Matematik GRUND

Ämnesinformation

Ämne - Matematik

Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans nyfikenhet och lust att utforska matematiken som sådan. Kommunikation med hjälp av matematikens språk är likartad över hela världen. I takt med att samhället digitaliseras används matematiken i alltmer komplexa situationer. Matematik är även ett verktyg inom vetenskaper och yrkesliv samt har en avgörande roll inom naturvetenskap. Ytterst handlar matematiken om att upptäcka mönster och formulera generella samband.

Ämnets syfte

Undervisningen i kursen matematik inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå ska syfta till att eleven utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv. Undervisningen ska bidra till att eleven utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang. Den ska också ge eleven möjlighet att uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband.

Genom undervisningen ska eleven ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp och metoder och deras användbarhet. Vidare ska eleven genom undervisningen ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digitala verktyg och programmering för att kunna undersöka problemställningar och matematiska begrepp, göra beräkningar samt för att presentera och tolka data.

Undervisningen ska bidra till att eleven utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat. Eleven ska även ges förutsättningar att utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situa­tioner samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.

Undervisningen ska bidra till att eleven utvecklar förmågan att argumentera logiskt och föra matematiska resonemang. Eleven ska genom undervisningen också ges möjlighet att utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och hur dessa kan användas för att kommunicera i vardagliga och matematiska sammanhang. Genom undervisningen ska eleven även ges möjlighet att fördjupa sin förståelse av sina tidigare erfarenheter av och kunskaper i matematik.

Undervisningen ska även ge eleven förutsättningar att utveckla kunskaper om historiska sammanhang där viktiga begrepp och metoder i matematiken har utvecklats. Genom undervisningen ska eleven även ges möjligheter att reflektera över matematikens betydelse, användning och begränsning i vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv, i andra ämnen och under historiska skeenden och därigenom kunna se matematikens sammanhang och relevans.

Genom undervisningen i kursen matematik ska eleven sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

Kurser

Matematik Nationell delkurs 1 (GRNMATA)

Matematik Grund 1, 100p

Matematik Nationell delkurs 2(GRNMATB)

Matematik Grund 2, 100p

Matematik Nationell delkurs 3 (GRNMATC)

Matematik Grund 3, 200p

Matematik Nationell delkurs 4 (GRNMATD)

Matematik Grund 4, 200p

Kurslitteratur

Matematik Nationell delkurs 1 

Ragnar Danielsson m.fl. - CordaNova delkurs 1 och 2, elevbok, 2:a upplagan

ISBN: 9789151102047

Matematik Nationell delkurs 2

Ragnar Danielsson m.fl. - CordaNova delkurs 1 och 2, elevbok, 2:a upplagan

ISBN: 9789151102047

Matematik Nationell delkurs 3 

Ragnar Danielsson m.fl. - CordaNova delkurs 3, elevbok, 2:a upplagan

ISBN: 9789151102054

Matematik Nationell delkurs 4 

Ragnar Danielsson m.fl. - CordaNova delkurs 4, elevbok

ISBN: 9789151102061

Kontaktinformation

Axel Hederstedt

Lärare i Matematik, Psykologi samt Engelska 

axel.hederstedt@vuxamal.se

axel.hederstedt@amal.se