Jaarproject
“STOP KINDERARBEID IN DE VISSERIJ IN GHANA”
In 2022 is besloten om drie jaar lang een project te steunen in Ghana. In 2024 steunden we het project van Kerk in Actie: “Een beter inkomen voor Sheaboerinnen”.
2025: Steun voor het project “Stop kinderarbeid in de visserij”.
In 2025 steunen we het project “Stop kinderarbeid in de visserij”. Het project wordt gesteund via 8 tot 9 eerste rondgangcollectes door het jaar heen. Daarnaast wordt de diaconale beurs ook bestemd voor dit project. Ook besteden we 1 tot 2 keer per jaar meer aandacht aan het project via filmpjes tijdens de dienst en meer aandacht na afloop van de dienst. Deze dienst wordt dan afgesloten met een lunch met Ghanese gerechten.
Dit jaar op zondag 6 april 2025.
Projectinformatie
In Ghana werken naar schatting 20.000 kinderen en jongeren onder dwang in de visserij. De organisatie Challenging Heights zet zich in om deze kinderen te bevrijden, op te vangen en te herenigen met familie. Door voorlichting wil men nieuwe uitbuiting voorkomen.
Kinderarbeid is verboden in Ghana, maar de wet wordt te weinig gehandhaafd. In arme vissersplaatsen werken kinderen vaak al op jonge leeftijd met hun ouders mee. Zeker als zij niet naar school gaan, zijn ze een makkelijke prooi voor handelaren, die hen soms tegen betaling en onder valse beloften bij hun families weghalen. Veel kinderen worden meegenomen naar het enorme stuwmeer Lake Volta (8502 km2) of de rivieren Black en White Volta.
James Kofi Annan
James Kofi Annan moest als kind onder dwang in de visserij werken en kon niet naar school. Na zijn bevrijding kwam hij gelukkig goed terecht. In 2007 begon hij de organisatie Challenging Heights om deze vorm van slavernij te stoppen. Naast het redden en opvangen van kinderen, zet de organisatie zich in om ouders te ondersteunen en nieuwe kinderarbeid te voorkomen.
Bewustwording
Via kinderrechtencomités, kinderclubs en voorlichting aan traditionele en religieuze leiders worden inwoners van vissersplaatsen bewust gemaakt dat kinderarbeid schadelijk en verboden is. En dat onderwijs de beste manier is om uit de spiraal van armoede te komen. Gezagsdragers worden getraind om de wet te handhaven, zodat mensen die kinderen aan het werk zetten gestraft worden.
Op de bus van de Ghanese organisatie Challenging Heights staat ‘To whom much is given, much is expected’. Voor oprichter James, die zelf als kind zeven jaar lang onder dwang in de visserij moest werken, gaat deze bijbeltekst uit Lucas 12 vers 48 over hemzelf. “Ik heb pijn geleden, ben mishandeld, misbruikt, maar ik heb het overleefd. Anderen zijn niet teruggekomen of kregen minder kansen. Daarom moet ik veel terugdoen voor de samenleving.”
Onderwijs is de sleutel naar een beter leven
James is ervan overtuigd dat onderwijs de sleutel is om kinderen een beter leven te bieden, maar ook bewustwording en preventie, vooral onder vrouwen.
“Zij zorgen voor de kinderen. Sommigen denken dat de vissers hun kinderen naar school zullen brengen of zelfs naar Amerika of Europa. Maar grote vissers profiteren van kinderarbeid. Ze geven de familie een beetje geld, maar verdienen zelf in twee jaar tijd 5000 dollar.”
Foto van reddingsactie van kindslaaf.
James is onverzettelijk: “We hebben inmiddels meer dan 1800 kinderen gered en veel vrouwen en kinderen in verzet gebracht tegen deze slavernij. Het kost jaren om een sterke gemeenschap op te bouwen en op nationaal en internationaal niveau aandacht te vragen om kinderhandel in Ghana te beëindigen. Maar wij zijn absoluut van plan om kinderarbeid in de visserij uit te bannen.”
Help je mee via Kerk in Actie?
Voor Kofi kwam een einde aan kinderarbeid in de visserij
Kofi had een ongelofelijke start van zijn leven: “Ik was acht jaar toen ik naar het meer werd gestuurd. Ik moest vissen en werd mishandeld. We werkten van vroeg tot laat met z’n zevenen op de boot.” Dat dit nog steeds bestaat in de 21e eeuw. Gelukkig werd Kofi na een aantal jaren gered. Hij ging naar een opvanghuis en kon voor het eerst naar school. “Ze gaven me schoolspullen en een schooluniform. Het was moeilijk om in een klas te zitten met veel jongere kinderen. Toen ik wilde stoppen, bleven ze me stimuleren om door te gaan. Ik heb klassen kunnen overslaan.”
Foto van Kofi
Met hulp van de Ghanese organisatie Challenging Heights en financiële steun uit Nederland, en met veel doorzettingsvermogen ziet de toekomst van de nu 18-jarige Kofi er ineens heel anders uit. “Ik woon weer bij mijn vader en zou graag in de financiële sector werken. Dat heeft niemand in mijn familie ooit gedaan.” Geef meer kinderen in Ghana de kans om een nieuw leven te beginnen na kinderarbeid in de visserij.
Stop kinderarbeid in Ghanese visserij
Vissers maken graag gebruik van kinderarbeid, omdat kinderen goedkoop en plooibaar zijn en ze er veel geld mee kunnen verdienen. Tussenhandelaren ronselen kinderen in vissersdorpen. Vooral als kinderen niet naar school gaan, worden ze een makkelijke prooi. De handelaren geven de ouders wat geld. De ouders denken ‘mijn kinderen kunnen maar beter werken, dan hier rondhangen’. Ze beseffen niet wat ze hun kinderen aandoen. Maar vaak nemen familieleden kinderen mee om in de visserij te werken: een oom of een tante. Soms met de belofte om kinderen bij hen in de buurt naar school te laten gaan. Dat is heel gebruikelijk in Ghana, dus ouders geloven dat.
Voorkom nieuwe kinderarbeid
Enock Dery Pufaa van de Ghanese organisatie Challenging Heights legt uit: Om dit soort kinderarbeid tegen te gaan, laten we in de dorpen filmpjes en foto’s zien van wat er met kinderen in de visserij gebeurt. Zo willen ouders op andere gedachten brengen. Ze moeten beseffen dat kinderen thuis beter af zijn en dat het nóg beter is als ze naar school gaan. We richten in de dorpen kinderbeschermingscomités. We leggen uit welke rechten kinderen hebben en hoe de leden schending van die rechten kunnen rapporteren. Als zij zo’n schending melden, bijvoorbeeld van een kind dat niet naar school gaat, dan gaan wij dat onderzoeken en aanpakken. Zo weten we veel leed te voorkomen.