Digitala resurser


Här har vi valt ut ett par bra resurser som du kan använda i dina studier. De flesta går att nå både från skolan och hemifrån.

Nationalencyklopedin är ett uppslagsverk med både enkla och mer avancerade artiklar. Du loggar in på NE med ditt google-konto. 

I Brittanica school söker du på engelska och väljer själv hur avancerad nivå du föredrar. På gymnasiet passar den avancerade nivån ofta bra. Om du vill söka hemifrån måste du skriva i in ditt student ID , som ska vara VRS[dittefternamn] (t.ex VRSjohansson) och klicka på "sign in". 

Om något med inloggningen krånglar är det bara att höra av sig till oss på biblioteket så felsöker vi tillsammans. 

UR har TV- och radioprogram om massor av ämnen. Du kan hitta dokumentärer eller repotage om aktuella eller historiska händelser. 

På landguiden kan du söka pålitlig och aktuell fakta om olika länder. Om du inte kommer in automatiskt logga in med användarnamn: biblioteket@vrg.se och lösenord: vrglandinfo

Hos Statistiska Centralbyrån hittar du uppgifter om befolkningens ekonomi, jämställdhet, utbildningsnivå och mycket annat. 

I Retrievers mediearkiv kan du söka efter nyheter från svenska tidningar. Nås bara i skolan. 

I Globalis kan du jämföra likheter och skillnader i olika samhällen, och se hur vi påverkar jorden. 

Stockholmskällan är en sida för dig som vill veta mer om staden förr och nu. Det finns bilder och ljudinspelningar av personer med koppling till vissa platser. 

I CIA World FactBook kan du hitta information om olika länder.  Här finns lite mer information om militären i de olika länderna jämfört med t.ex. Landguiden. 

nara

USA:s nationalarkiv är ovanligt omfattande. De har massvis med dokument, bilder och fotograferade föremål som finns tillgängligt att studera.