Een forse klap voor Nedmag

Maar een nog groter probleem voor de bevolking en natuur.

Nedmag zoutmijn veroorzaakt mogelijk milieuramp. 100 miljoen liter pekel lekt en wellicht ook diesel. Resultaat versnelde bodemdaling.

Nieuws April 25-4-2018

Stop de zoutwinning

Dit is waar de Stichting Stop Zoutwinning steeds voor heeft gewaarschuwd!

Zechstein mijnbouw is NIET DUURZAAM, de enorme BODEMDALING is onomkeerbaar, de risico’s van gestapelde mijnbouw zijn niet in te schatten en niet te overzien. Lees meer.....over de stichting-stop-zoutwinning

Mocht Nedmag de zoutwinning in Borgercompagnie opvoeren, dan zullen er acties volgen en niet alleen juridische. Dat zegt Jean-Pierre Dessart, woordvoerder van de stichting Stop Zoutwinning

Omwonenden 'diep geschokt' over lekkage bij zoutput Nedmag

Lek op 1800 meter in ondergrond bij Tripscompagnie.

Een grote klap voor Nedmag en voor de Zechstein magnesium mijn, maar nog een grotere ramp voor de bewoners en de natuur. De magnesium zoutmijn in Veendam moet versneld het magnesiumzoutveld in Tripscompagnie sluiten. Op 1800 meter diepte zitten lekken en veroorzaken mogelijk versnelde bodemdaling en dus schade aan natuur en huizen.

Nedmag stopt zoutwinning lezen we in het dagblad van het Noorden. Dat er vroeg of laat een ramp zou gebeuren was te verwachten, hier zijn de bewoners van Groningen nu juist zo bang voor geweest.

Niet alleen de aardbevingen van de NAM zijn gevaarlijk maar ook de zoutwinning kan nu dus zeker grote problemen gaan veroorzaken. Nedmag zal snel moeten uitwijken naar de 2e belangrijke bron bij Borgercompagnie maar dan komt de bevolking ECHT in opstand. DIT KUNNEN WE NIET MEER ACCEPTEREN. De zogenaamd zuivere Zechstein magnesium mijnen veroorzaken tot nu toe alleen maar nog problemen in Groningen. De magnesium zoutmijn moet gesloten worden.

100 miljoen liter, u leest het goed 100 miljoen liter pekelwater en mogelijk ook diesel stromen weg. Een ramp voor het milieu

Het staatstoezicht op de Mijnen spreekt over ‘grote aantallen liters pekelwater en mogelijk ook diesel’ die zijn weggelekt naar de bovenliggende zandsteenlaag.

Onderzoek moet aantonen hoeveel pekel (magnesiumzoutwater) er is weggestroomd maar aangenomen kan worden dat het om duizenden liters gaat.

Duizenden liters? 100 miljoen liter!

(Volgens het laatste rapport van Nedmag 100.000 kubieke meter = 100 miljoen liter pekel (zout water) Dit betekent een grote ramp voor het grondwater en de natuur.

Download hier het rapport van Nedmag

Het staatstoezicht op de Mijnen verwacht dat er door de lekken sneller bodemdaling ontstaat dan bij de normale magnesium zoutwinning doordat de druk in de ondergrondse zoutcaverne is verlaagd. ,,Een lagere druk leidt tot versnelde bodemdaling aan de oppervlakte’’, Dat er versnelde bodemdaling is te verwachten kunnen we rustig aannemen. Dat zullen de bewoners in dit gebied niet in dank afnemen.

De afgelopen jaren hebben zich in de omgeving van de door Nedmag gekozen locatie tientallen aardbevingen voorgedaan. Er is veel schade als gevolg van o.a. geïnduceerde bevingen, geïnduceerde zettingen en bodemdaling; zowel gebouwschade als waardedaling van de huizen (al meer dan 400 schademeldingen en in heel Hoogezand-Sappemeer al meer dan 10.000).

Mogelijk wordt het effect van de aardbevingen door de zoutlagen ook nog eens versterkt. De aardbeving van 3.4 bij Zeerijp op 27 kilometer afstand deed de sensoren in Zuidlaarderveen enorm uitslaan.