e Twinning ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι μαθητές τής ομάδας Erasmus+ τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης, αφού ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στη Ρουμανία, υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν στην Ελλάδα τούς συνεργάτες μαθητές και εκπαιδευτικούς τού σχολείου Colegiul National Pedagogic „Constantin Bratescu  από την Κωνστάντζα της Ρουμανίας, το διάστημα από την Κυριακή 21 Απριλίου μέχρι την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024.

Η κινητικότητα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο τού ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning  με τίτλο Young Change Makers .



Το θέμα τού έργου, στο οποίο συνεργάστηκαν οι ομάδες των δύο σχολείων καθ’ όλη τη διάρκεια τής χρονιάς, σχετιζόταν με τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του O.H.E.

Οι Ρουμάνοι  συνεργάτες  κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα πραγματοποίησαν μαζί με τους μαθητές τού Σχολείου ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα γνώρισαν τη ζεστή φιλοξενία και τον πολιτισμό μας.


 Κατά την πρώτη ημέρα τής φιλοξενίας, οι μαθητές τού Αρσακείου υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά τους μαθητές και τους καθηγητές από τη Ρουμανία  και μαζί ξεναγήθηκαν, στα Αγγλικά, στον βράχο τής Ακρόπολης και στο νέο Μουσείο τής Ακρόπολης.Οι μαθητές  σε τέσσερις μικτές ομάδες συμπλήρωσαν συνεργατικά φυλλάδια δραστηριοτήτων για την Ακρόπολη και στο τέλος για εμπέδωση τής γνώσης και για διασκέδαση έπαιξαν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με θέμα την Ακρόπολη και την αρχαία Ελλάδα.



Στη συνέχεια οι μαθητές περιηγήθηκαν στα γραφικά στενά τής Πλάκας και γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα στο Μοναστηράκι , όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πιάτα παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας .



Τέλος , οι μαθητές του Αρσακείου ξενάγησαν τους μαθητές από τη Ρουμανία στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς  χρησιμοποιώντας την ακουστική ξενάγηση (audio guide) που εκπόνησαν οι ίδιοι αφού πρώτα συνέλεξαν πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο από το διαδίκτυο τις  οποίες επεξεργάστηκαν και ηχογράφησαν.




Τη δεύτερη μέρα ( Δευτέρα 22 Απριλίου 2024) οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από τη Ρουμανία  επισκέφθηκαν το σχολείο υποδοχής, το Β’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης , όπου μετά το καλωσόρισμα από τη διεύθυνση τού Σχολείου και των συντελεστών τού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε σύντομη ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους τού Σχολείου με ξεναγούς τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.


 Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν ομιλία, στα Αγγλικά, από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος τού Δ/Σ τής Φ.Ε. κ. Βασίλειο Λαμπρινουδάκη .


Ο καθηγητής Αρχαιολογίας επεσήμανε στους Έλληνες και Ρουμάνους μαθητές πόσο σημαντικό και αναγκαίο είναι να μαθαίνουν οι νεότεροι και να προβάλλουν την πολιτιστική τους κληρονομιά, ώστε να την κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές, αφού το παρόν και το μέλλον κάθε πολιτισμού θεμελιώνεται στο παρελθόν.


 Ακολούθως, οι μαθητές συμμετείχαν σε δειγματική ανασκαφή στο Αρχαιολογικό Πάρκο των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων.


Τέλος, οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κάλεσαν τους μαθητές από τη Ρουμανία να χορέψουν μαζί τους δείχνοντάς τους τα βήματα κάποιων από αυτούς στο γυμναστήριο τού Σχολείου.


 Μετά τους χορούς προσφέρθηκαν χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα .



 Την Τρίτη  ημέρα οργανώθηκε εκδρομή με προορισμούς τις Μυκήνες (ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς τής UNESCO) και το Ναύπλιο (ως πρώτη πρωτεύουσα τού νεοελληνικού κράτους). Οι μαθητές του σχολείου μας  ξεναγήσαν τους μαθητές από την Ρουμανία , στην ακρόπολη των Μυκηνών, το μουσείο και τον θησαυρό τού Ατρέως. 

Στη συνέχεια, οι μαθητές σε 4 μικτές ομάδες συμμετείχαν σε κυνήγι ιστορικού θησαυρού  ψάχνοντας στοιχεία μέσα στην Παλαιά Πόλη του Ναυπλίου.


Την τέταρτη  ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν δραστηριότητες μάθησης (Learning activities) στο Σχολείο.



Οι μαθητές σηζήτησαν για την προστασία και την ανάδειξη των  Μνημείων  Παγκόσμιας Κληρονομιάς και έπαιξαν ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών για ανατροφοδότηση γνώσεων . 

Τα παιδιά αφού παρακολουθήσαν παρουσίαση για την σημασία της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης  μετέτρεψαν μια παλιά μπλούζα σε μια επαχρησιμοποιήσιμη τσάντα για ψώνια στο χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας.



Επίσης, συζήτησαν σε ομάδες και προβληματίστηκαν για τους κινδύνους που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά μας και αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τους τρόπους διαφύλαξής της στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου.


 Τελευταία δραστηριότητα τής ημέρας ήταν ένα κυνήγι θησαυρού με QR codes για τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα στο δάσος τού Σχολείου μας.



Η μέρα έκλεισε με εκδήλωση για την απονομή των Πιστοποιητικών Συμμετοχής και δώρων φιλοξενίας.



Οι φιλοξενούμενοι ευχαρίστησαν τη σχολική κοινότητα τού Β΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης για την ένθερμη υποδοχή, τη φιλοξενία, τις επιτυχημένες δραστηριότητες που διοργάνωσε και για την άψογη συνεργασία στο πρόγραμμα eTwinning.


 Τα δάκρυα συγκίνησης των  μαθητών και καθηγητών την ώρα τού αποχαιρετισμού αποδεικνύουν την επιτυχία τού προγράμματος. Η φιλοξενία και η ζεστασιά των Ελλήνων εντυπωσίασε τους Ρουμάνους συνεργάτες, αλλά και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί και μαθητές χάρηκαν όλη τη διαδικασία τής φιλοξενίας που προσέφεραν στους καινούργιους Ευρωπαίους φίλους τους.