Open brief van bezorgde leden met vragen en oproep aan

VVD Hoofdbestuur

(Graag meetekenen indien u zich herkent in de zorgen en de vragen)

Opgesteld dd. 15 juli 2022

Afgelopen 153e ALV van de VVD, kwamen de breuklijnen, die allang onderhuids bij een groot deel van de (actieve) leden gevoeld werden, pijnlijk duidelijk aan de oppervlakte.


Inleiding

Iedereen herkent momenteel dat niet alleen in Nederland, maar ook onder de leden van de VVD enorme onrust is over maatschappelijk zaken, die spelen.

Zo zien we een teneur dat er een richting gekozen wordt die we gemakshalve nu “het grote afpakken” zullen noemen, met de boeren als beste voorbeeld, de kansloze dure asielmigratie, waarbij we wél dweilen, maar weigeren (met het Dublin akkoord aan onze zijde) de kraan dicht te draaien, allerlei veiligheidsissues, waarbij de afgelopen weken het woord “dwingen” de grote rode lijn lijkt te zijn, vraag bijvoorbeeld maar de gemeente- besturen of boeren in dit land.


Opzegging leden en koers van de partij

Inmiddels hebben helaas wederom veel leden, met name leden die al heel lang lid zijn en zich vaak jarenlang als bestuurder, raadslid, statenlid, wethouder, ja zelfs kamerlid voor de partij hebben ingezet, hun VVD lidmaatschap opgezegd. Dit omdat ze zich niet langer herkennen in (de koers van) de partij. En nee, dit gaat niet uitsluitend over stikstof, ofschoon dat wel een katalysator is gebleken. En ja, jammer dat Mark Rutte als enig antwoord heeft: “Het staat eenieder vrij om op te zeggen”, want zulks een opmerking laat geen empathisch beeld achter van een partijleider die zich openstelt voor de oprechte zorgen als geuit.


Doel

Voor de VVD is het belangrijk, dat het inhoudelijke debat weer op gang wordt gebracht, zodat onze partij weer meer zuurstof krijgt en weer het pad inslaat dat we de kiezers in onze verkiezingsprogramma’s ook beloven. Oftewel, wij moeten weer terug naar een debatpartij voor en door leden, gestoeld op het uitdragen van de Liberale kernwaarden. Dit omdat we inmiddels té vaak horen dat men een VVD ziet, waarin men zich niet (meer) herkent, omdat het lijkt alsof die partij macht tot doel verheft en daarbij zóveel kernwaarden opoffert dat leden (én electoraat) zich er niet meer herkennen…


Schisma’s, stellingen en vragen aan HB-VVD

De dringende noodzaak voor deze brief spruit voort uit de zorg van eenieder die deze open brief heeft ondertekend en gaat over de voor de VVD levensbedreigende schisma’s die worden gezien.

De zojuist omschreven noodzaak willen wij verwoorden aan de hand van de volgende drie stellingen, gevolgd door vragen aan u, het Hoofdbestuur, aangevuld met onze eigen oplossingsrichting. Graag zouden we van het Hoofdbestuur op de gestelde vragen antwoorden willen zien.



Stellingen:

  1. Er is (bij de 153e ALV heel duidelijk zichtbaar) langzamerhand een schisma tussen enerzijds grootstedelijk denken (als bijv. in Amsterdam, Den Haag of Utrecht) en buitenstedelijk meer regionaal denken.

  2. Een wellicht nog zorgelijker schisma is (eveneens zeer zichtbaar op de 153e ALV) de scheiding tussen de “Haagsche VVD-top” versus “betrokken leken-politici in den lande”, die iedere dag met de poten in de klei staan en dienen uit te voeren wat vaak gevoeld wordt als “de maatregelen als over de schutting geworpen door Den Haag”.

  3. Een partij, waarin de kernwaarden verwaterd zijn, verliest haar cohesie (en leden…). Belangrijker nog, verliest haar vermogen om in tijden van zwaar weer op koers te blijven. Haar kompas (de kernwaarden) is immers zoekgeraakt.


Vragen

Op basis van de bovengenoemde stellingen, hebben wij de volgende vragen:

  1. Herkent u zich in bovenstaande stelling, dat er (veel te veel) leden, die jarenlang zich hebben ingespannen voor de partij, vertrekken, omdat ze zich niet langer herkennen in de VVD? Graag aangeven waarop u uw antwoord baseert.

  2. Herkent u zich in bovenstaande constatering, dat binnen onze partij inmiddels waarden zijn verwaterd? Graag aangeven waarop u uw antwoord baseert.

  3. Herkent u zich in bovenstaande stelling, dat de partij langzamerhand eerder op ‘n vraag (lees: macht) gedreven partij dan op een ledenpartij lijkt, die vanuit liberale kern- waarden een bepaald wereldbeeld nastreeft (dat je herkent aan het verkiezingsprogramma)? Graag aangeven waarop u uw antwoord baseert

  4. Herkent u zich in de volgende stelling: invulling van de motie Zaanstad, mits goed inhoudelijk ingevuld, een en ander aangevuld zoals in de oplossingsrichting als hieronder geschetst, zal voor het herstel in het vertrouwen in de partij hierbij een onmisbaar hulpmiddel blijken te zijn?


Oplossingsrichting

Zaanstad heeft in de ALV een motie ingediend die ook is aangenomen. De strekking ervan luidt; ‘opnieuw met de leden in debat te gaan over de toekomst van de VVD en expliciet aandacht besteden aan de bestuurlijke cultuur en structuur.

Deze motie raakt een snaar wat de partij nodig heeft en geheel in lijn met de motie dragen wij een oplossingsrichting aan, die daarbij onontbeerlijk is en een enorme bijdrage kan én zal gaan leveren aan de draagkracht van de partij bij de leden.

Stel een onafhankelijke commissie uit leden uit het land samen, die de verkiezingsprogramma’s, voorafgaande aan de kabinetten Rutte 1, 2, 3 én 4, gaat toetsen aan de uitkomst van deze kabinetten.


Maar dan wel een commissie, eventueel aangevuld met onderzoekers van buitenaf, die zonder tussenkomst of ingrijpen van het HB, hun bevindingen onafhankelijk openbaar moeten kunnen maken.


Dé vragen die beantwoord dienen te worden zijn:

  1. Wat van het verkiezingsprogramma is opgenomen in een regeerakkoord en wat is daarvan ook daadwerkelijk gerealiseerd?

  2. Wat is er niet opgenomen, maar is duidelijk door de (dualistische) Kamerfractie als vrije kwestie toch aan de kaak gesteld en binnengehaald gedurende de regeerperiode?

  3. Hoe verhoudt zich het stemgedrag van de (dualistische liberale) fractie op moties en amendementen ten opzichte van de zaken als gesteld in de verkiezingsprogramma’s?

  4. Wat zijn punten uit het verkiezingsprogramma, die nooit meer überhaupt aan de orde zijn geweest, en dus door de fractie niet actief zijn opgenomen als kwesties die aandacht behoeven?


Toelichting oplossingsrichting:

Het is van het grootste belang, én de hoogste tijd dat we bekijken wat “12 jaar de grootste liberale regeringspartij” Nederland qua liberaal gedachtengoed heeft opgeleverd.

De vragen: "Waar heeft de kiezer voor gekozen”, maar zéker ook “waar hebben onze leden voor gekozen, na de vaststelling van de verkiezingsprogramma’s”, zijn wezenlijke vragen die om een antwoord vragen en waar we ook een inhoudelijk antwoord op mogen verwachten, sterker, zelfs mogen eisen.

Een antwoord dat kan dienen als starpunt voor een debat over de toekomst van de VVD en expliciet aandacht besteden aan de bestuurlijke cultuur en structuur, precies zoals ook gevraagd in de overgenomen motie van Zaanstad.


Wat is er gedaan om deze beloften waar te maken, en wat is er daadwerkelijk van gerealiseerd? Nederland is een coalitieland en dat betekent dat regeren compromissen sluiten is en concessies doen maar ook van een regeringspartij, zeker de grootste, mag de kiezer verwachten dat een voldoende deel van het program aantoonbaar in daden wordt omgezet. De VVD-kiezer mag van regeringsdeelname verwachten dat het land liberaler is geworden."


Bij de beantwoording van bovengenoemde vragen verkrijgen wij inzicht, of datgene wat we in verkiezingsprogramma’s onze kiezers voorhouden, ook daadwerkelijk realiseren, of dat er bij kiezers én leden een beeld ontstaat dat het verkiezingsprogramma nog slechts dient als een geheel vrijblijvend ‘lokmiddel dat wel lekker ‘bekt’, met alle electorale gevolgen van dien.

Uit het inzicht, verkregen uit bovenstaande commissie, zal dan een aanbeveling moeten volgen die leidend zal moeten worden voor de lijn van de partij.


Want mócht uit dit onderzoek blijken, dat een onevenredig groot deel van onze verkiezingsprogramma punten nooit meer ‘langskomen’ nadat een regering is gevormd, zullen we mogelijk de ongemakkelijke conclusie moeten trekken, dat dit één van de grote pijnpunten is, die oplevert dat een steeds groter deel van onze leden én kiezers zich niet langer herkent in de VVD.


Het is aan het bestuur, de premier, zijn regeringsploeg, maar minstens net zo belangrijk, óók de fractie middels een gezonde dualistische houding, de Liberale kernwaarden te bewaken, en te voorkomen dat het beeld ontstaat, dat macht als doel wordt gezien, waaraan de Liberale kernwaarden aan opgeofferd mogen worden.


Indien u zich herkent in deze brief, graag meetekenen door een mail

(naam, lidno. en eventuele (voorm.) functies vermelden)

te sturen aan:

transparantevvd@gmail.com




Namens de bezorgde leden, Joost Nijhuis

Voorm. Bestuurslid Scouting Kamercentrale Overijssel

Voorm. Raadslid VVD Enschede

Voorzitter Them.Netwerk Liberaal MKB ZZP Fam.bedrijf


N.B.:

We zullen de namenlijst niet publiceren, maar zullen uiteindelijk wel de aantallen leden vermelden met eventuele functie erachter als (al dan niet voormalig) raadslid, wethouder, statenlid, bestuurder etc. Mocht het aantal in twijfel worden getrokken, zal een notaris worden ingeschakeld ter verificatie. Dit alles om de privacy optimaal te waarborgen.