FAQS

FAQ's is de afkorting voor Frequent Asked Questions (= Veel Gestelde Vragen).

1. Met welke software is déze website gemaakt?

Deze website is gemaakt met Google Sites. Het is een onderdeel van Google Workspace for Schools. Als je dat op school hebt, heb jij dus ook Google Sites.


2. Kan ik er thuis aan werken?

Natuurlijk mag dat. Overleg wel eerst met je maatje.

3. Mag je ook met andere software websites maken en meedoen?

Het heet 'Google Sites Challenge', dus je website mag alleen met Google Sites gemaakt worden.  Op school weten we daar ook het meest van. Maar als je thuis later nog eens een website wilt maken, mag je dat gerust met een andere app doen. Het is juist leuk om dan eens verschillen te zien.

5. Ik heb foto’s gemaakt, maar ze zijn nogal groot. Hoe maak ik die kleiner?

Dat gaat met een Image Resizer. Een link wordt later vermeld.

6. Wordt er in de gaten gehouden of de inhoud van de websites wel door de beugel kan? (netjes is)

Jazeker. Dat doet je leerkracht. Maar ook de webmaster van 'Google Sites Challenge' houdt dat in de gaten en kan iets blokkeren of verwijderen. Dat wordt dat dan teruggekoppeld naar de leerkracht/school.
Het handigste is om  even te overleggen met je leerkracht als je twijfelt over iets.

7. Hoe groot mag de website worden?

Dat bepalen jullie zelf. Bedenk dat meer bladzijdes niet altijd beter is. Het gaat om de inhoud.  Maar te weinig informatie is ook niet goed; dan krijg je weinig bezoekers. Kijk ook eens bij 'Waar let de jury op'.

8. Mag een broer/zus of iemand anders die niet op school zit helpen?

Dat mag alleen als het bij helpen blijft. Het moet namelijk wel jullie website worden. Bij het beoordelen van een site kijkt de jury heel goed of het eigen werk is. Is dat niet het geval, dan maakt de site geen enkele kans. Trouwens, als het resultaat ook echt jullie eigen werk is, kun je er het meest trots op zijn. Zeker als je een prijs wint.

9. Hoe vaak kun je de website op internet zetten en aanpassen?

Onbeperkt. Als de jurering start, mag je niets meer aanpassen.

10. Hoe gaat de jurering?

Er komen twee jury’s. Elke leerling van groep 7 krijgt de kans om te stemmen. Je kunt dan NIET stemmen op een website van je eigen school. Ook komt er een jury van leerkrachten en  anderen van buiten het onderwijs.

11. Moet je rekening houden met copyright (auteursrechten)?

Superbelangrijke vraag !!  Dat moet zeker wel. Kopiëren van internet kan niet zomaar. En wil je muziek gebruiken. Dat mag ook niet. Denk niet dat er toch niemand achterkomt. Er zijn speciale zoekmachines die dag en nacht zoeken naar materiaal waar copyright op rust.  Als ze je snappen dan kan dat duizenden euro's kosten. En jij (dus eigenlijk je ouders) zijn verantwoordelijk.  Je leerkracht en de webmaster van 'Google Sites Challenge' letten daar ook op, maar jij bent verantwoordelijk. 

O jee, wat mag dan wel. Alles wat je helemaal zelf gemaakt hebt: teksten, foto's, tekeningen, filmpjes enz. Filmpjes van YouTube mogen gelukkig ook. En afbeeldingen? Die ook als je zoekt op Google Afbeeldingen en het volgende aanklikt: Tools => Gebruiksrechten => Creative Commons-licenties. Muziekjes mogen ook als ze rechtenvrij zijn. Dat is muziek op bijvoorbeeld deze website: dit wordt later vermeld.

Vermeld  altijd  op je site WAT je gebruikt en waar je het vandaan hebt gehaald en zorg dat het allemaal in orde is. 

12. Wanneer is een website een goede website?

Als iemand op een website komt en dan wil doorbladeren omdat ie nieuwsgierig is geworden……

Als iemand op een website komt en anderen ernaar verwijst…….

Als iemand op een website komt en er graag nog eens terugkomt……..