Verhaaltjessom

Een verhaaltjessom los je het beste stap voor stap op. Je moet dus niet direct de uitkomst willen geven.

VOOR

1 > Lees het verhaaltje tot aan de vraag

Lees alleen het verhaaltje en nog niet de vraag. Sta stil bij elke zin. Zie je de situatie in gedachten voor je.


2 > Maak een schets (indien mogelijk) en schrijf de belangrijkste gegevens op

Zet de gegevens puntsgewijs op een rijtje. Kun je er een schets bij maken?


3 > Ga na of je de situatie begrijpt

Vertel het verhaal in eigen woorden na (in gedachten of hardop). Leg de begrippen uit.


4 > Voorspel de vraag en jouw aanpak

Wat zal de vraag zijn? Vraag je af wat de hoofdpersoon wil weten. Of: wat kan je met deze gegevens uitrekenen? Bedenk ook een globale aanpak. Heb je zo’n probleem al eens eerder opgelost?


5 > Lees nu pas de vraag en schrijf hem op

Lees nu pas de vraag. Noteer in een paar woorden wat er wordt gevraagd. Had je de vraag goed voorspelt? Moet je jouw aanpak veranderen?


TIJDENS

6 > Wat is je eerste stap?

Bij verhaaltjessommen overzie je soms niet de hele oplossing van te voren. Ga dan op zoek naar een zinvolle eerste stap. Wat kan je met de gegevens uitrekenen? Durf aan de slag te gaan, ook al weet je niet zeker of je op de goede weg bent


7 > Werk stapsgewijs

Zet de verschillende stappen uit jouw berekening duidelijk onder elkaar op papier. Het helpt je het overzicht te bewaren en logisch na te denken. De verschillende stappen zijn ook eenvoudig na te kijken. Bovendien begrijpt je docent wat je hebt gedaan.


8 > Wat betekent dat getal?

Bij het oplossen van een verhaaltjessom leveren de verschillende stappen antwoorden op waarmee je vaak verder moet rekenen. Door met een paar woorden op te schrijven wat de betekenis van het getal is, help je jezelf bij het vinden van de volgende stap. Laat na het uitrekenen van de som een regel wit open. Geef antwoord in een zin. Lees nogmaals de vraag. Is jouw antwoord een passende oplossing op het probleem?


NA

9 > Reken de oplossing na

Controleer je berekening op rekenfouten. Reken elke stap na.


10 > Gebruik bij het nakijken geen gum of correctiepen

Bij het nakijken (met bijvoorbeeld het antwoordenboek) is het verstandig door het foute antwoord slechts een streep te halen. Zo kun je nog nagaan wat je verkeerd heb gedaan. Noteer verbeteringen en aanvullingen daarom met een afwijkende kleur.


11 > Verbeter eerst zelf de som

Probeer een fout of onvolledig antwoord zelf te verbeteren voordat je hulp vraagt. Waar ging het mis? Maak de opgave (gedeeltelijk) opnieuw.


12 > Onderzoek wat je hebt geleerd

Zijn er nog andere manieren om deze som op te lossen? Noteer deze alternatieven. Lees nogmaals de vraag en de oplossing(en). Wat heb je bij het maken van deze opgaven geleerd? Weet je hoe je dit soort sommen voortaan aan moet pakken?