Activitats medioambientals

Alguns dels temes que es tracten per tal d'educar d'una manera ambientalment correcta i sostenible hi ha: el canvi climàtic, la gestió i prevenció dels residus, les plagues urbanes, la descoberta de l'entorn natural dels municipis i del país, el cicle de l'aigua i l'energia.

En definitiva, cal prendre consciència de la crisi ambiental en la qual es troba el nostre planeta, ja que les persones no vivim aïllades, sinó que estem integrades dins d'un medi del qual formen part de manera permanent. 

Cal conèixer i tenir sensibilitat pel medi ambient i començar des de l'àmbit més local. Per aquest motiu es proposen visites guiades a la comarca, per conèixer l'entorn proper i la seva gestió mediambiental. L'objectiu és que l'alumnat prengui consciència del seu medi i aprengui els coneixements i els valors que el preparin per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs; alhora que pot fer de transmissor del coneixement i sensibilitzar la població a comportar-se d'una manera adient i correcta amb l'entorn.  

Deixalleria i depuradora

Per tal de conèixer els problemes ambientals actuals, i en concret, des de l'àmbit local, es proposen visites guiades a les instal·lacions de les deixalleries i/o depuradores comarcals

La deixalleria és una instal·lació que permet assolir nivells més alts de recollida selectiva i que també pot prestar tasques de suport al servei municipal de recollida de residus. La visita permet descobrir les normes bàsiques de la gestió adequada dels residus acceptats a la deixalleria i els usuaris que la poden utilitzar.

Actualment, es poden visitar les deixalleries de Tremp, de la Pobla de Segur i d’Isona i Conca Dellà.


Les aigües residuals són aigües extretes de rius, fonts, pous, a les quals s’han incorporat substàncies contaminants molt diverses durant el seu procés d’utilització domèstic, industrial o agrícola.  Aquestes aigües han perdut la seva qualitat i cal depurar-les.

La depuració d’aigües residuals és un procés que es produeix a la natura, espontàniament, però és lent.

A la planta depuradora, el procés de depuració que ja es faria de manera natural, s’accelera molt i s’eliminen de l’aigua gran part dels materials afegits durant el seu ús. Posteriorment, l’aigua ja neta, no contaminada, s’aboca al riu. Aquesta aigua ja té unes condicions acceptables per a la vida, però encara no és apta per al consum humà. 


Activitats

Visita
Deixalleria

Nivell

primària i secundària

Descripció

Visita guiada que permet a l'alumnat conèixer la realitat que envolta la gestió de les escombraries i sensibilitzar-lo de la importància del reciclatge.

LOCALITZACIÓ

Tremp: Polígon Industrial Partida la Colomina

La Pobla de Segur: C/ del Escorxador s/n

Isona i Conca Dellà: Ctra. C-14 (entre Figuerola i Conques)

Visita
Depuradora

Nivell

primària i secundària

Descripció

Visita guiada on l’alumnat podrà visualitzar les diferents fases i processos del tractament de les aigües residuals i conscienciar-los de la importància de les depuradores com a element que permet el retorn de l’aigua al seu medi natural.

LOCALITZACIÓ: Es poden visitar les depuradores de la Pobla de Segur i Tremp

Més informació

GUIATGE - personal tècnic del Consell Comarcal

DURADA - 1 hora

CALENDARI - tot el curs escolar

PREU - gratuït

INSCRIPCIÓ - Consell Comarcal del Pallars Jussà, telèfon 973 650 187  (Olga Luna)

COL·LABORA - Consell Comarcal del Pallars Jussà

Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior

Des de l’any 2008, el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior promou la sensibilització i l’educació ambiental mitjançant xerrades a escoles, sortides al bosc i alliberaments de fauna.

En l’àmbit escolar, aquestes activitats tracten diverses temàtiques sobre el medi natural i pròpies de la feina dels agents rurals: la fauna, la flora, la prevenció d’incendis, els espais naturals protegits, etc. Tot i que la gran majoria es fan a les escoles, també es poden realitzar en el medi natural.

Totes estan fonamentades en principis de sostenibilitat i corresponsabilitat i tenen l’objectiu d’ampliar la base del coneixement i la protecció del nostre patrimoni natural.

Activitats

Xerrada
Els Agents Rurals i els animals

Nivell

Educació Infantil i Cicle Inicial

Descripció

L’objectiu de les xerrades és donar a conèixer qui són els Agents Rurals i quines tasques fan. També s’expliquen les característiques i els costums dels animals silvestres més propers i les tasques dels Agents Rurals corresponents a la recollida, el trasllat i la recuperació d’espècies protegides.

Els animals que es treballen són: trencalòs, orenetes, picot negre, mussols, perdiu blanca, eriçó, esquirol, isard, grans depredadors, espècies invasores.

DURADA

 1 h

Gimcana
Forestal o Fauna

Nivell

Educació primària

Descripció

Les gimcanes consisteixen en recorreguts en diferents espais del seu entorn proper. Les activitats que es realitzen durant l’itinerari tenen com a finalitat acostar els infants als boscos i a la fauna del seu àmbit. En la gimcana forestal es treballen la identificació d’espècies d’arbres i arbustos fins al mesurament de les alçades i els diàmetres dels arbres i d’altres activitats relacionades amb el bosc i la seva gestió.

La gimcana de fauna consisteix a dur a terme un recorregut passant per uns punts on trobaran rastres: petjades, plomes banyes, etc., les quals han d’identificar.

DURADA

 Un matí

Cursa
Orientació

Nivell

Educació primària

Descripció

Aquesta activitat consisteix a trobar uns punts determinats prèviament o a realitzar diferents recorreguts en un espai amb ajuda d'un mapa i una brúixola.

DURADA

 2 h

Xerrada
Agents rurals vocació de servei

Nivell

ESO

Descripció

L’objectiu de la xerrada és donar a conèixer la professió d'agent rural, com a possible sortida professional. Explicació de les diferents tasques que realitzen. Sistema i requisits necessaris per a l'accés al Cos d'Agents rurals

DURADA

 1 h

Xerrada
Pirates d'aigua dolça

Nivell

CS de primària i primer cicle d'ESO

Descripció

Xerrada sobre la importància de la biodiversitat on es parlarà de la fauna aquàtica dels nostres rius. Quines espècies es consideren espècies invasores, com han arribat fins aquí, quines són les conseqüències per a la diversitat i què podem fer per evitar la seva propagació són alguns dels temes que es tracten.

DURADA

 1:30 h

Xerrada
El millor insecticida natural

Nivell

CS de primària i primer cicle d'ESO

Descripció

Xerrada on es fa una breu introducció del cos d'Agents Rurals, explicació de les orenetes, les seves principals amenaces, que es pot fer per ajudar i el perquè les orenetes són el millor insecticida natural. 

DURADA

 1:30 h

Xerrada
Animals de companyia

Nivell

Primària i Secundària

Descripció

Xerrada amb l'objectiu de tractar la problemàtica de l'abandonament d'animals de companyia, responsabilitat de tenir animals de companyia i guia per tenir un anmal de companyia.

DURADA

 1 h

Xerrada
Descobrim els ratpenats

Nivell

CS de primària i primer cicle d'ESO

Descripció

En aquesta xerrada els agents rurals ens descobriran els ratpenats, les seves principals característiques, les seves amenaces, la importància que tenen com a controladors de plagues i com els podem ajudar.

DURADA

 1:30 h

Xerrada
Fogueres de Sant Joan

Nivell

CS de primària i primer cicle d'ESO

Descripció

Xerrada on és parlar de la prevenció necessària per evitar els incendis i de com gaudir de la revetlla amb seguretat i tenint cura del medi ambient.

DURADA

 1:30 h

Més informació

GUIATGE - personal tècnic del cos d'agents rurals

CALENDARI - tot el curs escolar

PREU - gratuït

INSCRIPCIÓ - telèfon 973 654 716 (Balbina Hernández Masip)

COL·LABORA - Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya

Itineraris de natura

Els itineraris de natura ens permeten conèixer el nostre entorn i descobrir detalls que sovint s’escapen de la nostra percepció.

Són espais amb un elevat valor paisatgístic i amb finalitats pedagògiques, ja que es consideren entorns d’aprenentatge que permeten l’observació de la flora i la fauna, i l’exploració de paisatges i ecosistemes dels quals tots en formem part.

A partir de l’anàlisi de la realitat, sabrem com viuen i es relacionen les diferents espècies en el seu ecosistema, així com els processos naturals i culturals que configuren el paisatge, en aquest cas, de la vall de la Terreta (Tremp) i la Reserva Nacional de Caça, a la zona de la Vall de Carreu. 


Activitats

La Terreta, la vall dels voltors

Nivell

primària i ESO

Descripció

La vall de la Terreta es troba a l’oest del municipi de Tremp.

Aquesta vall ofereix una oportunitat magnífica d’estudiar i observar les quatre espècies principals d’aus carronyaires: el voltor comú, el voltor negre, el trencalòs i l’aufrany. 

L'itinerari consisteix en un recorregut amb autocar per la Terreta, visitant els punts de més interès: Casal dels Voltors, observació del canyet i les grans aus carronyaires, mirador del Torogó, l’escola d’Espluga de Serra i la roureda d’Aulàs.

El Casal dels Voltors ofereix poder veure en directe com s’alimenta la colònia d’uns dos-cents voltors comuns que venen a menjar a l’antic canyet de la Torre Tamúrcia. Per altra banda, al mirador del Torogó on s’explicarà la geologia i el paisatge de la zona.


LOCALITZACIÓ: La Torre de Tamúrcia i Espluga de Serra. 

Vall de Carreu

Nivell

primària i ESO

Descripció

La Reserva Nacional de Caça del Boumort és un espai d’interès natural situat a cavall de les comarques de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i, especialment, el Pallars Jussà. Declarada l’any 1991, té una superfície de 13.097 ha.

Els imponents cingles i rocams, molt abundants, protagonitzen un paisatge amb influències mediterrànies i boreoalpines situades a molt poca distància entre si, amb la consegüent riquesa de la flora i la fauna. Els animals més característics de la Reserva són els grans herbívors salvatges (cérvol, cabirol, isard i senglar), difícils d’observar, i els grans ocells rapinyaires i carronyaires (àguiles i sobretot voltors), que es poden veure fàcilment durant la visita. És un espai idoni per entendre el paper d’aquestes espècies en l’ecosistema, així com els processos naturals i culturals que configuren el paisatge.

GUIATGE - personal tècnic del Casal dels Voltors (Ajuntament de Tremp)

DURADA - tot el dia

CALENDARI - tot el curs escolar

PREU - 1,5 euros per alumne/a

INSCRIPCIÓ - telèfon 973 654 834 (CdA de Tremp)

PATROCINI - Ajuntament de Tremp

GUIATGE - personal tècnic de la Reserva Nacional de Caça del Boumort i de CdA Tremp

DURADA - tot el dia

CALENDARI - tardor i primavera

PREU - 1,5 euros per alumne/a

INSCRIPCIÓ - telèfon 973 654 834 (CdA de Tremp)

COL·LABORA - Departament d'acció climàtica, alimentació i agenda rural