Comunicat 18. (09/11/2021)


Companyes i companys,

Us comentem diverses qüestions que són del vostre interès:


HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU


Des de l’Hospital Sant Joan de Déu s’han posat en contacte amb nosaltres després de rebre diverses sol·licituds de suport i possibles tractaments de rehabilitació cognitiva de persones vinculades al col·lectiu d’Afectades i afectats persistents per la COVID19. El recurs que ofereix l’Hospital de Dia de Trastorns Cognitius és un servei sanitari amb activitat concertada amb CATSalut que forma part dels Serveis Sociosanitaris de Sant Joan de Déu.


L’àrea d'influència de l'hospital és el Baix Llobregat Nord-L'Hospitalet-Fontsanta, que engloba diverses poblacions (Esplugues, Sant Just, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Feliu, Molins de Rei, Cervelló i Vallirana).

Els pacients que han tractat fins ara, han estat bàsicament persones adultes-grans que presenten deteriorament cognitiu en grau lleu i/o moderat secundari a diverses patologies (dany cerebral adquirit, demències, patologies psicoafectives...).

Des de Sant Joan de Déu, de forma proactiva i després de rebre alguns #Covidpersistents, posen la mirada atenta als nostres casos i ens proposen un reunió per tal de posar-se a la nostra disposició i poder treballar conjuntament. Bàsicament tenen places públiques lliures i les voldrien destinar a ajudar-nos.


A la reunió que vam tenir divendres ens van explicar que hi havia dues companyes del col·lectiu que començaven dilluns i que fan servir la plataforma GNTP i que el temps de rehabilitació és 6 mesos i no 2 com a la Guttmann.


La derivació s’ha de fer des de l’Atenció Primària i ho ha de fer: metgessa o metge de capçalera o assistenta social del CAP. Sabem que molts metges no volen fer derivacions perquè els hi refusen. Per això ens van donar el recurs de l’assitent/ l’assistenta social del CAP.


Us adjuntem el tríptic informatiu amb tot el que fan. Tenen una vuitantena de places disponibles ja que des de CATSalut han doblat les places.


Hem posat en contacte, aquest servei amb el de neuropsicologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol-Can Ruti, L’Hospital Sant Jordi d'Igualada i estem intentant posar-les en contacte amb l’Institut Guttmann.


30 MINUTS TV3


Com us vam comentar al grup de WhatsApp, hem pactat un programa de Covid Persistent amb el 30 minuts. Aquest programes són una mica més detallats i entren al fons de la qüestió dels problemes.


Bàsicament, versarà sobre la creació del col·lectiu, les fites aconseguides fins ara, les relacions amb Can Ruti, IDIAP Jordi Gol, la guia i les relacions amb Salut, l’Atenció Primària.


La redactora ens demana per poder fer un vídeo que tanqui el programa, fotografies nostres amb un rètol davant on consti:


  • Temps que fa que patiu la covid persistent (compteu la data com si fóssim a 31 de desembre perquè no sabem quan s’emetrà el programa).

  • Símptomes a 31 de desembre.


Si no voleu que se us vegi la cara, podeu tapar-vos amb el rètol o posar-vos mascareta.


Envieu les imatges al correu 30minutscovidpersistent@gmail.com.


ASSEMBLEA 13/11/2021


En primer lloc, disculpeu-nos pels ajornaments de l'Assemblea. A voltes, no és fàcil organitzar-nos per trobar-nos els grups de treball per diversos motius: salut, feina, reunions que tenim per ajudar al col·lectiu. Tot just ahir vam poder treballar l'ordre del dia tots els grups de treball.

És per això que us convoquem el proper dia 13/11/2021 a les 10.00 del matí de forma virtual, a l'Assemblea del col·lectiu.

Si teniu algun punt que vulgueu afegir a l'ordre del dia, us demanem que l'envieu abans del dijous 11/11.

Ordre del dia:

INCIDÈNCIA

Situació actual de les relacions amb el Departament de Salut

Article 48.2 de l'estatut del treballador

Proposta d’anar al Parlament Comissió de Salut i grups parlamentaris

Grup d'interès

SANITARIS

Projecte Antropologia

Actualització de la Guttmann

Explicar estudi Nautilus

COMUNICACIÓ

30 minuts

Nota de premsa on diem que hi ha unitats que diuen que són Covid persistents i estan atenent post Covid.

Demanem que qui hagi estat atès per una unitat de Covid Persistent que no sigui Can Ruti que ens informi.

Relacions amb altres:

Taller amb Can Ruti

Hospital de Sant Joan de Déu, hospital de dia rehabilitació cognitiva

Estudi IDIAP Jordi Gol

Fundació ACE, primers contactes arrel de l'experiència d'una pacient.

Torn obert de paraules

#Cuideu-nos #covidpersistent


Comunicat 16. (14/06/2021)


Com entrar al col·lectiu


Companyes i companys,


Tal com vam informar als xats de WhatsApp i Telegram, us fem a mans un petit document, per deixar per escrit, abans no tinguem un codi ètic que portarem a l’Assemblea, com podeu entrar al col·lectiu d’Afectades i Afectats persistents per la COVID-19.


Les passes que ha de seguir una persona que vol pertànyer al col·lectiu són les següents:




  1. Enviar un correu a simplleusabandonatscovid19@gmail.com


  1. Des del col·lectiu rebreu un correu d’acollida amb els enllaços per poder entrar a telegram i als grups de difusió del WhatsApp.


  1. Us demanem que, no feu circular els enllaços a altres persones que no siguin del col·lectiu. D’aquesta manera podem saber quants som i evitarem que persones alienes al col·lectiu puguin entrar.



Pròximes passes



Incidència política: Des del grup d’incidència política, s'està fent el seguiment del traspàs del Departament de Salut, la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació, l’ICAM i ICS. En la darrera reunió el dia 3 de juny, es van comprometre a fer el trasllat i a posar damunt la taula la importància i la prioritat en continuar abordant la Covid Persistent.


D’altra banda el proper dimarts dia 15 de juny tenim concertada una reunió amb el Síndic de Greuges per traslladar el malestar del col·lectiu amb l’atenció sanitària problemàtica sanitària i atenció a les persones malaltes i el problema social que representa la #CovidPersistent.


Estem pendents que les comissions i les subcomissions del Parlament es constitueixin per poder iniciar converses amb tots els grups polítics per traslladar, al Parlament, els problemes que patim les malaltes de Covid Persistent. Segurament, farem la petició per poder traslladar a la comissió de Salut les nostres peticions i necessitats. Sempre d’acord amb les nostres forces i la disponibilitat de les persones d’incidència política.


Ben aviat també s’iniciaran les converses amb diversos sindicats per parlar de les baixes, les incorporacions laborals progressives, les readaptacions dels llocs de treball i començar a treballar amb ells la problemàtica social i laboral que representa la nostra malaltia.


Comunicació: Hem participat en la creació de la pàgina web de la Covid Persistent #Notohoinventes. Ara començarem a buscar, conjuntament, les estratègies necessàries per poder ajudar a recollir fons per a la investigació dels #covidpersistents . Si sabeu d’algú, que vulgui participar, fer un donatiu,una empresa o un particular, feu difusió de la web. La recerca és un benefici que ens interpela a totes.


Atenció sanitària, recerca i altres:


IDIAP-IDIGOL

L'estudi de caracterització clínica i qualitat de vida del col·lectiu de persones afectades amb covid-19 persistent té en aquests moments 2000 persones. El mes de juny s’inicia l'anàlisi. Tindrem una sessió amb els resultats preliminars de l'estudi esperem abans de l'agost.

L'estudi enviat a la Marató de TV3 que comprenia un estudi de cohort per veure l'impacte social i la salut mental de la malaltia i un estudi de casos i controls per determinar els factors de risc de l'IDIAPJGol ha estat denegat.

L'estudi sobre l'anàlisi del perfil d’anticossos enfront el virus, els anticossos autoimmunes i l’activació i inflamació immunològica i els estudis genètics i biobanc, s'iniciarà quan tinguem l'aprovació del comitè ètic. Però la fundació Daniel Bravo ja ha donat el vist-i-plau. Aquest és el que inclou un grup control amb persones no diagnosticades amb PCR, segons vam parlar a la reunió.

Ens han enviat un estudi COVID-19 persistent en pediatria per a valorar-ho amb el grup de sanitaris.


INSTITUT GUTTMANN

D’altra banda, el grup de sanitaris de Catalunya, s’ha reunit amb el Dr. Figueroa dimarts dia 8 de juny de l’Institut Guttmann per fer una valoració. Cal renovar el finançament després de juny, el programa que proposem reduirà el número de persones perquè la seva atenció assistencial normal han pujat. Per això han fet criba els darrers mesos. Donaran suport a Neuropsicologia a Can Ruti, en adults i en infants i adolescents. Hi haurà menys places i s’atendran a les persones més greus.

CAN RUTI

Estem pendents de reunir-nos amb l’equip de Can Ruti, pers aber com segueixen els estudis.

ASSEMBLEA

Ben aviat convocarem una assemblea per poder trobar-nos totes.


Seguim. #Cuideu-nos




Comunicat 15. (18/04/2021)


Tal com us vam informar, el passat 6 d’abril vam mantenir una reunió informativa a tres bandes amb la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació, l’ICAM i les companyes del grup de treball d’incidència.


En aquesta reunió es va abordar la problemàtica detectada per l’ICAM entorn a la codificació dels comunicats d’incapacitat temporal (baixes) amb el codi B94.8. Les unitats administratives de l’INSS no reconeixen aquest codi com accident laboral. És per tant, un codi de contingència comuna i ,en alguns casos, poden existir repercussions econòmiques derivades, tant a favor com en contra de la persona treballadora.


Existeixen tres tipus de situacions en les que ens podem trobar si hem fet aquest canvi en la nostra IT:


  1. Aquelles persones que anterior al procés de la Covid ja estaven de baixa. En aquests casos, si el metge no va fer un alta de la contingència anterior i una nova baixa amb la Covid, afectaria a la totalitat del període en el que heu estat de baixa. Des del primer dia de la baixa, us comptaria amb aquesta codificació i tant si teníeu una baixa per accident laboral com per contingència comuna, passaríeu a contingència comuna. Això suposaria, en el cas d’haver cobrat com accident de treball, que us reclamarien els 15% de més dels 20 primers dies. En el cas de les persones que es complementa el 75% del seu sou també es demanaria aquest 25% durant tot el període.


  1. Aquelles persones que van iniciar baixa laboral amb la Covid i que mai havien canviat la codificació

  • Si encara no heu passat per l’ICAM mireu de demanar el canvi al vostre metge d’atenció primària. Pot constar a l’historial clínic però no a la baixa. La Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació s’ha encarregat de fer arribar un correu electrònic als diferents CAPs informant de la problemàtica. Totes les metgesses haurien d’estar informades.

  • Si ja heu passat per l’ICAM resulta més complicat. En principi, ells mateixos ens van dir que si era un cas molt clar d’un únic codi mirarien de fer ells mateixos el canvi. Per nosaltres és impossible saber si això serà així o no, entenem que és farà però només vosaltres ens podreu dir si ho han fet.


  1. Aquelles persones que durant la Covid han patit una nova malaltia que ha constat en les seves IT.


En aquests casos ha de quedar molt clar que s’ha de fer un alta del procés de la Covid i una baixa amb la codificació de la malaltia que ens afecta en aquell moment i que, en principi no hauria de ser derivada d’un accident de treball.


És important que recordeu que:


  • En les baixes per malaltia comuna els primers 20 dies ens paguen un 60% de la nostra base reguladora i a partir del dia 21 el 75%. Aquelles que cobreu el 100% es degut a que els vostre conveni contempla (amb les condicions que ens ell hi constin) la possibilitat de complementar-ho.

  • En les baixes per accident laboral des del primer dia es cobra el 75% de la nostra base reguladora. Aquelles que cobreu el 100% es degut a que els vostre conveni contempla (amb les condicions que ens ell hi constin) la possibilitat de complementar-ho.


Recordeu que cada cas és diferent i és molt difícil fer una bona explicació per a totes i tots. Per a les consultes més específiques, tenim el suport jurídic de col·lectiu Ronda. Aquelles persones del col·lectiu que vulgueu fer consultes específiques, heu d’enviar un correu electrònic a les companyes de Col·lectiu Ronda comentant que sou del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la Covid 19 a la direcció abonaments@cronda.coop. Recordeu que només la primera consulta és gratuïta.


Comunicat 14. (03/03/2021)

Benvolguts, benvolgudes,


Us fem arribar aquest comunicat amb algunes iniciatives que ens han fet arribar i que volem compartir amb vosaltres per si ens poden ajudar.


1-Des de Madrid, han organitzat un grup de suport psicoterapèutic especial pels COVID Persistents que conduiran professionals externs al col·lectiu de Madrid.


L’objectiu del grup de suport psicoterapèutic és:


  • Compartir les experiències viscudes i el patiment que provoca la simptomatologia persistent de la malaltia.

  • Facilitar l’expressió de les idees, sentiments i emocions en un espai d’escolta respectuosa.

  • Acompanyar a cada membre dels col·lectius que hi vulguin participar en el seu procés intern.

  • Possibilitar una cohesió de grup que ens ajudi a afrontar el sentiment de soledat que provoca la incomprensió social i familiar que patim en molts casos.

El grup de suport psicoterapèutic està format per dos psicoterapeutes i un mínim de 8 participants i un màxim de 12. Les sessions seran en línia i tindran una periodicitat setmanal. La sessió serà de 90’.

Serà un grup semi tancat i només podran incorporar-se nous participants quan hi hagi altes disponibles.

Un dels psicoterapeutes realitzarà una entrevista prèvia amb cada persona que es vulgui afegir al grup.

La data prevista d’inici del grup de suport és finals de febrer o principis de març.

El preu és de 50€ al mes per participant (4 sessions al mes)

El Rubén Encina és fundador i Head coach d’un centre d’activitat i salut situat a Llinars del Vallès que s’ha posat en contacte amb el col·lectiu d’afectades i afectats persistents per la Covid-19 per presentar-nos el projecte


Covid Persistent & Retraining


Han començat l’entrenament algunes persones del nostre col·lectiu que van començar la rehabilitació a


Guttmann i les ajuda a seguir i mantenir un forma física lleu i poder recuperar-se de la malaltia.


Us adjuntem els vídeos, la carta de presentació i el cartell que ens han fet arribar perquè pugueu veure el tipus de rehabilitació que proposen.


La tarifa que proposen pel col·lectiu és 30€ mensuals, 4 sessions de 55’ (dos matins i dues tardes) i una sessió mensual d’entrenament i assessorament nutricional. Trobareu els dies, els hores i la persona de contacte en el cartell que s’ajunta al correu. Els grups haurien de se de 15 persones (mínim)


Rubén 6xxxxxxxx


Cuidem-nos!!



Comunicat 13. (11/02/2021)

Benvolguts, benvolgudes,


Aquest comunicat ens ha de servir per a poder canalitzar les preguntes al Col·lectiu Ronda sobre les incapacitats per la COVID-19, altes per l’ICAM i possibles acomiadaments.



Consultes amb el Col·lectiu Ronda


La primera consulta que una persona afectada del col·lectiu faci, serà gratuïta.

Entenem per a primera consulta alguns dels casos següents: alta de l’ICAM o possible acomiadament

per part de l’empresa. És a dir caldria consultar la particularitat de cadascú, no aquelles preguntes que podrem canalitzar de manera genèrica a través de les persones que estan en contacte amb el Col·lectiu Ronda.


D’altra banda, si cal fer una intervenció jurídica (invalidesa o acomiadament) la persona acordarà amb els advocats del Col·lectiu Ronda els honoraris inicials i finals de la intervenció en funció del seu cas concret i/o de les possibilitats econòmiques de la persona.


Per fer les consultes, seria convenient que la persona interessada del col·lectiu d’Afectades i Afectats persistents per la COVID-19 s’identifiqui com a membre del col·lectiu i que contacti amb el Col·lectiu Ronda; la visita pot ser telefònica o telemàtica.


Col·lectiu Ronda

Carrer de Trafalgar, 50, 08010 Barcelona

Tel. 932 68 21 99



ASSESSORAMENT AL COL.LECTIU


D’altra banda hem acordat que les preguntes més genèriques i que puguin afectar en general a tot el col·lectiu les canalitzarem a través del nostre correu electrònic


simplleusabandonatscovid19@gmail.com


Estem pendents de reunir-nos amb la Subdirecció General d’Avaluacions Mèdiques, amb la subdirectora general, la Sra. Lídia Domingo i ens acompanyaran dos membres del Col·lectiu Ronda. Traslladarem totes les inquietuds i els farem saber la problemàtica que hi ha en aquests moments.


Recordeu que el Col·lectiu Ronda ha donat suport a diverses plataformes, una d’elles la dels afectats per l’ICAM.


Comunicat 12. (18/10/2020)


Benvolguts, benvolgudes,


Aquest comunicat us servirà per posar-vos al dia dels progressos que està fent la plataforma. Moltes de nosaltres portem més de 6 mesos i voldríem que la recerca mèdica, pugui donar una resposta, ben aviat, a la persistència dels nostres símptomes. Malauradament, encara hi ha poques respostes a les nostres necessitats i cal continuar treballant per a visibilitzar el nostre col·lectiu, perseguir els compromisos de la Sanitat Pública i impulsar amb les societats científiques i mèdiques la recerca de les seqüeles i els símptomes persistents dels transportadors de llarga durada.


Reunions amb la Conselleria de Salut


A la darrera reunió amb els tècnics/càrrecs polítics del Departament de Salut, van tractar el tema del protocols que han preparat dues metgesses, amb la col·laboració del grup de sanitaris i de comunicació, que ens han donat suport en tot aquest procés, l’Esperança Martín i la Gemma Torrell. En la propera reunió es conformarà el grup de recerca, on el nostre col·lectiu tindrà veu i participarà en tot moment. S’han compromès a tenir el protocol llest a finals de desembre.

D’altra banda es va insistir en la necessitat de fer arribar, de nou, als Centres d’Atenció Primària i als Hospitals, el comunicat que el Departament de Salut va publicar al Canal Salut i que molts centres no han rebut. I engegar un campanya comunicativa de sensibilització per part del Departament per donar a conèixer #CovidPersistent. Es prepara una infografia per reforçar el comunicat.

També es va parlar de la necessitat d’iniciar la recerca per saber el perquè de la persistència dels símptomes i les seqüeles que la Covid-19 deixa en un % de pacients. Ens van confirmar una aportació econòmica per part del Departament de Salut a IDIAP de 30.000 € per a iniciar l’estudi de la COVID persistent. Des del col·lectiu vam reclamar que l’aportació fos superior i que dediquessin més diners públics a la investigació.


Seguim traslladant al grup de treball del departament de Salut, la necessitat de reunir-nos amb la Consellera Alba Vergés i demanar-li que, en la seves compareixences públiques, parli de la COVID Persistent i ens reconegui públicament.



CONTACTE AMB EL COL.LECTIU RONDA PEL TEMA DELS ACOMIADAMENTS I BAIXES LABORALS


Per a la vostra informació, hem contactat amb el col·lectiu Ronda, una cooperativa d’advocats i advocades que es dediquen a l’assessoria jurídica, laboral, fiscal, econòmica i social, que entenen el dret com un exercici per a construir un món més solidari. Donen resposta a demandes i peticions que reclamen d’una resposta global.

https://www.cronda.coop/coronavirus


Estem pendents del dia de reunió, -probablement el dia 30 d’octubre- i traslladarem totes les inquietuds, ens informarem sobre les baixes i els acomiadaments, demanda col·lectiva a Salut, les incapacitats, les seqüeles, per a poder donar resposta a moltes persones del col·lectiu.


Aquest col·lectiu ha donat suport a les plataformes per l’aminat i els afectats per l’ICAM.



SEMG


El termini per omplir la enquesta que els col·lectius #LongCovidActs acaba aquesta setmana. Des de els col·lectius #LongCovid Acts, hem demanat a la SEMG conèixer els resultats abans de la seva publicació.

Aquest mes d’octubre, comencen unes reunions paral·leles amb diverses seccions de la SEMG: pneumologia, neurologia, etc.


D’altra banda, mitjançant l’agrupació de col·lectius s’està fent contactes amb altres col·lectius internacionals, per poder pressionar la OMS perquè preguin mesures urgents sobre els casos de COVID Persistent.


També hem aconseguit, després de perseguir-ho molt, que la SEMG i l’IDIAP, trobin una fórmula de col·laboració conjunta pel que fa a la investigació de la COVID Persistent. Ben aviat, la vicepresidenta de la SEMP, Pilar Rodríguez Ledo i el director de IDIAP, Pep Basora han quedat per trobar-se virtualment i parlar de les formes possibles de cooperació.



LA MARATÓ DE TV3


Estem fent totes les gestions possibles per a poder participar com a col·lectiu d’Afectades i afectats per la COVID Persistent en el programa de la Marató de TV3. Sembla que és difícil i s’està treballant per a poder sortir com a col·lectiu. Sembla ser que algunes persones del grup han contactat amb el programa i potser sortiran a la Marató. Farem una reunió exclusiva d’aquest tema per poder parlar-ne i seguirem fent contactes per a poder garantir la nostra presència com a col·lectiu.



IMPORTANT!!!


Necessitem comptar amb persones que vulguin ajudar a la Plataforma. Us recordem que els grups de treball existents són : Comunicació, Sanitaris, Legal i Incidència Política. Si us plau, en cas que vulgueu participar, feu-nos arribar un correu electrònic a simplleusabandonatscovid19@gmail.com amb l’etiqueta del grup.

Necessitaríem alguna persona que vulgui col·laborar en la gestió del compte de Twitter.


Cuidem-nos!



Comunicat 11. (30/07/2020)

Aquest comunicat us servirà per gestionar la queixa formal davant del canvi de contingència amb què us esteu trobant alguns de vosaltres, pel qual se us dona d’alta per Covid-19 i se us fa una nova baixa per malaltia comuna (miàlgia, ansietat, migranya, etc.).

Què suposa el canvi en el tipus d’incapacitat temporal?

Amb aquest canvi es substitueix una Incapacitat Temporal (IT) per accident laboral per una IT per malaltia comuna, cosa que suposa un perjudici per a la persona que ho pateix en dos sentits:

    1. Es trobarà que no percep el total del subsidi per IT.

    2. Quedarà exclosa dels protocols de seguiment de malalts i malaltes persistents per la Covid-19 i no podrà reclamar cap pensió o subsidi en cas que la simptomatologia incapacitant es cronifiqui.

Instruccions per a la presentació de la queixa formal

El document no es pot presentar físicament i és per això que us adjuntem l’enllaç per poder-ho fer de dues maneres diferents:

  • amb certificat electrònic

  • sense certificat electrònic

https://w6.seg-social.es/ProsaInternetAnonimo/OnlineAccess?ARQ.SPM.ACTION=LOGIN&ARQ.SPM.APPTYPE=SERVICE&ARQ.IDAPP=FRCOGENE&ORGANISMO=I

Apartats del formulari:

  • Dades personals

  • Província o organisme de destinació

  • Escrit, sol·licitud o comunicació: en aquest apartat és on heu de fer constar el canvi d’IT per accident laboral a IT de malaltia comuna sense que la vostra simptomatologia hagi variat i sol·licitar que us torni a modificar la baixa amb el motiu pertinent.

  • Teniu la possibilitat d’adjuntar documents. Us recomanem que hi presenteu les dues baixes i, si en teniu, algun informe mèdic en què consti la vostra simptomatologia.

Al següent enllaç trobareu més informació sobre els canvis de contingència:

https://treball.gencat.cat/es/ambits/seguretat_i_salut_laboral/accidents_i_malalties/procediment_contingencies/index.html

Què passa si ens deneguen la reclamació pel canvi de contingència?

En cas de denegació de la reclamació, caldrà iniciar la vida judicial. En aquest sentit, sapigueu que com a treballadors, personal laboral i funcionaris tenim dret a assistència jurídica d’acord amb el que s’estableix en la Llei d’assistència jurídica gratuïta. En principi la designació d’un professional de Dret ens la faran únicament quan hi hagi una resolució que posi fi a la via administrativa; és a dir, quan l’INSS ens hagi donat una resposta negativa al formulari.

Als enllaços següents trobareu els requisits econòmics per poder sol·licitar assessorament legal de manera gratuïta:

Suposant que s’arribi a judici, també ens caldrà la intervenció d’un metge/ssa forense. En aquest cas, la concessió o no d’aquesta assistència de manera gratuïta també dependrà dels ingressos de la unitat familiar.

El formulari de petició de revisió, així com la documentació generada tant per la persona que us hagi assessorat com el peritatge mèdic s’hauran d’enviar a l’INSS. Per això us caldrà anar a l’enllaç següent (vegeu-lo a sota) i clicar a l’apartat Sol·licitud de revisió de la incapacitat permanent:

https://sede.seg-social.gob.es/wps/portal/sede/sede/Ciudadanos/incapacidad/04incapacidad/!ut/p/z1/pVNNc5swEP0tPXDEWvEpciOZDo1jmrqE2HDJyELYSm1BQDHJv-_idKZJ28TTMTNC2jfSvt23u6QkS1JqvldrblSj-RbtogzuXBp4NAI6S-DyM8R5epVH7txNnIAsDhfgnS8GUn78_paUpBTatGZDil5W8k402kitqqa3YAQsEOqx4hXXI6K04C0XCgELwHtljo5aPJECqOc7tajsOhSB7YXg2jwKfDugnNJAOJ6Q_q_A34kMoqOBL0a-Ix4OFz7QZkrK9bZZvegc65XL1qTsZC072U0eO4Q3xrRnFlgwDMOkl2u7b4Ti24lEKYYWf23TGb5Foz-IY2SnpbHgm9Q9VlD1hiOeyW6vhBr1cz3GQgs8iAKGGwXH_xf5pukNWf5FSjJcBSoX_s4bIMFk8nPIbsGhkLhksVdyILluuh2mlv1nYb7AnwwJnfsjwzW7_D6nwMITGV7c-9cM6BScGQQpgziaZ_nsK3Uh9E50Pz3WOqi306UXKerdcrOxla4bsnzdysu3nY0P1P3DQxnjqIzT8YS1OW1W2l2-Y-6z_aNOjb_yiul-GG7q3cWKPT_5RfzpJ94K86w!/dz/d5/L0lHSkovd0RNQU5rQUVnQSEhLzROVkUvY2E!/

IMPORTANT!!!

Necessitem registrar les persones que us trobeu amb la situació del canvi de motiu d’IT de cara a les reunions que mantenim amb el Departament de Salut. Si us plau, en cas afirmatiu, feu-nos arribar un correu electrònic a simplleusabandonatscovid19@gmail.com.

Cuidem-nos!


Comunicat 10. (25/07/2020)

Benvolgudes, benvolguts,

Us informem que els esforços que hem invertit en el grup d’incidència política aquestes darreres setmanes, en què hem estat treballant amb tècnics de Salut vehiculats per la Secretaria d’Atenció Primària i Participació, s’han concretat en la tramesa, a tots els professionals sanitaris, d’una nota informativa sobre els pacients post-COVID.

Els punts més importants de la nota informativa pel que fa al nostre col·lectiu i que podeu consultar aquí

són:

  1. El reconeixement de les malaltes i els malalts lleus o moderats, sense confirmació microbiològica durant la fase aguda, que continuen amb simtpomatologia compatible amb la Covid-19 més enllà de les dues o tres setmanes establertes com a període de durada mitjana de la malaltia.

  2. Un llistat de simptomatologia persistent, que inclou totes les afectacions recollides entre els membres del col·lectiu.

  3. L’evidència que no hi ha prou estudis ni una definició prou clara de simptomatologia persistent i que no se sap l’impacte real en la salut dels malalts i malaltes de #COVIDpersistent. En aquest sentit, s’encoratja els professionals a generar coneixement d’aquesta nova realitat a través de la recerca i l’experiència.

Aquest és un primer gran pas que ha de servir per millorar l’atenció rebuda, però també per poder defensar els nostres drets com a persones malaltes.

Cuidem-nos!


Comunicat 9. (16/07/2020)

Benvolgudes, benvolguts,

Us informem que en els últims dies s’han concretat espais de col·laboració per tal que els nostres casos siguin estudiats. A continuació, us en donem detalls:


Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol)

Hem aconseguit un projecte de col·laboració entre l’Institut Català de la Salut (ICS), on col·labora la investigadora Ariadna Mas, i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) gràcies al treball intens, proactiu i eficaç del grup de sanitaris. Per tant, inclou diverses persones del grup de treball de sanitaris i representants de l’ICS i de l’IDIAP.

L’estudi constarà de dues parts: un estudi clínic quantitatiu, mitjançant el formulari treballat pel grup de sanitaris del col·lectiu, i un de qualitatiu, mitjançant la realització d’entrevistes per tal d’avaluar l’experiència de la malaltia, l’afectació i les recaigudes.

Un dels entrebancs amb què ens trobàvem a l’hora de concretar aquesta col·laboració és que ens calia constituir-nos prèviament com a associació, cosa que finalment no serà necessària. Caldrà que cada persona del col·lectiu que vulgui participar en l’estudi signi un consentiment informat. Les dades quedaran incorporades a la plataforma RedCap, una plataforma en línia que permet la recollida de dades en estudis d’investigació bàsica o clínica i que compleix la normativa de LOPD. Per tant, cadascú que hi vulgui participar podrà autoritzar individualment i a través de consentiment informat, l’explotació de les seves dades en l’estudi.

També s’inclouran pacients de fora del col·lectiu, d’atenció primària i hospitalària.

Es preveu que es tanqui el protocol aviat i que s’enviï al Comitè d’ètica i investigació clínica (CEIC) abans de l’agost del 2020. El projecte s’enviarà a la convocatòria de projectes, si cal publicar-lo, i a la Marató de TV3 d’enguany, dedicada a la COVID-19.


Sociedad Española de Medicina General y de Familias (SEMG)

Des de Madrid, el Dr. Lorenzo Armenteros va contactar amb el col·lectiu de Madrid per intentar obrir una col·laboració.

S’han format grups de treball, amb aportacions de tots els col·lectius, tot i que en la part més tècnica i mèdica, només hi ha un metge de Madrid i sis persones del col·lectiu de Catalunya.

Enviaran una enquesta google per a poder recollir tota la simptomatologia i quantificar les persones tenen persistència de la COVID-19.

Faran arribar als seus associats un comunicat on s’explicaran els nostres casos, es demanarà una atenció més empàtica per part dels professionals d’atenció primària i que l’atenció primària ens tingui en compte a l’hora de visitar-nos als CAPS i hospitals.

  • El grup de protocols farà una infografia que recollirà la simptomatologia recollida i en farà difusió des de la SEMG a xarxes i tots els seus associats.

  • El grup d’escales ja ha recollit molta informació i comença a treballar en confecció d’unes escales que permetin valorar el nostre estat de salut, ja que molts de nosaltres tenim PCR i serologies negatives. Serviran per demostrar com ens trobem amb uns valors que es definiran entre els sanitaris i metges.

  • El grup d’incapacitats temporals començarà a treballar quan la persona representant del SEMG s’incorpori, que està de vacances. Aquest grup s’encarregarà de fer propostes per unificar els criteris de les baixes. A altres llocs, està passant el mateix que aquí: el criteri no està unificat.

  • El grup d’investigació ha començat a treballar en un esquema de projecte i està esperant a parlar amb IDIAP per si les dues organitzacions poden col·laborar.


Reunions Secretaria d’Atenció Primària i Participació

Des del 15 de juny ja s’han realitzat quatre reunions amb els tècnics de Salut, l'última va ser aquest dimarts. Des del grup d’incidència política en fem una valoració positiva, ja que veiem una bona predisposició per part de tots els membres del grup de treball i estem avançant en els punts acordats. Dos dels cinc punts dels acords, que ja us vam traslladar en comunicats anteriors, ja s’estan treballant i la resta s’iniciaran en breu.

D’una banda, us fem saber que aviat es farà arribar als centres d’Atenció Primària un comunicat en què s’exposa l’existència de casos de covid-19 persistents i de la simptomatologia existent, i alhora s’encoratjarà els facultatius a atendre’ls, ferne el seguiment i acompanyar-los a través dels circuits establerts en coordinació amb atenció especialitzada. Des del col·lectiu, veient el que algunes companyes ens explicaven sobre les seves baixes laborals, es va demanar que aquest comunicat també es fes arribar a l’ICAM i a les Mútues d’accidents de treball i malalties professionals, i s’han compromès a fer-ho.

Per altra banda, en la reunió de la setmana passada i en referència a la necessitat d’identificar i classificar els casos existents a través dels nostres expedients com a pacients, es va presentar una proposta que van treballar els especialistes i que ens traspassaran per escrit per tal de ser valorada i consensuada.

La propera reunió està prevista per a la setmana vinent.

Cuidem-nos!


Comunicat 8. (23/06/2020)

Benvolgudes, benvolguts,

Dilluns 22 de juny hi va haver la primera reunió de membres del col·lectiu amb el grup d’experts proposats per al departament de Salut. L’objectiu d’aquest grup de treball és establir els mecanismes pels quals cal abordar la nostra simptomatologia persistent.

Aquest grup de treball està format per:

  • La Secretària d’Atenció Sanitària i Participació: la Sra. Carme Bertral.

  • La Directora General de Planificació en Salut: la Sra. Pilar Saura.

  • El Responsable d’Atenció Primària del Departament de Salut: el Sr. Rafael Ruiz.

  • La Directora de l’Àrea Sanitària del CatSalut: la Sra. Xènia Acebes, acompanyada o substituïda per la Sra. Assumpta Ricart

  • El Director General de Recerca i Innovació en Salut: el Sr. Robert Fabregat, acompanyat o substituït per la Sra. Anna Masseguer

  • El Director del Pla Director de malalties de l’aparell locomotor: el Sr. Xavier Surís.

  • El President de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC): Dr. Antoni Sisó.

  • El Cap de Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de la Mar: el Sr. Juan Pablo Horcajada.

  • El pneumòleg de l’Hospital Parc Taulí: el Sr. Manel Luján

  • El Coordinador de la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació: el Sr. Raül Serra

  • Tres membres del Col·lectiu d’Afectades i Afectats Persistents per la COVID19.

o Alexandra Cat membre del grup de Sanitaris, legal i incidència

o Gemma Vila membre del grup d’incidència

o Eva Sanfacundo membre dels grups d’incidència i comunicació

A continuació, i a l’espera de rebre l’acta de la reunió, us fem arribar els primers compromisos. Tal com es va fer en l’anterior comunicat, us demanem que quedi únicament a nivell intern del col·lectiu

Compromisos assumits per part del col·lectiu:

  1. Ens comprometem a fer arribar el qüestionari abreujat amb el llistat de simptomatologia de covid persistent que treballen les companyes del grup de treball de Sanitaris, per tal d’ajudar-los a tenir una informació d’utilitat de cara a establir els protocols de treball.

Compromisos assumits per part del Departament de Salut:

  1. A emetre amb la major brevetat possible, tal com ja es va sol·licitar en la primera reunió, un comunicat adreçat als centres d’atenció primària on es posi de relleu l’existència de casos com els nostres i on s’ofereixi suport per a totes aquelles consultes que els facultatius puguin tenir. Aquest comunicat serà consensuat pels membres del grup de treball.

  2. A iniciar els treballs per a la definició de covid-19 persistent basant-se amb evidències i literatura científiques. Comenten que aquesta no és una tasca ràpida i que dependrà dels efectius de què disposin.

  3. A portar un registre de casos de covid-19 persistent per agilitzar-ne la detecció i perquè se’n recullin dades de manera sistemàtica amb vistes a fer-ne recerca científica. La sistematització a través del codi/malaltia s’ha de consensuar a escala europea. Tant des del col·lectiu i com per part d’alguns membres del grup d’experts s’han fet propostes que cal veure si són viables.

  4. A fer un protocol on s’incloguin tant la proposta d’atenció com el tractament a pacients amb covid-19 persistent.

  5. A proposar estudis que es faran de forma complementària a l’atenció al pacient.

Finalment, us informem que ens hem emplaçat a una propera reunió dilluns 29 a les 13h i que el compromís és que en aquesta reunió els punts 1 i A es puguin presentar com a treballats, mentre que el punt B es presenti com iniciat. Esperem que la resta de punts, dels quals encara s’han de posar les bases, es treballin en la propera reunió.

Us adjuntem l’acta de la primera reunió, amb el compromís de fer-vos arribar l’acta de la reunió mantinguda ahir mateix tan bon punt ens la facin arribar.

Cuidem-nos!


Comunicat 7. (19/06/2020)

Tenim constància que molts de nosaltres no estem rebent un tracte del tot correcte per part del nostre centre de salut.

Si creieu que el tracte rebut a un CAP, CUAP o hospital del Servei Català de la Salut no ha estat del tot respectuós, ja sigui des del punt de vista mèdic o personal, des del col·lectiu us animem a presentar una queixa o reclamació.

Tenim dues opcions, SÍNDIC DE GREUGES /CAT SALUT, us encoratgem a utilitzar-les totes dues o la que considereu més adient.

Com bé sabeu, hi ha diverses vies per poder formalitzar les vostres queixes, però últimament i donades les circumstàncies, l'opció de presentar la queixa en línia és segurament la més adient. A continuació us en facilitem els enllaços.


A ) Cat salut : https://ovt.gencat.cat/gsitfc/AppJava/generic/conqxsGeneric.do?webFormId=391&topicLevel1.i d=1523&set-locale=ca_ES

  • Marqueu la casella "Formular una queixa"

  • Tema: Salut.

  • Subtema 1 : Accés i atenció ciutadana.

  • Subtema 2 ; Altres.

  • Assumpte: Queixa formal atenció de pacients amb Covid persistent.

  • On diu “Missatge” hi escriviu el text que us deixem a l’apartat exposició de fets.

Recordeu d’escollir l’opció amb què us sentiu més representades.

A continuació, empleneu la resta de camps amb les vostres dades personals.


B) Síndic de Greuges: https://www.sindic.cat/ca/page.asp?id=90

Un cop dins del formulari, empleneu-lo amb les vostres dades personals i on diu “motiu de la queixa” escriviu-hi una exposició dels fets segons hagi estat el vostre cas.

Podeu encapçalar el motiu amb el mateix assumpte que feu servir per a Salut: Queixa formal atenció de pacients amb Covid19 Persistent

Recordeu d’escollir l’opció amb què us sentiu més representades.



Comunicat 6. ( 16/06/2020)

Companyes, companys,

Com hem anat informant, ahir dilluns 15 de juny hi va haver la reunió de membres del col·lectiu amb representants del Departament de Salut de la Generalitat. La reunió, que inicialment s'havia demanat amb la consellera, finalment s'ha celebrat amb la Sra. Carme Bertrán, Secretaria d'Atenció Sanitària i Participació del Departament de Salut.

A hores d'ara encara restem a l'espera que des de la Generalitat se'ns faci arribar l'acta de la reunió que es va mantenir ahir, i que us enviarem tan bon punt ens arribi.

De moment, us fem arribar una breu valoració d'urgència i que, us demanem que quedi únicament a nivell intern del col·lectiu:

• Des de la Generalitat ens han afirmat que són conscients de l'existència de forces persones amb persistència de símptomes de Covid, especialment en malalts de menys de 60 anys, és a dir, persones joves. Tanmateix, han mostrat la voluntat d'abordar el problema i donar-li el tractament més adient.

• També han afirmat que en ser la malaltia nova, ara, tot just s'està començant a entendre les diferents manifestacions que aquesta va mostrant als éssers humans.

• La cap del departament ens ha manifestat la seva voluntat de crear un grup de treball per definir els protocols i veure com s'han de tractar els casos com els nostres.

• L'actitud que han mostrat ara com ara, és la de comptar amb el col·lectiu per prendre decisions.

• També s'han compromès a traslladar molt aviat les indicacions als facultatius d'atenció primària sobre el covit-19 persistent. Estem a l'espera de veure l'acta per conèixer el calendari, i els compromisos concrets, ja que aquesta qüestió ha quedat a l'aire.

Quedem a la vostra disposició i heu de saber que us traslladarem la informació tan bon punt arribi a les nostres mans.

Salut.



Comunicat 5. (15/06/2020)

Us recordem que ​aquest matí s’ha la ​reunió amb la Conselleria de Salut​. Un cop els membres del grup de treball d’incidència política ens en facin un resum, us el traspassarem i prepararem un comunicat que sortirà probablement dimarts.

ACCIONS PREVISTES AQUESTA SETMANA

- Dilluns, 15 de juny​: ​aquesta tarda​, i en una acció comunicativa conjunta amb les ​comunitats de Madrid, Andalusia i Euskal Herria​, comencem la difusió d’un ​manifest conjunt​, acompanyat d’un vídeo que han preparat dues publicistes afectades de Madrid amb les fotografies que ens heu fet arribar afectades i afectats de diversos col·lectius.

Hora: 18h Hashtag: #covidpersistente Enllaç al vídeo: https://youtu.be/wSQWxhsnSUk

Us passem el manifest conjunt en pdf. FEU-NE DIFUSIÓ ENTRE ELS VOSTRES CONTACTES!!!

- Dimarts, 16 de juny: difusió del comunicat amb les conclusions de la reunió amb Salut.

- Dijous, 18 de juny: ​enviament de queixes formals a Salut, el Síndic de greuges i centres sanitaris concrets.

Us recordem que podeu col·laborar en els grups de treball següents: legal, comunicació, comunicació interna, incidència política i sanitaris. Totes les aportacions són benvingudes.

Cuidem-nos !


Comunicat 4. (08/06/2020)

COOPERACIÓ COMUNITATS.

El passat divendres 5 de juny vam mantenir una reunió per cercar vies de cooperació entre els col·lectius de Madrid, Andalusia i Catalunya.

De la reunió que vam mantenir vam arribar als acords següents:

1. Intentar consensuar un manifest entre els tres col·lectius. Estem treballant en aquest manifest a tres bandes, que ens pot donar més visibilitat i també pot fer arribar els nostres casos més enllà de les nostres comunitats.

2. Una acció comunicativa conjunta: cal fer-se una foto amb un cartell on escriurem :

- NOM

- EDAT

- + ELS DIES QUE PORTEM AMB SÍMPTOMES (EX. +60, +40 +56)

- ELS SÍMPTOMES (TOS, FATIGA, ETC...)

- ETIQUETA #covidpersistent

Us demanem que envieu les fotografies al correu de simplleusabandonatscovid19@gmail.com entre avui i demà.

Molts ànims a tots i totes. Cuidem-nos!

8 de juny del 2020

Comunicat 3. ( 01/06/2020)

Hem constatat que hi ha força persones del col·lectiu que s’estan trobant que els donen l’alta laboral sense que hagin desaparegut els símptomes que els incapaciten per treballar. És per això que hem considerat convenient fer un comunicat explicant els drets que tenim en aquest sentit.

Estat de la qüestió:

Moltes de nosaltres seguim amb símptomes que persisteixen al llarg de moltes i moltes setmanes, i que ens impedeixen de fer una vida normal i incorporar-nos als nostres llocs de treball.

Durant el brot de la pandèmia, la majoria de nosaltres ens hem quedat a casa patint la simptomatologia compatible amb la COVID-19 per prescripció mèdica, d’acord amb els protocols que les autoritats sanitàries han fet arribar als Centres d’Atenció Primària.

Precisament aquests protocols han fet que la gran majoria de membres del col·lectiu haguem estat ateses des dels nostres CAPs per via telefònica. En alguns casos, des d’allà hem estat derivades a hospitals públics, on el col·lapse de la situació de la pandèmia va fer que ens retornessin a casa perquè els nostres casos no eren de vida o mort.

El servei telefònic ha estat una solució provisional, però ha desvirtuat totalment la figura del metge o la metgessa de família. Moltes de nosaltres hem perdut el contacte amb el nostre metge referent

Quins drets tenim com a malaltes i malalts:

- Tenim dret a la visita presencial. De fet, és il·legal donar l’alta al pacient per via telefònica.

- Tenim dret a saber quin és el motiu de l’alta. Per tant, en cas de persistència de símptomes hem de saber si s’ha indicant que ens hem curat, cosa que ens permet fer la nostra tasca habitual.

Aquest punt és especialment important: en aquests moments no sabem si la nostra simptomatologia és conseqüència de l’activitat del virus o de les seves seqüeles. Volem pensar que millorarem i ens curarem, però no hi ha prou elements d’estudi per saber-ho. Davant d’una possible demanda futura d’una incapacitació, el fet d’acceptar una alta sense haver-nos curat pot ser un argument de pes perquè en la deneguin.

- Tenim dret a impugnar una alta. Qualsevol persona que hagi rebut una alta telefònica sense estar-hi d’acord, pot presentar-se a urgències del seu CAP o CUAP de referència i demanar una revisió de l’alta telefònica, prèvia exploració física.

Informacions relacionades amb aquesta qüestió:

- La PCR i la serologia no poden ser proves decisòries per donar d’alta a pacients de llarga durada de la COVID-19. Hi ha bibliografia que acredita que aquestes proves no són fiables.

- No és necessària una prova diagnòstica per a la determinació d’una baixa per malaltia. Es donen baixes per la grip, la depressió, la lumbàlgia, la insuficiència cardíaca, la gastroenteritis… i en cap cas són malalties determinades per proves diagnòstiques.

- No hi ha cap protocol que estableixi quin temps de curació necessiten les persones amb COVID-19. És una malaltia molt recent i encara és aviat per determinar-ho.

- Els nostres metges i metgesses estan rebent molta pressió per part de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques per començar a fer altes indiscriminades. El motiu és estrictament econòmic. La FOCAP ho ha denunciat reiteradament.

No deixem que trepitgin els nostres drets!

Molts ànims a tots i totes. Cuidem-nos!

1 de juny del 2020


Comunicat 2. (28/05/2020)

Reiterem que som una plataforma formada per persones d’origen divers que treballem conjuntament per a aconseguir que les autoritats sanitàries i l’Administració ens considerin com a malalts amb una singularitat de covid19-persistent, que facin un seguiment exhaustiu i amb un protocol marcat que garanteixi els drets de tothom.

El nostre és un treball cooperatiu i assembleari, organitzat en equips de treball, en què les decisions es prenen en equip i on aquestes decisions són respectades per tothom.

RECORDEU

1. Canals oficials d’Afectades i afectats persistents per la covid-19:

- Correu electrònic: simplleusabandonatscovid19@gmail.com

- Compte de Twitter: @COVID19persist1

- Canals de difusió: DIFUSIÓ COVID19 persist (via Whatsapp, i Telegram)

- Blog: https://sites.google.com/xtec.cat/afectatspersistentscovid19/home?authuser=0

No tenen res a veure amb el col·lectiu:

- Correu electrònic: covid19persistente@gmail.com

- Comptes de Twitter: @CPersistente ni @COVIDWarriors

- Compte de Telegram: COVID19Persistente (t.me/COVIDPersistente)


S’ha publicat una notícia al diari digital El Economista que barreja dades del nostre col·lectiu amb les d’aquestes entitats i on el llistat de símptomes treballat pel grup de Sanitaris, comprovat per metges tenint en compte el vostre llistat del xat, ha estat agafat dels nostres arxius sense autorització i publicat. És per aquest motiu que us demanem un cop més que no en feu difusió. Hem contactat amb el mitjà perquè retiri el reportatge i encara no tenim resposta.


2. Qüestions a tenir en compte respecte a l’ús del xat genèric Covid19-persistents:

- Recordeu de protegir les vostres dades personals i no mostrar-les públicament al xat.

- Per la vostra salut i benestar, no us automediqueu!!! Només el personal mèdic de cadascú, que té els coneixements disponibles i el vostre historial, pot us pot aconsellar.

3. Us recordem la convocatòria de la reunió el proper dissabte dia 30 a les 11 del matí.

Molts ànims a tots i totes. Cuidem-nos!

28 de maig del 2020


(25/05/2020)

Des de la plataforma ens hem posat en contacte amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol en relació a l'anunci per part del Dr. Clotet (del passat dissabte 23 de maig al programa FAQ’S de TV3) de la creació de una unitat específica per a casos com el nostre en aquest hospital.

Ens han dit que l’estudi encara no ha començat. Tot i això ens han indicat que cadascuna de les persones interessades enviem, a tiítol individual, un correu electrònic a l'adreça info@flsida.org amb el nom complert i el telèfon, i que contactaran quan s'inicii la unitat. Indiqueu també que formeu part del col·lectiu d'afectats i afectades persistents per la Covid-19.

Paral·lelament farem arribar un correu en nom del col·lectiu COVID19_persitent per donar-nos a conèixer i reforçar cadascuna de les particularitats del grup.


Salutacions!

25 de maig del 2020

Comunicat 1. ( 23/05/2020)

La plataforma d’afectats i afectades té com a finalitat, reclamar l’atenció mèdica adequada davant de la persistència de la simptomatologia compatible amb la COVID-19. No té, doncs, ni objectius polítics ni ideològics.

Els grups de treball actuals són:

LEGAL:

1. Vetlla per la protecció de dades de totes les persones que formem part de la plataforma.

2. Estudia si la plataforma s’ha de recolzar en alguna fórmula jurídica concreta.

3. Identifica els espais oficials on hem de fer arribar les nostres demandes i queixes (Síndic de greuges, Departament de Salut, centres hospitalaris i CAPs específics).

Aviat us podrem oferir un text model i uns breus tutorials per tal que cadascú ho pugui tirar endavant a títol individual.

SALUT:

1. Treballa en l’elaboració d’un qüestionari que permeti recollir i analitzar dades referents a malalts/es persistents: durada dels símptomes, tipus de símptomes, proves diagnòstiques a què ens han sotmès, etc.

INCIDÈNCIA INSTITUCIONAL/POLÍTICA

1. Està enllestint una carta adreçada a la Consellera de Salut Alba Vergés.

2. Paral·lelament té previst elaborar-ne una altra adreçada al Síndic de Greuges.

3. A partir d’aquí, contactarà amb tots els partits polítics amb representació parlamentària.


COMUNICACIÓ

1. S’ocupa de la gestió dels correus electrònics.

2. Prepara el recull de premsa amb tot el que es va publicant sobre la plataforma a https://sites.google.com/xtec.cat/afectatspersistentscovid19/home

Si us arriba alguna notícia relacionada amb la nostra situació, també ens la podeu fer arribar a través del correu i la penjarem pels canals corresponents.

3. Gestiona la comunicació externa: s’ocupa de la relació amb els mitjans de comunicació i gestiona i nodreix el compte de Twitter de la plataforma (@COVID19persist1).

4. Convoca les assemblees i reunions necessàries.

COMUNICACIÓ INTERNA:

1. Gestiona la comunicació interna: comunica les aparicions en mitjans a través dels canals de difusió de Whatsapp i Telegram, i gestiona conflictes interns.

2. Prepara els comunicats interns per fer arribar els acords de les assembles, les reunions amb la Conselleria de Salut, amb altres col·lectius.

3. S’encarrega de recordar la importància de preservar les dades personals i recordar que l’automedicació no és el camí adequat per a resoldre la simptomatologia persistent de la malaltia.

4. S’encarreguen de traslladar la comunicació del grup transversal, on són tots els grups de treball.

COOPERACIÓ COMUNITATS:

1. S’encarrega de treballar la cooperació entre totes les comunitats que tenen un col·lectiu de COVID-19 persistent.

2. Orepara un manifest conjunt de totes les comunitats que s’hi vulguin implicar. En aquests moments, les comunitats actives són Madrid, Andalusia i Catalunya. Estem esperant resposta d’altres comunitats.

QÜESTIONS REFERENTS AL FUNCIONAMENT

– Què he de fer si em vull incorporar a un grup de treball?

Us preguem que ens ho feu saber a través del correu electrònic de la plataforma simplleusabandonatscovid19@gmail.com i que a l’assumpte hi poseu COL·LABORACIÓ_“nom del grup de treball”. Hi ha molta feina a fer i els grups de treball estan oberts als membres de la plataforma. Ara bé, us demanem cert marge de temps perquè cada grup es pugui consolidar abans de fer noves incorporacions.

Aprofitem per fer una crida concreta per al grup de LEGAL: caldria incorporar alguna persona de l’àmbit del dret o afí per donar un cop de mà.

– Què he de fer si tinc alguna consulta concreta per a un grup de treball?

Feu-ho mitjançant el mateix sistema: envieu-nos un correu a simplleusabandonatscovid19@gmail.com i indiqueu-ho en l’assumpte, CONSULTA_“nom del grup de treball”.

– Per a què serveix el grup de whatsapp Covid19_persistents?

És un espai lliure on compartir incerteses, estats físics i estats d’ànim, un punt de trobada per sentir-nos totes i tots una mica més acompanyats.

Us recordem que cal ser curosos amb els missatges i que no s’accepta cap tipus de falta de respecte. Qualsevol persona que se salti aquesta norma bàsica de convivència serà expulsada automàticament del grup.

Us demanem que us abstingueu, també, de fer recomanacions de tipus mèdic: ni en som especialistes, ni ho podem fer bastant-nos en les informacions que circulen pel grup de whatsapp.

– Més enllà dels canals de difusió establerts, hi ha prevista alguna trobada que compti amb la participació de tots i totes?

Sí: quedeu convocats i convocades el pròxim dissabte dia 30 de maig a les 11h a una assemblea general que té prevista una durada de dues hores. En els propers dies se us comunicarà el canal a través del qual es farà aquesta reunió.

Molts ànims a tots i totes. Cuidem-nos!

23 de maig del 2020