Här presenteras kongressens workshops

#1 Ora et labora

Biskop Anders Arborelius OCD är kardinal, biskop av Stockholm, författare, karmelitbroder. Klosterlivet har beskrivits i termer av bön och arbete, dessa två storheter som sammanfattas väl av den ordning och de regler som finns i ett kloster. Men för de som lever i världen, utanför klostret, hur kan vi kombinera bön och arbete i våra liv?

#2 Vara nere

Johanna Backman är verksamhetsutvecklare Samhälle och Folkbildning i katolska kyrkan Studieförbundet Bilda. Vara nere handlar om psykisk hälsa och ohälsa bland unga och vad vi som finns runt omkring kan vara redo för att göra för andra. 

#3 Satsa på unga ledare

Emma Bergqvist arbetar nu med ungdomsfrågor inom Alfakonceptet, tidigare ledare i ungdomsorganisationen Ny generation.Utifrån sin långa erfarenhet av ha startat kristna skolgrupper och utbildat unga ledare från hela landet har Emma Bergquist nu skrivit boken “Våg leda” som ger oss verktygen och utmaningarna när vi vill jobba vidare med unga ledare i katekesen..

#4 Levd ekumenik på Berget

Fader Peder Bergqvist, är rektor vid St Davids kapell, lever i en ekumenisk kommunitet som driver reträttverksamhet. Ordet “ekumenik” är fint men vad betyder det i praktiken? Hur levar man ett liv tillsammans trots olikheter kristna emellan? Fader Peder Bergqvist samtalar med oss om konkret ekumenik utifrån sitt liv i en ekumenisk kommunitet.

#5 Familjen som huskyrka

Msgr Andres Bernar är biskopsvikare för evangelisation och brinner för frågor om familjens betydelse i kyrkans mission. I hans workshop blir det fokus på den kristna familjens kallelse att vara en huskyrka. Fader Andrés talar om vad det innebär och om hur familjerna genom att leva sin kallelse kan vara en trygg början på barnens kristna fostran. Hur ska föräldrar konkret kunna hålla löftet de gav vid dopet, om att vägleda och fostra sitt barn som kristen?

#6 Barn med särskilda behov 

Thomas Blomberg är legitimerad lärare och specialpedagog i Värmdö kommun, pappa och person med egen erfarenhet av synnedsättning. Får barn med särskilda behov rum i katekesen eller bör de egentligen gå i egen grupp? Här får vi konkreta verktyg för en mer inkluderande katekes - för alla barn. 

#7 Gör ditt eget ljus

Iwona Dekajlo är verksamhetsutvecklare för katolsk folkbildning och kultur i Studieförbundet Bilda. Hon har också lång erfarenhet av att vara kateket.
Tillsammans med Iwona blir det pyssel på temat "Ni är världens ljus" genom att var och en får pynta och fixa ett eget ljus. Pyssel och praktisk katekes fungerar för alla barn, inte minst de som kan ha svårare att sitta still av olika skäl. Med något i händerna blir det ibland lättare att fokusera. 

#8 Hur involverar vi föräldrarna?

Pater Pawel Drazyk är rektor i Polska missionen och ungdomspräst för polsktalande ungdomar. Föräldrarnas engagemang när de vägleder sina barn är mycket viktigt. Det påverkar barnens vuxenliv och de beslut som de fattar. Hur kan föräldrarna involveras i katekesen? Hur påverkar föräldrarnas beslut barnens utveckling och tro? Vi kommer att försöka besvara dessa och andra frågor.

#9 Vänner emellan
- att dela tron idag

Ulf Ekman är teolog, författare och evangelist. Har under ett års tid rest till församlingar i Sverige med boken “Vänner emellan” och startat grupper som vill fördjupa sig kring lekmännens evangelisation genom vittnesbörd vänner emellan. Skulle du kunna tänka dig att berätta för andra om vad som ger dig hopp och tröst i livet? Hur går det till att evangelisera mitt i vardagen, vänner emellan?

#10 Interreligiös dialog - Vad är målet, egentligen?

Kaj Engelhart på kommissionen för interreligiös dialog (KID). Sverige är ett land där flera olika kulturer möts, ibland går det lättare, ibland är det utmanande och krisartat. Att söka dialog kan vara ett första steg för de som vill öka sin kunskap om den andres utgångspunkter och värderingar. Verkligheten sätter oss sida vid sida med människor som tänker och känner mycket olika. För att vi ska kunna leva tillsammans i en samhällsgemenskap har vi nytta av att nära oss varandra nyfiket. 

#11 Skapad till man och kvinna - eller skapar vi oss själva?

Syster Sofie Hamring OP är dominikansyster i Rögle kloster och har gjort sig känd som författare till ett flertal böcker, inte minst kring frågor som rör Kroppens teologi. Skapas vi till man och kvinna - eller skapar vi oss själva? En reflexion om kön med utgångspunkt i Kroppens teologi.

#12 Och där var många andra kvinnor, en bortglömd frihetsrörelse. 

Med Sr Sofie Hamring OP Stämmer det att kristendomen försämrade livet för kvinnor? I sin bok Och där var många andra kvinnor:...en bortglömd frihetsrörelse visar syster Sofie många intressanta exempel på att kvinnor i Norden och Europa fick en ökad status och vann mark genom Europas kristnande. 

#13 Drama i katekesen 

Elin Hansson är verksamhetsutvecklare i katolsk bildning och kultur och "Möten i Jerusalem" på Studieförbundet Bilda. Denna workshop bjuder in till att använda sig av drama och rörelse i katekesen. En inspiration är KPNs häfte Bibeln berättar som innehåller bibelspel för barn

#14 Mitt ibland oss

Greger Hatt jobbar med volontärsamordning på Caritas Sverige. Workshopen blir en möjlighet att fundera kring vad vi kan göra konkret för andra människor i nöd. Hur samordna volontärer, hur håller man lågan vid liv? Hur bjuda in ungdomar?

#15 Hälsofaktorer i katekesen

Diakon Björn Håkonsson är stiftets barnskyddsombud och biskopsdelegat för barnskyddsfrågor. Det är diakon Björns uppgift att löpande hålla  kontakt med församlingar och missioner, arrangera inspektioner och utbildningar. Hur utformar vi katekesen så att det blir en sund och respektfull upplevelse för alla inblandade, kateketgruppen, barnen, ungdomarna och de vuxna? Hur skapar vi en  andlig miljö som är öppen och välkomnande, som inte tillåter andliga övergrepp? Lär dig genom rollspel.

#16 Dans och rörelse i katekesen

Med diakon Björn Håkonsson. All katekes måste också innehålla någon form av rörelse. Dans, sång och drama är ett viktigt sätt att närma sig tron! Denna workshop vill uppmuntra kateketer till att ta fram rörelsemönster som kan flätas in i den vanliga undervisningen. Vi testar några enkla grundsteg som alla klarar av och applicerar dem på korta sångelement som kan ingå t.ex. i dramatisering av en liknelse eller vid procession in i kyrkan.

#17 Be som i Taize

Christina Illmayr har under sina nio år i Sverige ägnat sig åt musik i katolska kyrkan både som körsångare och kantor. Hon har lång erfarenhet av att ha deltagit i Taizés lovsång. Som barn- och ungdomssekreterare fick hon genomföra en uppskattad resa till Taizé, då Taizés andlighet kunde upplevas och sjungas direkt vid källan. Nu jobbar Christina som kantor och som verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Bilda. Många är trötta på ord i vår tid och längtar efter enkel tillbedjan. Kommuniteten i Taizé drar till sig tusentals unga besökare årligen och utmärker sig genom en blandning av arbete, stillhet, bön och sång. Taizés spiritualitet har spridit sig över världen och i kyrkor runtom sjungs och spelas Taizés sånger med ljuständning och de karakteristiska gula, röda och orangea färgerna. I denna workshop lär vi oss mer om kommuniteten i Taizé, några av Taizés sånger och sätt att be samt hur vi kan använda denna andlighet hemma i våra kyrkor med barn, ungdomar och vuxna.

#18 Etisk reflektion för unga i en komplex värld

Elin Jönsson är stiftets ungdomskonsulent. Hur kan vi leda övningar som tränar upp ungas förmåga att reflektera över etiska frågeställningar, som relaterar till kyrkans lära och vår vardag? Vi hämtar redskap från forskningen om det psykologiska konceptet Integrative Complexity (IC) och provar på att uppleva hög och låg IC-flexibilitet.

#19 Etiska dilemman i katekesen

Benedicta Lindberg är generalsekreterare i Respekt, katolsk rörelse för livet, sexbarnsmor, kommer ursprungligen från Tyskland, där hon utbildade sig för att arbeta med sociala frågor.Varför menar katolska kyrkan att abort är att utsläcka ett mänskligt liv? Borde det inte vara det rätta i vissa situationer? Vad säger kyrkan vid graviditet efter våldtäkt? Varför ska inte kvinnan få bestämma över sin egen kropp? Det är vanliga frågor vi möter i vardagen. Hur svarar vi bäst? Hur argumenterar vi som kateketer när ungdomar tar upp dessa frågor? Respekts workshop ger samtalshjälp för livsfrågorna.

#20 Sång i katekesen

Anne Maj Samuelsson är kyrkomusiker i S:ta Eugenia katolska församling, där hon leder en barnkör. Musik och sång är ofta en fantastisk hjälp för att få kunskap att fasta, för att stärka gemenskapen och för att ha kul tillsammans. Vad ska man tänka på när man sjunger med barn inom ramen för katekesen?

#21 Katekes för din nästas skull

Jacques Mwepu är kriminalvårdschef på Kumla anstaleten och blev känd för allmänheten i Sverige genom sitt sommarprogram i P1. Om att se ljuset i varje människa, även på Kumlanstalten. Jacques Mwepu berättar om sin uppväxt, om flykten från Kongo till Kumla. Hur en vardag i fängelset fylld med våld och utsatthet ändå kan rymma hopp och en Kristusnärvaro.


# 22 Joyful Witnesses of Challenging Proposals

Donna Lynn Orsuto är professor i spiritualitet vid Det påvliga gregorianska universitetet i Rom. Hon kommer ursprungligen från USA men är inbjuden föreläsare världen över. Hon var föredragshållare 2022 vid Kateketens dag i Rom. Hon har givit ut ett flertal artiklar om skrivit böcker om spiritualitet och är engagerad i ekumenik och religionsdialog. För hennes insatser för den heliga Stolen utnämnde påve Benedikt henne till medlem i Gregorius den stores orden 2011. Hennes workshop handlar om hur vi kan vara glada budbärare av ett utmanande budskap. Workshopen hålls på engelska. 

#23 Bön i familjen

Joanna Pestalozzi är kateket i Kristus konungens församling i Göteborg, fembarnsmor, läkare. Föräldrarna är de första kateketerna men hur får man ihop pusslet. Hur ska mammor och pappor hinna lära sina barn att be?

#24 Lär känna Katolsk studiebibel

Emanuel Sennerstrand arbetar som bibellärare på S:ta Elisabets katolska folkhögskola där han ansvarar för kursen Studium Biblicum. Han är författare till inledningar och kommentarer till Katolsk studiebibel. I sin workshop vill Emanuel inspirera till bibelfördjupning. Han berättar hur den nya studiebibeln kan användas och visar några väl valda pärlor bland de 3100 kommentarerna. 

#25 Ni är världens ljus

Emanuel Sennerstrand På vilket sätt används ordet "ljus" i Gamla och Nya testamentet? Är ordet ljus en omskrivning för Gud? Hur skiljer sig ljus-symbolen i Nya testamentet jämfört med Gamla testamentet? Vad menas med Jesu ord: Ni är världens ljus? Lär mer om ljusets betydelse i Bibeln!

#26 Planera läger

Marcus Stenerås är kateket i St Petri katolska församling i Trollhättan. Han har lång erfarenhet av lägerplanering. I stiftets riktlinjer för katekes står att läger är obligatoriska inför konfirmationen. Läger rekommenderas också i allt ungdomsarbete. Hur planerar man ett bra läger? Vilka fallgropar finns? Vad kan vi lära av varandra?

När du anmäler dig till kongressen, via Studieförbundet Bilda, väljer du fyra workshops som du vill delta i. Vi gör så gott vi kan för att du ska få dina val tillgodosedda.