedres de Girona)

Localitzador gironí