ponència

Avaluar per aprendre: què ens diu la recerca?

Neus Sanmartí (UAB)

Meritxell Monguillot (UB)

L’any 2010, el departament d’Educació va encarregar a Neus Sanmartí la realització d’un document, Avaluar per aprendre, amb propostes pràctiques per ajudar els docents a millorar els aprenentatges de l’alumnat des d’una concepció formativa de l’avaluació. La publicació d’aquest document coincidia amb el fet que l’avaluació per aprendre es convertia en un dels elements centrals de la formació entre iguals desplegada dins la Xarxa de Competències, fins a l’actualitat. Aquest document ha estat recentment actualitzat sota el títol d’Avaluar és Aprendre.


Les ensenyances teoricopràctiques de Neus Sanmartí, conjuntament amb el treball desplegat per la Xarxa, ha contribuït a que diverses generacions de professorat a Catalunya s’hagin familiaritzat amb una nova cultura de centre basada en l’avaluació entesa com a regulació per a la millorar dels aprenentatges, i ha estimulat l’intercanvi d’experiències. Actualment, la Xarxa proporciona recursos pràctics a professorat de tot Catalunya. Paral·lelament, la normativa ha anat incorporant elements i estratègies que focalitzen en aquesta funció de l’avaluació, en detriment de la funció qualificadora, com es fa palès en la proposta dels nous currículums.


El 2011 va tenir lloc el Congrés Europeu Avaluar per Aprendre, realitzat a Barcelona, dins el projecte Comenius SAIL (Student Assessment for Improving Learning) i amb la col·laboració del Departament d’Educació. Durant el congrés, diversos especialistes locals i estrangers van tractar temes relatius a la funció formativa de l’avaluació, i també es van presentar experiències de centres. Entre els especialistes estrangers, cal destacar Christine Harrison, que va presentar les primeres evidències sobre l’efectivitat de les pràctiques d’avaluació formativa a partir de les recerques dels pioners Paul Black i Dylan Wiliam i de l’impacte de la publicació Inside the Black Box (1998).


Es dona la circumstància que Christine Harrison, juntament amb Margaret Heritage, ha publicat el 2019 el llibre-informe El poder de l'avaluació per a l'aprenentatge: 20 anys d'investigació i pràctica a escoles del Regne Unit i dels EUA. on aborden de nou l'avaluació per a l'aprenentatge, amb noves idees obtingudes a partir de dues dècades d'investigació sobre la teoria i la pràctica a l’aula. En aquest llibre s’examinen les pràctiques i els processos d'avaluació formativa al llarg del temps al Regne Unit i als EUA, s’avaluen els beneficis acumulats per a l'ensenyament i l'aprenentatge i es considera el seu desenvolupament futur.


Aquesta recerca pionera pot aportar dades útils en el desplegament de les potencialitats de l’avaluació formativa en el nostre context. Per aquest motiu, amb motiu d’aquesta jornada s’ha demanat a les doctores Txell Monguillot (UB) i Neus Sanmartí (UAB) que aportin, a través d’una lectura crítica d’aquest informe, aquelles dades que són traslladables al nostre sistema i que puguin aportar pistes per regular i millorar la formació del professorat i la qualitat de les pràctiques a l’aula.