Tips en tricks

ZO ONTSTAAT SLAPELOOSHEID 


Fase 1: persoonlijke kenmerken en aanleg:
Ieder individu heeft zijn eigen unieke karaktereigenschappen en biologische aanleg. Sommige mensen zijn van nature gevoeliger voor slaapproblemen dan anderen. Deze fase legt de basis voor hoe iemand reageert op stress en uitdagingen met betrekking tot slaap.


Fase 2: acute fase van stress en spanning:
Een belangrijke gebeurtenis of stressvolle situatie kan een acute fase van slaapproblemen veroorzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld werkgerelateerde stress, relatieproblemen, gezondheidskwesties of andere levensomstandigheden zijn. De spanning en zorgen die hiermee gepaard gaan, kunnen het moeilijk maken om in slaap te vallen en een diepe, herstellende slaap te bereiken.


Fase 3: vroege fase van slaapproblemen:
In deze fase staat de zoektocht naar oplossingen centraal. Bijvoorbeeld ontspanning zoeken in roesmiddelen, dutjes doen overdag, extreem vroeg gaan slapen, ... 


Fase 4: late fase van gewoontevorming:
Als de impact van de stressvolle gebeurtenis begint af te nemen, kunnen sommige mensen toch blijven worstelen met slaapproblemen vanwege de gewoonten die ze hebben ontwikkeld tijdens de acute fase. Bijvoorbeeld, ze kunnen gewend zijn aan dutjes, piekeren voor het slapen gaan of het gebruik van slaapmiddelen. Deze gewoonten worden in stand gehouden, zelfs nadat de oorspronkelijke stressfactor is verminderd.  Hierdoor worden slaapstoornissen chronisch.

CIRKEL VAN SLECHT SLAPEN

Wanneer we slecht slapen, zitten we vaak in een vicieuze cirkel.  Een slechte nachtrust heeft namelijk gevolgen voor ons mentale welzijn. Er kunnen gevoelens van angst en stress opkomen door negatieve gedachten over de gevolgen van het slecht slapen zoals "Ik ga niet goed kunnen functioneren".   Ook zijn we meer vatbaar voor heftige emoties wanneer we slecht slapen.

Stress en angst hebben op hun beurt een invloed op het lichaam. Het lichaam reageert op stress door bijvoorbeeld een verhoogde alertheid en meer spierspanning.  Hoe meer we gespannen zijn, hoe minder goed we slapen. 

Als reactie op een slechte slaap kunnen mensen verkeerde slaapgewoonten ontwikkelen. Ze kunnen bijvoorbeeld extra vroeg in bed kruipen om de verloren slaap te proberen inhalen. Of hun toevlucht zoeken in stimulerende middelen zoals cafeïne om de dag door te komen. Deze gewoonten verergeren de slaapproblemen en versterken de vicieuze cirkel.

HOE DE CIRKEL DOORBREKEN? 

Het doorbreken van deze cyclus vereist vaak een multifactoriële aanpak: het is belangrijk om in te werken op alle factoren in de vicieuze cirkel.  

Ga bij jezelf na waar je stress en angst zit. Meestal krijgen we niet zomaar stress en angst, maar is er een onderliggende oorzaak

Verder kan je inzetten ontspanning door bijvoorbeeld een decompressie-uurtje voor het slapen gaan in te lassen. 

De laatste en misschien wel de belangrijkste strategie is het implementeren van gezonde slaapgewoonten. Bekijk zeker op de deze site de slaapadviezen die je kan gebruiken om je slaap te verbeteren. 

 Slaapproblemen wat doe je eraan? 

Het belang van een goede nachtrust wordt vaak onderschat, maar het kan een enorme impact hebben op onze gezondheid en welzijn. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige, maar effectieve stappen die je kan nemen om beter te slapen.  Probeer ze uit en je zal merken wat het effect is van deze kleine veranderingen op de kwaliteit van je slaap.  

Nog meer tips en tricks nodig?  

Ontdek hier meer verdiepende uitleg over slaap.